Ne izlesem okusam dinlesem

Haftanın ajandasında bu hafta, Julie Taymor imzalı ve Julianne Moore ile Alicia Vikander canlandırmalı Gloria Steinem portresi “The Glorias”, 4. sezonuyla ekranlara sıkı bir geri dönüş yapan “Fargo”, Ülkü Oktay’ın ilk öykü kitabı “Vesvese” ve Bozcaada’dan ilham alarak yaratılmış caz albümü “Bozcaada Caz Festivali ‘Keşif’” var.

Haberin Devamı

5 FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

1)THE GLORIAS (Amazon Prime)
Yönetmen: Julie Taymor/Oyuncular: Janelle Monáe, Bette Midler, Timothy Hutton, Lulu Wilson, Lorraine Toussaint/2020-ABD-139’/BİYOGRAFİ, DRAM, KADIN

“Titus” (1999), “Frida” (2002), “Across the Universe” (2007) gibi her biri ayrı hazine filmleriyle tanıdığımız Julie Taymor’ın merakla beklediğimiz son çalışması “The Glorias”, dün Amazon Prime’da yayınlandı. Radikal söylemleriyle Amerika’daki kadın hareketinin önemli ve ateşli savunucularından biri olmuş feminist gazeteci ve yazar Gloria Steinem’ın farklı yaşlarından önemli anları canlandıran filmde, bu ikonik isme Julianne Moore, Alicia Vikander gibi oyuncular hayat veriyor. Yazarın “My Life on the Road” adlı otobiyografik romanından uyarlanan ve dünya prömiyerini bu yıl başında Sundance Film Festivali’nde yapan filmde, Dorothy Pitman Hughes’ı Janelle Monáe, Bella Abzug’ı Bette Midler, baba Steinem’ı da Timothy Hutton canlandırıyor. Oscarlı tasarımcı Sandy Powell’ın elinden çıkma kostümleri de cabası.

Ne izlesem okusam dinlesem

2)HALLOWEEN (Netflix)
Yönetmen: John Carpenter/Oyuncular: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes/1978-ABD-98’/KORKU
Jamie Lee Curtis’e ‘çığlık kraliçesi’ unvanı da getiren sahneleriyle hafızalara kazınmış John Carpenter klasiği Netflix’te yayında.

Ne izlesem okusam dinlesem

3)YARIMADA/PENINSULA, TRAIN TO BUSAN 2 (Sinema)
Yönetmen: Sang-ho Yeon/Oyuncular: Dong-Won Gang, Jung-hyun Lee, Daniel Joey Albright/2020-GÜNEY KORE-116’/AKSİYON, KORKU
2016’da Güney Kore’de büyük bir gişe yakalayan zombi filmi “Train to Busan”da yaşananlardan dört yıl sonrasına götüren “Yarımada”yı, ilkinde olduğu gibi Yeon Sang-ho yönetiyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

4)FLATLINERS (Netflix)
Yönetmen: Niels Arden Oplev/Oyuncular: Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev/2017-ABD, KANADA-109’/DRAM, KORKU

Haberin Devamı

1990 tarihli aynı adlı korku klasiğinin yeniden uyarlaması olan film, hayat ile ölüm arasındaki sınırda yatan gizeme takıntılı beş tıp öğrencisinin kalkıştıkları sıradışı deneyi ve sonuçlarını konu alıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

5)DENGESİZ/UNHINGED (Sinema)
Yönetmen: Derrick Borte/Oyuncular: Russell Crowe, Caren Pistorius, Gabriel
Bateman/2020-ABD-90’/AKSİYON, GERİLİM

Haberin Devamı

Russell Crowe’un başrolünde olduğu aksiyon filmi, yoğun trafikte yaşadıkları sözlü tartışma sonrası bir adamın peşine takılmasıyla kendisini dehşetli bir kovalamacanın içerisinde bulan Rachel’ın hikâyesini anlatıyor.

