Ne izlesem, okusam, dinlesem

Amerikan adalet sisteminin en tartışmalı olaylarından Chicago Yedilisi’ni Joseph Gordon-Levitt, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen gibi aktörlerin eşliğinde perdeye taşıyan “The Trial Of The Chicago 7”, Netflix’in 2021 Oscar kartlarından biri olmaya aday. Pazartesi başlayan Engelsiz Filmler Festivali’nin ücretsiz gerçekleşen çevrim içi gösterimlerinde Deniz Tortum’un ödüllü belgeseli “Maddenin Halleri” ve Hulu’nun beklenen Marvel projesi “Helstrom”, haftanın öne çıkan diğer seyir seçenekleri… Haftanın kitabı bilge yazar Ursula K. Le Guin ile yapılmış söyleşilerinden oluşan “Yazma Üzerine Sohbetler”, haftanın albümü de Ceylan Ertem’in iki şarkılık teklisi “Dünya Heveslisi”.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem, okusam, dinlesem

HELSTROM (Hulu)
*Yaratıcı: Paul Zbyszewski
*Oyuncular: Tom Austen, Sydney Lemmon, Elizabeth Marvel, Robert Wisdom
*2020-ABD-1. SEZON-10 BÖLÜM/DRAM, MACERA, AKSİYON

Hulu’nun merakla beklenen Marvel dizisi bugün 10 bölüm halinde yayında. “Lost” ve “Agents of S.H.I.E.L.D.” dizilerinin yaratıcısı Paul Zbyszewski tarafından uyarlanan dizi, Marvel Comics karakterleri Daimon ve Ana Helstrom kardeşleri ekrana taşıyor. Güçlü ve gizemli bir seri katilin çocukları olan kardeşler, kendilerine özgü güçleri sayesinde kötülüğün izini sürüyorlar.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

STAR TREK: DISCOVERY (Netflix)
*Oyuncular: David Ajala, Ian Alexander, Sonequa Martin-Green
*2017-ABD-3. SEZON-13 BÖLÜM/BİLİMKURGU, MACERA, AKSİYON

Haberin Devamı

“Star Trek” takipçilerinin merakla beklediği 3. sezon bugün başladı. 13 bölümden oluşacak yeni sezonun her bölümü haftalık olarak yayınlanacak ve yeni karakterlerin eşliğinde seyirciyi keşfedilmemiş ve yepyeni bir galaksiye doğru yolculuğa çıkaracak.

FİLM

Ne izlesem, okusam, dinlesem

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7 (Netflix)
*Yönetmen: Aaron Sorkin
*Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Eddie Redmayne, Mark Rylance, Sacha Baron Cohen, Frank Langella
*2020-ABD, İNGİLTERE, HİNDİSTAN-129’/DRAM, TARİH

“A Few Good Men”, “Moneyball”, “Steve Jobs”, Oscar aldığı “The Social Network” ve filmlerinin senaristi Aaron Sorkin’in 2017’de çektiği “Molly’s Game”den sonraki ikinci yönetmenlik denemesi olan film, tarihe Chicago Yedilisi olarak geçen olayı perdeye taşıyor. 1968 başkanlık seçimleri sırasında hem Demokrat Parti’ye hem de Vietnam Savaşı politikalarına yönelik gerçekleşen protestolarda hükümet tarafından suçlanan yedi sanığın gerçek dışı suçlamalara maruz kaldıkları şaşırtıcı davalarını izleyeceğimiz filmde, Joseph Gordon-Levitt, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Mark Rylance, Alex Sharp gibi aktörler bir araya geliyor.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

MADDENİN HALLERİ (Engelsiz Filmler Festivali)
*Yönetmen: Deniz Tortum
*2020-TÜRKİYE-71’/BELGESEL

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Antalya Film Festivali’nde jürinin “Özgün anlatımı, yenilikçi görselliği, görünmeyeni görünür kılması” gerekçesiyle En İyi Belgesel seçilen “Maddenin Halleri”, 17 Ekim Cumartesi günü Engelsiz Filmler Festivali kapsamında seyirciyle buluşuyor. Genç Türkiye Sineması’nın en yetenekli isimlerinden Deniz Tortum’un yönettiği belgesel, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni evi bellemiş doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarını takip ediyor ve bitmek bilmeyen koridorlarda, doktor odalarında ve ameliyathanelerde dolanarak hastanede akan yaşamı anlamaya çalışıyor. Hastane çatısı altında olup bitenleri şaşırtıcı bir dil ve estetikle anlatan, kuşkusuz yılın en iyi yerli yapımlarından biri olan “Maddenin Halleri”ni, festivalin websitesinden bir gün boyunca çevrimiçi izleyebilirsiniz.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

POLAROID (Sinema)
*Yönetmen: Lars Klevberg
*Oyuncular: Kathryn Prescott, Tyler Young, Samantha Logan
*2019-ABD, NORVEÇ, KANADA-88’/KORKU

Haberin Devamı

Bulduğu eski fotoğraf makinasıyla okuldaki arkadaşlarının fotoğrafını çeken Bird, kısa bir süre sonra fotoğrafı çekilen insanların makinedeki lanetli bir yaratık tarafından korkunç bir şekilde öldürüldüğünü öğrenir. Haftanın korku seçeneği de olan “Polaroid”, Norveçli yönetmen Lars Klevberg’in 2015’te çektiği aynı adlı kısa filminin uzuna uyarlaması.

NE OKUSAM

Ne izlesem, okusam, dinlesem

YAZMA ÜZERİNE SOHBETLER
Ursula K. Le Guin/
Metis Yayıncılık/Söyleşi

*Kadın olduğu için de bilimkurgu, fantastik ve şiir gibi pek de ciddiye alınmayan kurmaca dışı türlerde kitaplar yazdığı için de erkek edebiyat dünyasında uzun yıllar görmezden gelinmiş usta yazar Ursula K. Le Guin ile yapılmış üç söyleşiden oluşan bu kitap, yazmanın zorluk ve ödüllerini, inceliklerini ve püf noktalarını Le Guin’in tecrübeleri ışığında anlatıyor. Yazma zanaatının teknik detaylarından dilin ahlaki meseleleri yansıtma ve kullanma biçimlerine, yazının ritminden şiirin müziğine, yayıncılık piyasasından kadın yazarların edebi kanondan dışlanmasına, “öteki”nin perspektifinden yazmaktan siyaset, bilim ve doğaya uzanan geniş bir yelpazede ilerleyen sohbetlerin tadı gerçekten de damağınızda kalıyor. Özde Duygu Gürkan’ın incelikli çevirisi de cabası.

Haberin Devamı

*CİNSEL NORMALLİĞİN KURULUŞU-
Ezgi Sarıtaş, Metis Yayıncılık, Araştırma
*SARMAŞIK-Yekta Kopan, Can Yayınları, Çizgi Roman
*GOLYAT-Tom Gauld, İthaki Yayınları, Karikatür
*GECE GÜLÜŞÜ-Semra Topal, Kafe Kültür Yayıncılık, Roman

MÜZİK

Ne izlesem, okusam, dinlesem

DÜNYA HEVESLİSİ-Ceylan Ertem, Pop, Single
*Ceylan Ertem’in “Hayata ve hayallerine sıkıca tutunan, barışa ve kardeşliğe inanan dünya heveslileriyiz. Bizi kimse korkutamaz, çürütemez ve öldüremez. İçimizdeki ‘yaşamak’ arzusunu çalamaz” sözleriyle tarif ettiği iki şarkılık teklisi “Dünya Heveslisi” geçtiğimiz hafta yayınlandı. Sözü ve müziği Sezen Aksu’ya ait “Datlım Gıymatlım” ve sözü Yelda Karataş’a, müziği Cenk Erdoğan ve Ceylan Ertem’e ait “Yalnızlık Ölüm Boyu” adlı iki şarkıdan oluşan albümü dijital müzik kanallarında dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

*KUYU -Santi&Tuğçe, Elektronik, Single
*RE:IMAGINED-Satori, Elektronik, Albüm
*ALLAH’INDAN BUL-Ezhel, Rap, Single
*RUMI’S DREAM-Hakan Mengüç, Dünya, Single

Yazarın Tüm Yazıları