Ne izlesem okusam dinlese

Yolunu uzun zamandır gözlediğimiz son David Fincher filmi “Mank”, Netflix’te yayında. Gerek senaryosu gerek tasarımıyla ödül sezonuna damgasını vuracak görünen film, Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins gibi isimlerin performanslarıyla da merak uyandırıyor. Utanmazlıkta orijinalini aratmayan “Shameless”ın Amerikan versiyonu 11. ve son sezonuna adım atarken, Netflix’in yetişkin animasyonu “Big Mouth” da 4. sezonuyla ekranlarda... Raflarda bu hafta “Avatar: Son Havabükücü”nün Yeni Şeyler etiketiyle Türkçeye kazandırılan çizgi romanı “Verilen Söz” var. Haftanın müzik tavsiyesi ise heyecan uyandıran bir müzik olayı olacak: David Lynch’in Sting, Elvis Costello, Kesha gibi isimleri buluşturacak transandantal meditasyon konseri “Meditate America”, bugün çevrimiçi/ücretsiz izlenebilecek.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlese

MANK(Netflix)
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Charles Dance
2020- ABD-131’/BİYOGRAFİ, DRAM

“Se7en/Yedi” (1995), “Fight Club/Dövüş Kulübü”(1999), “Zodiac”(2007) gibi başyapıtların yaratıcısı David Fincher, “Gone Girl”den altı yıl sonra yeni filmiyle karşımızda. Yönetmenin rüya projesi olarak tarif ettiği ve daha önce “Mindhunter” dizisinde de birlikte çalıştığı Netflix’in yapımcılığında hayata geçirdiği “Mank”, 1941 yapımı “Citizen Kane/Yurttaş Kane” filminin tartışmalı yapım sürecini anlatıyor. Orson Welles’in yönettiği ve gösterime girdiğinde yerden yere vurulsa da zamanla “tüm zamanların en iyi filmi”ne dönüşen “Yurttaş Kane”in senaristi Herman J. Mankiewicz’i odağına alan film, Charlie Chaplin, Josef Von Sternberg, Bette Davis, Joan Crawford gibi dönemin meşhur isimlerini de hikâyesine dahil ediyor. Fincher’ın 2003’te kaybettiği babası Jack Fincher’ın senaryosundan çektiği film, başrolde izleyeceğimiz Gary Oldman’ın Oscar adaylığı garantili performansıyla merak uyandırırken, ödül sezonunun en çok konuşulacak yapımlarından birine dönüştü bile.

FESTİVAL

Ne izlesem okusam dinlese

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali

Haberin Devamı

Bu yıl çevrimiçi gerçekleşen festivallerden biri de Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali. Dünyanın değişim çağrısına kulak vermemiz gerektiğini söyleyen festival, “Sürdürülebilir yaşamın ancak gezegendeki tüm canlıların yaşam ortamı ve koşulları sürdürülebilir olduğunda mümkün olacak” diyor ve 6 Aralık’a kadar 26 filmlik bir seçki sunuyor. surdurulebiliryasam.net adresine kaydolarak filmleri ücretsiz ve Türkçe altyazılı seçeneğiyle izleyebilir, çevrimiçi etkinliklere de katılabilirsiniz.

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlese

SHAMELESS(Showtime)
Yaratıcılar: John Wells, Paul Abbott
Oyuncular: William H. Macy, Jeremy Allen White, Ethan Cutkosky, Shanola Hampton
2011-2020-ABD-11. SEZON-12 Bölüm/KOMEDİ, DRAM
Meşhur İngiliz versiyonu kadar başarılı bulunan “Shameless”ta sona yaklaşıyoruz. Türkiye ekranlarında “Bizim Hikâye” adıyla tuhaflaştırılmış uyarlamasıyla izlediğimiz dizinin ahlaksızlıkta orijinalini aratmayan Amerikan versiyonunun 11. sezonundan ilk bölüm 6 Aralık’ta yayınlanıyor. Gallagher ailesinin karantina hallerini izleyeceğimiz final sezonu, 2021’in başlarında son bulacak.

