Ne izlesem okusam dinlesem

Sofia Coppola’nın “Lost in Translation”dan 17 yıl sonra Bill Murray’i yeniden başrole taşıdığı filmi “On the Rocks”, etkileyici bir baba ve kız ilişkisini anlatıyor. Alfred Hitchcock’un 1940 tarihli gerilim klasiğine de ilham olmuş romanın Lily James’li yeni uyarlaması “Rebecca”, korku komedisi “Bad Hair”, Yunan mitolojisine meraklılara “Blood of Zeus” haftanın diğer ‘ne izlesem’ seçenekleri... Haftanın kitabında usta yazar ve şair Murathan Mungan’ın türler arası gezen “Hamamname”si, haftanın albümünde ise Gülinler’in son single’ı “Hayatım Yıkılmış Sarayım” var.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

BLOOD OF ZEUS (Netflix)
*Yaratıcılar: Charley Parlapanides, Vlas Parlapanides
*2020-ABD-1. SEZON-8 BÖLÜM/ANİMASYON, AKSİYON

Yine Netflix’te yayınlanan “Castlevania”nın yaratıcılarının yeni animasyonu, ilhamını Yunan mitolojisinden alıyor. Olimpos tanrıları ile titanlar arasında savaş sürerken, sıradan bir köylü olan ve babasının Zeus olduğunu öğrenen Heron, bu savaşı durdurmanın umudu oluyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

BARBARIANS (Netflix)
*Oyuncular: Bernhard Schütz, David Schütter, Laurence Rupp
*2020-ALMANYA-1 SEZON-6 BÖLÜM/MACERA, AKSİYON

M.S. 9 yılında Roma İmparatorluğu ile Cermenler arasında Teutoburg Ormanı’nda geçen savaşı ekrana taşıyan 6 bölümlük dizi, yolları bu savaşta birleşen üç gencin hikâyesini anlatacak.

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

ON THE ROCKS (Apple TV+)
*Yönetmen: Sofia Coppola
*Oyuncular: Bill Murray, Rashida Jones, Marlon Wayans
*2020-ABD-96’/DRAM, MACERA, KOMEDİ

Haberin Devamı

Sofia Coppola ile Bill Murray’i unutulmaz “Lost in Translation”dan 17 yıl sonra yeniden bir araya getiren ve Oscar yarışının favori yapımalarından olan film, bugün Apple Plus’ta yayınlandı. İki çocuklu yazar Laura’nın, kendisini aldattığından şüphelendiği eşini takip etmek için babası Felix’i kendine yoldaş seçmesi sonrası gelişen olayları anlatan film, Coppola’nın çok sevdiği babalar ve kızları hikâyesine dokunaklı ve incelikli bir yorum katıyor. Baba rolünde muhteşemler yaratan Murray’e “Parks and Recreation” ile çok sevdiğimiz Rashida Jones eşlik ediyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

REBECCA (Netflix)
*Yönetmen: Ben Wheatley
*Oyuncular: Lily James, Armie Hammer, Kristin Scott Thomas
*2020-İNGİLTERE-121’/DRAM, GİZEM, GERİLİM

2012’nin en yaratıcı filmlerinden “Sightseers” başta olmak üzere “High-Rise” (2015), “Free Fire” (2016) gibi farklı türlerde çektiği filmleriyle bağımsız sinemanın en dikkat çekici isimlerinden birine dönüşen Ben Wheatley’nin Netflix için çektiği film, Daphne du Maurier’nin Alfred Hitchcock’un 1940 yapımı filmine de ilham veren aynı adlı romanından uyarlama. Genç Bayan de Winter’ın, bir yıl önce eşi Rebecca’yı kaybetmiş Max de Winter ile birden bire gelişen evlilikleri sonrasında taşındıkları görkemli malikanede yaşanan gerilim dolu olayları konu alan filmde, Lily James ve Armie Hammer başrolleri üstlenirken, Hitchcock’un versiyonunun unutulmaz karakteri Mrs. Danvers’a da usta aktris Kristin Scott Thomas hayat veriyor. Filmle ilgili eleştiriler çok iyi olmasa da, meşhur Hitchcock’un geriliminin Wheatley’nin elinde neye dönüştüğünü merak edenler kaçırmasın.

Ne izlesem okusam dinlesem

BAD HAIR (Hulu)
*Yönetmen: Justin Simien
*Oyuncular: Elle Lorraine, Kelly Rowland, Vanessa Williams, Jay Pharoah
*2020-ABD-115’/KORKU, KOMEDİ
Ocak’ta Sundance Film Festivali’nde açılışını yapan komedi korkusu, bugün Hulu’da yayında. “Dear White People”ın yaratıcısı Justin Simien’ın elinden çıkan film, kariyeri için elinden geleni ardına koymayan Anna’nın bir müzik videosunda rol kapabilmek için saçlarını feda etmesi sonrası olan tuhaf olayları konu alıyor.

KİTAP

HAMAM CİNİNİN ANLATTIKLARI
*Hamamname-Murathan Mungan, Metis Yayınları, Anlatı

Haberin Devamı

*Edebiyatımızın usta ismi Murathan Mungan’ın, ilk şiir kitabı ‘Osmanlıya dair Hikâyat’tan yıllar sonra Osmanlı’ya geri döndüğü kitap, tek bir türe sıkıştıramayacağımız, metinlerarası bir okuma deneyimi sunuyor. Mungan, Ankara’da yaşadığı 80’lerde kurgulamaya başladığı, yazmaya ise 2009 yılında başladığı bu ‘gizli tarih romanı’ için şunları söylüyor: “Birkaç yüzyıl önce bir İstanbul hamamına yerleştikten sonra, çeşitli hamamları gezerek günümüze kadar gelmiş, bir hamam cininin ağzından, İstanbul’un son birkaç, yüzyılını, yalnızca hamamdan görünen yanlarıyla dinlemeyi ve dinletmeyi amaçlıyorum. İstanbul’un hamamlar tarihiyle, gündelik hayat ve bireysel hayatlar arasındaki büyük dolambaçlar, yeraltı tarihleri, külhanlar, su sarnıçları... Osmanlı sanatları ile çağdaş, anlatı teknikleri arasında yeni bir dil arayışı amaçlıyorum.”

Haberin Devamı

*TÜRKİYE’NİN 1970’Lİ YILLARI-Kolektif, İletişim Yayınları, Tarih
*BİR ERKEK OLARAK YAŞAMIM-Philip Roth, Yapı Kredi Yayınları, Roman
*KADINLAR SANAT VE İKTİDAR-Linda Nochlin, Yapı Kredi Yayınları, Araştırma
*YOLUN GÖLGESİ-Behçet Çelik, İletişim Yayınları, Hikâye

MÜZİK
Ne izlesem okusam dinlesem
HAYATIM YIKILMIŞ SARAYIM-Gülinler, Alternatif, Single
*Büyük Ev Ablukada’nın Galvaniz Gelbiraz’ı olarak tanıdığımız, alternatif sahnelerin özgün isimlerinden Gülinler, ilk albümünün sinyallerini veren şarkısını geçen hafta yayınlandı. Bartu Küçükçağlayan’ın 17 yaşında yazdığı şarkı, 20 yıl sonra ilk kez Gülinler’in yorumuyla hayat buluyor.

*ŞU DÜNYANIN SIRRI-Fazıl Say&Serenad Bağcan, Alternatif, Single
*TOY-Mabel Matiz, Pop, Single
*BAHANELER - Alaca, Rap, Single
*RKAPADOKYA- Mercan Dede&Kora, Dünya, Single

Yazarın Tüm Yazıları