5 DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

1)FARGO (FX)
Yaratıcı: Derrick Borte/Oyuncular: Chris Rock, Jessie Buckley, Jason Schwartzman/2020-ABD-4. SEZON-11 BÖLÜM/SUÇ, DRAM

Coen kardeşlerin 1996 yapımı kült filminden ilhamla ekranlara taşınan ve filmin meselesi ile duygusunu yaratmadaki başarısıyla günümüz klasikleri arasına girmiş antoloji serisi “Fargo”nun 4. sezonu başladı. Seyirciyi 1950’lerin Kansas, Missouri’sine götürecek yeni sezonda, bir göç ve asimilasyon hikâyesi izleyeceğiz. Biri Amerika’nın güney eyaletlerindeki ırkçılıktan kaçmış Afro Amerikan, diğeri ise göçmen İtalyan olan iki suç patronu, oğullarını takas ederek ateşkes imzalar. Ancak sokaklarda kurulan barış evin içinde savaşa dönüşecektir. Bizi yine usta işi senaryo ve enfes oyunculukların beklediği dizi her Pazar yeni bölümüyle FX’te olacak.

Ne izlesem okusam dinlesem

2) THE COMEY RULE (beIN CONNECT)
FBI Direktörü James Comey’nin ABD Başkanı Donald Trump’ın kirli çamaşırlarını ifşa ettiği “A Higher Loyalty” adlı kitabından uyarlanan 2 bölümlük Showtime dizisinde Jeff Daniels ve Brendan Gleeson karşılıklı döktürüyorlar.

Ne izlesem okusam dinlesem

3) CARMEN SANDIEGO (Netflix)
Modern zamanların kadın Robin Hood’u Carmen Sandiego’nun maceraları 3. sezonuyla devam ediyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

4) EMILY IN PARIS (Netflix)
“Sex and the City”nin yaratıcısı Darren Star imzalı komedi dram türündeki dizinin ilk sezonu bugün 10 bölüm halinde yayınlandı. Lily Collins’i başrolünde izleyeceğimiz dizi, geri çeviremeyeceği bir iş teklifi alan ve hayatını Orta Amerika’dan Paris’e taşıyan Emily’nin hikâyesini anlatıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

5) CLOSE ENOUGH (Netflix)
8 bölümlük bu yetişkin animasyonu, 30’ların başında evli ve çocuklu bir çiftin artık yeterince genç ve ‘havalı’ olmadıklarını anlamaya başlamalarının komik hikâyesini anlatıyor.

Haberin Devamı

5 KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

1- VESVESE-Ülkü Oktay, Sel Yayıncılık, Hikâye
Ülkü Oktay, ilk öykü kitabı Vesvese’de “tuhaf” kadınların hikâyelerini anlatıyor. Her öykü bir kadının ağzından bambaşka bir kadının yazgısını dillendirirken, hiçbiri birbirine benzemeyen karakterler, yazarın sinemacı yönünün de katkısıyla, capcanlı karşımızda beliriyor. Tekinsizlik ve kasvet satırlara sinerken ince bir mizah damarlara yürüyor. Kenarda bir çiçek açıyor, karanlık sularda balıklar yüzüyor.

2- MİLAT-Lale Müldür, Yapı Kredi Yayınları, Sergi kataloğu

3- İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN 80 YAŞINDA-Özel baskı-Sabahattin Ali, Yapı Kredi Yayınları, Roman

4- MADAM EDWARDA-Georges Bataille, Sel Yayıncılık, Roman

5- VE BALIK ONU YUTTU-Amir Ahmadi Arian, Bilgi Yayınevi, Roman

Haberin Devamı

5 ALBÜM

1- BOZCAADA CAZ FESTİVALİ ‘KEŞİF’-Kolektif, Caz, Albüm
Bu yıl pandemi koşullarında fiziksel olarak gerçekleşemese de çevrimiçi kanallardan seyircisiyle buluşan Bozcaada Caz Festivali’nin 2020 sürprizlerinden olan bu albüm, geçmiş yıllarda festivalde sahne almış müzisyenlerin Bozcaada’dan ilham alarak yazdıkları özgün bestelerden oluşuyor ve Seçil Akmirza, Alp Ersönmez, Sarp Maden, Deniz Mahir Kartal, Cenk Erdoğan, Volkan Öktem, Çağrı Sertel, Emir Ersoy ve Elif Pıtırlı gibi isimleri bir araya getiriyor.

2- KENDİNİ SEV-İdil Meşe, Alternatif, Single

3- WOVEN SONG-Ólafur Arnalds, Elektronik, Single

4- PERADAM-Patti Smith & Soundwalk Collective, Albüm

5- FAZIL SAY: VIOLIN WORKS-Fazıl Say&Friedemann Eichhorn, Klasik, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları