Uzay da turistik yer oldu!

Uzay turizmi henüz uzayın kıyılarından, yani yörünge altı bölgeden faaliyete başlamış olsa da geleceği büyük potansiyele sahip... Uzayın sonsuzluğunda 3 dakika havada durmak için yüzbinlerce dolar harcamaya hazır yüzlerce insan var.

Haberin Devamı

Uzay da turistik yer oldu
Bu ay uzay turizmi resmen başladı. Bu gelişmenin ilham verici yeniliklerinden biri de uzay limanı. Sırada uzay otelleri var.

Ne çok duyduk bu lafı; “Büyüyünce astronot olucam!” Bir kuşağın çocukluk hayaliydi büyüyünce astronot olmak. 1969’da Ay’a ayak basılalı beri, astronotluk ‘gözde bir meslek’ haline geldi diyemeyiz elbette. Ancak insanlığın en yüksek sosyolojik mertebesini temsil ettiği kesin. Önceki hafta dünyanın ilk ticari uzay seyahatini gerçekleştiren İngiliz işadamı Sir Richard Branson çocukluğunda bu hayali paylaşanlardan biriydi. Virgin Galactic’in başarılı uzay macerasından dönüşte herkese anlattı. Branson’ın seyahati uzay turizminin ilk adımı olarak tarihe geçti. Bir sonraki hafta yani 20 Temmuz’da Amazon’un sahibi Jeff Bezos kendi roketiyle uzayın sınırındaki ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yanında seyahate para ödeyen bir yolcu da vardı. Rakip iki özel firmanın faaliyetlerine başlaması ve ücret ödeyen bir müşterinin bulunmasıyla birlikte Dünya gezegeninde resmi olarak uzay turizmi başlamış oldu.
Uzay da turistik yer oldu
Sir Richard Branson, kendi parasıyla uzaya giden ilk insan olarak tarihe geçti.

 

Haberin Devamı

JUSTİN BİEBER DA SIRADA

Uzay turizmi henüz uzayın kıyılarından, yani yörünge altı bölgeden faaliyete başlamış olsa da geleceği büyük potansiyele sahip... Virgin Galactic kaynakları 3 dakikalık uzay deneyimi için 700 civarında müşterinin sıra beklediğini aktarmıştı. Rezervasyonların her biri 250 bin dolar değerinde. Jeff Bezos ise Blue Origin’in rezervasyonlardan şimdiye kadar 100 milyon dolar gelir topladığını anlattı. Bezos, uzay seyahatlerine talebin ‘çok, çok yüksek’ olduğunu da sözlerine ekledi. Uzayın sonsuzluğunda 3 dakika havada durmak için yüzbinlerce dolar harcamaya hazır yüzlerce insan var.

Uzay turizmi deneyiminin ilk vaadi olan ‘mikrogravite’, sıfır yerçekimi ortamından teknik olarak farklı olsa da ağırsızlık hissi yaşattığını videolardan görüyoruz. Kapsülün içinde serbest kalan İngilizlerin sevinci sanki daha çocuksu ve içten, Amerikalılarınki sanki daha bir zafer edasıyla, köpüren cinsten. Sağ salim indikten sonra ömür boyu anlatılacak bir hikâye, uzunca bir popülarite... İşte minimum 250 bin dolar etiketli seyahat paketinin içinde yer alanlar...

‘Astronot kanatları’ brövesine sahip olmak da cabası... Virgin Galactic’in sıradaki müşterileri arasında Tom Hanks, Justin Bieber, Lady Gaga gibi isimler var. Biz ‘kendi derdinde dünya ülkeleri’ vatandaşları olarak elin zengini uzayda halay çekmiş zaten pek umursamayız. Lakin koronadan geçim derdine düşmüş bir ABD’li, salgından kırılmış bir Britanyalı, insanlığa armağan edilen bu başarıları nasıl karşılar bilemiyoruz. Amazon çalışanlarını zaten hiç sormayın. Zira Jeff Bezos uzay seyahati dönüşünde ‘Bu başarının bedelini ödedikleri için’ (gerçekten ‘pay for it’ dedi) çalışanlarına ve müşterilerine teşekkür etmeyi unutmadı!
Uzay da turistik yer oldu
Bezos’a 60’lı yıllarda NASA’nın erkek astronotlarıyla aynı testlerden geçen ama uzaya gönderilmeyen pilot Wally Funk (82, sağ başta) da eşlik etti.

