O zarflarda 1.5 milyar dolarlık ithalat var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Ankara’daki merkezi İkiz Kuleler’de, “Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası” toplantısındayız...

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun toplantıyı yönettiği masada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli var.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati ile Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turagay başta olmak üzere, 7 bakanlığın bakan yardımcıları, ilgili genel müdürleri 61 sektör meclisi başkanı veya sözcüsü tarafından 3’er dakikalık sürelerde dile getirdikleri soruları, talepleri not etmek üzere yerini aldı.

TOBB Başkan Yardımcıları Ali Kopuz, Selçuk Öztürk, Ayhan Zeytinoğlu, Tamer Kıran, Yönetim Kurulu Üyeleri Faik Yavuz, Cengiz Günay, Mahmut Özgener, Öztürk Oran, Zeki Kıvanç, Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Davut Çetin, Engin Yeşil, Özer Matlı, Ömer Zeydan, Şaban Karamehmetoğlu, Mehmet Büyüksimitçi ile TOBB GTI Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da ev sahipleri olarak 1000 iş insanı ile birlikte salonda.

Haberin Devamı

Başta Berat Albayrak olmak üzere 7 Bakan, yardımcıları, genel müdürleri, o gün TOBB İkiz Kuleler’deki büyük konferans salonunda 7 saate yakın 61 sektör meclisi sözcüsünü dinledi, notlarını aldı, sorun ve taleplerin bir bölümüne anında yanıt verdi.

Gıda Perakendeciler Derneği Başkanı ve BİM’in CEO’su Galip Aykaç, TOBB Türkiye Perakende Meclisi sözcüsü olarak saat 19.30’a doğru kürsüye çıktı. Sektörünün sorun ve taleplerini sıralarken şu noktanın altını çizdi:

- Sayın Bakanlarım, malumunuz vatandaş yurt dışından 22 Euro’ya kadar doğrudan sipariş verip, ülkemize getirtebiliyor. Bu uygulama, perakende sektörü için haksız rekabet yaratıyor.

Aykaç, “haksız rekabet” iddiasını güçlendirmek için toplam rakama dikkat çekti:

- Vatandaşın 22 Euro sınırı çerçevesinde gümrük vergisine tabi olmadan gerçekleştirdiği ithalat toplam 1.5 milyar doları buluyor. Yani, uygulama ülkemizin cari açığına da olumsuz etki yapıyor.

Ardından sektörün bu konudaki beklentisini dile getirdi:

Haberin Devamı

- Vatandaşın yurt dışından internet üzerinden doğrudan ithalat yapması anlamına gelen bu uygulamanın gözden geçirilmesini talep ediyoruz.

Aykaç, şu bilgiyi de bakanların dikkatine sundu:

- Ülkemiz taklit ve sahte üretimde dünya 3’üncüsü.

Saat 20.30’a doğru aldığı notlar çerçevesinde soru, sorun ve taleplerin bir bölümünü yanıtlayan Albayrak, Aykaç’ın gündeme getirdiği konuda şu mesajı verdi:

- Vatandaşın yurt dışından siparişleri bizim de dikkatimizi çekti. Sadece bir ülkeden gelen zarf sayısı 26 milyon adedi buluyor.

Şu soruyu ortaya attı:

- 26 milyon adet zarfın içinde bir ülkeden ne gelir? Ülkemizde o ülkenin dilini bilen bu kadar insan yok. O zarflarla ne geliyor, inceleyeceğiz.

Haberin Devamı

Sadece bir ülkeden 26 milyon zarf, toplamı 1.5 milyar doları bulan ithalat...

Gerçekten de üzerinde durmak gerekiyor...

KONFEKSİYON 150 MİLYAR DOLAR CARİ FAZLA VERDİ

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat,  “Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası” sunumuna şöye girdi:

- Sektörümüz son 10 yılda 180 milyar dolar ihracat yaptı. 150 milyar dolar cari fazla verdi.

Ardından taleplerini sıraladı:

Türk Eximbank kaynakları yetersiz. Daha fazla kaynak sağlanmasını bekliyoruz.

Sektörümüzü cezbedecek 5 ve 6’ncı bölge teşvikleri daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya dönük veriliyor. Ancak, yatırımlar hedeflendiği kadar o bölgelere yönelmiyor. Sanayiciyi bulunduğu yerde teşvik etmek daha doğru olmaz mı?

Haberin Devamı

DİR ile ilgili sınırlamaları global marka yaratmanın önünde engel görüyoruz.
 

LPG’Lİ ARAÇ İÇİN ÇEVRE BAKANI’NI İKNA ETMEMİZ LAZIM

TOBB Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Meclisi Sözcüsü Atalay Armutçu, otogazlı (LPG) araçların kapalı otoparklara alınmaması konusunu gündeme getirdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den şu yanıtı aldı:

- LPG’li araçların kapalı otoparklara alınması gerektiği konusunda ben de size katılıyorum. Ancak, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanımızı ikna etmemiz lazım.
 

ALTINDA KREDİ KARTINA 12 TAKSİT, SUİSTİMAL KAPISI AÇABİLİYOR

TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi Sözcüsü Hasan Çavuşculu, sektörün talepleri arasında şu maddeyi öne çıkardı:

Haberin Devamı

- Perakende altın satışında kredi kartına 12 taksit getirilmesinde fayda görüyoruz.

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, bu talebe şu yanıtı verdi:

- Bu konuda suistimale açık bir alan var. Ortak akıl ile bir çözüm bulunabilir.

Yazarın Tüm Yazıları