Haberin Devamı

Neil Armstrong, Ay’a ilk ayak bastığında nasıl bir heyecan dalgası oluştuysa biz de ufaktan nasibimizi aldık. Tarihe tanıklık etmenin bir neşesi diyelim... Bezos’un 20 Temmuz tarihini seçmesiyse tesadüf değil. Apollo 11’in Ay’a inişinin 52’nci yıldönümüne denk geliyor. Üstelik Bezos, çıtayı Ay’a koydu bile. Blue Moon projesi yakın gelecekte uzay turistlerini Ay’a götürmeyi hedefliyor. Uzay turizmi denildiğinde akla bilimkurgu filmleri ve elbette Mars’a yolculuk da geliyor. Virgin Galactic’in uçuşu ardından CNN’e röportaj veren ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, Mars’a bırakın turistleri, çok büyük bir motivasyon olmadıkça hiçbir insanın gidemeyeceğini düşünüyor. Ay’a da zaten keşif için değil, ABD-Sovyet uzay yarışına nokta koymak için gidilmişti.

Haberin Devamı

Uzay turizminin ilham verici yenilikleri gündeme getirdiğini anlatıyor Tyson. Uzay limanı kavramı bunlardan biri. İlki New Mexico’da faaliyete geçmiş oldu. Sırada uzay otelleri var. Eski NASA başkanı Jim Bridenstine, gelecekte uzayın şirketler için bir emlak sahasına dönüşeceğini düşünüyor. Yine eski bir NASA astronotu tarafından kurulan Axiom firması, şirketlerin turistik amaçla insan taşıyabileceği, aynı zamanda laboratuvar hizmeti verecek ilk özel uzay istasyonunu kurma konusunda ciddiyetle ilerliyor. Bence uzay turizminin zenginlere hitap etmesinin iyi bir yanı da var, pek çoğu toplum içinde nüfuzlu kimseler. Uzay yolculuğunun insanları olumlu yönde değiştirdiği, daha vicdanlı ve anlayışlı hale getirdiği anlatılıyor. Binlerce insanın emeğini yöneten, yaşantısını etkileyen insanlar için nefis nitelikler!  

 

Haberin Devamı

İLK TİCARİ UZAY UÇUŞUNDAN İLGİNÇ BAŞLIKLAR

Jeff Bezos’a eşlik eden 18 yaşındaki Oliver Daemen uzaya çıkan en genç insan unvanı aldı. 82 yaşındaki havacılık
efsanesi Wally Funk’sa en yaşlı astronot oldu.

Sir Richard Branson, kendi parasıyla uzaya giden ilk insan olarak tarihe geçti.

İngiliz Branson’ın Virgin Galactic Yardımcı Başkanı, Hint asıllı Sirisha Bandla‘yı yanında uzaya götürmesi, iki ülkenin geçmişi
açısından manidar.

Bezos, Virgin Galactic için “Onların çıktığı yer resmi olarak uzay sınırı değil, aşağısında kalıyor” şeklinde polemik yaratmaya çalıştı, Branson pek prim vermedi.

Jeff Bezos, kapsülden çıktığında “Uzayda daha derinlere gitmeye motive oldunuz mu” sorusuna “Hell yeah!” (Hem de nasıl!) dedi, komedi filmlerindeki gibi kötü adam kahkahası da patlatınca mim’lere konu oldu.  

 

Yazarın Tüm Yazıları