Ne izlesem okusam dinlese

BIG MOUTH (Netflix)
Yaratıcı: Jennifer Flackett, Andrew Goldberg, Nick Kroll
2017-ABD-4. SEZON-10 Bölüm/ANİMASYON, KOMEDİ
Ergenliğe adım atan bir grup çocuğun büyüme maceralarını Hormon Canavarları eşliğinde izlediğimiz yetişkin animasyonu “Big Mouth”ta 4. sezondayız. Maury ve arkadaşlarının yüzleri sivilcelenirken hayatlarına bu kez Kaygı Canavarları giriyor. Bugün 10 bölüm halinde yayınlanacak dizinin 5 ve 6. sezonları da yolda.

Ne izlesem okusam dinlese

BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ: KAŞİFLER(Netflix)
Yaratıcı: Gilbert Barillé
1994-FRANSA-1. SEZON-10 BÖLÜM/ANİMASYON, ÇOCUK
90’larda TRT’de yayınlanan ve dönemin Türkiye’sinde büyüyen çocukların hafızalarına kazınmış Fransız animasyon dizisi “Bir Varmış Bir Yokmuş”, Kaşifler serisiyle Netflix kataloğunda. İnsanlık tarihini belirleyen keşiflerden insan vücudunun yapıtaşlarına, çocuklara bilimi ve tarihi 7 farklı seride eğlenceli halde anlatan seri, bugünün internet çocuklarına ne kadar seslenir bilemeyiz ama nostalji yapmak isteyen yetişkinler için eğlenceli olabilir.

Ne izlesem okusam dinlese

THE HARDY BOYS(Hulu)
Yaratıcı: Michele Abbott, Ilene Chaiken, Kathy Greenberg
Oyuncular: Alexander Elliot, Rohan Campbell, Jennifer Hsiung
2019-KANADA-1. SEZON-13 Bölüm/MACERA, DRAM, AİLE
Kanadalı yazar Franklin W. Dixon’ın ilk kitabı 1927’de yayımlanan fantastik serisi “The Hardy Boys”un 13 bölümlük ekran uyarlaması Hulu’da yayında. Ekranların yeni gizemli gençlik dizisi, babalarıyla taşındıkları yeni kasabada yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu sezen ve sırları aydınlatmak için zaman yolculuğuna çıkan Frank ve Joe adlı Hardy kardeşlerin maceralarını anlatacak.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlese

* AVATAR: THE LAST AIRBENDER-VERİLEN SÖZ-Gene Luen Yang, Gerekli Şeyler Yayınları, 240 sayfa, Çizgi Roman

Haberin Devamı

Nickelodeon’ın kült animasyon dizisi “Avatar: Son Havabükücü”nün 2012-2017 tarihleri arasında yayımlanan çizgi romanlarının ilki de olan “Verilen Söz”, Gerekli Şeyler etiketiyle Türkçe’de. Amerikalı çizer Gene Luen Yang’ın dizinin yaratıcıları Bryan Konietzko ve Michael Dante DiMartino’nun işbirliğinde yazıp resimlediği kitap, Aang ile arkadaşlarının Ateş Ulusu’yla karşı karşıya geldikleri yeni bir macerayı anlatıyor. Ünlü Japon illüstrasyon ekibi Gurihiru’nun sanat yönetmenliğinde hazırlanan kitap, daha önce yayımlanmamış çizimlerden oluşan eskiz defterini de Avatar hayranlarıyla buluşturuyor.

* SEVDALIM HAYAT-Zülfü Livaneli, İnkılap Kitabevi, Anı
* SAKARMEKE-Mehmet Fırat Pürselim, İthaki Yayınları, Öykü
* ESKİLER MODERN YABANILLAR-François Hartog, İş Bankası Kültür Yayınları
* BOYNUZLAR-KARANLIK KİTAPLIK, Joe Hill, İthaki Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlese

* MEDITATE AMERICA-Konser
Dahi sinemacı David Lynch’in transandantal meditasyona olan sevgisi ve bunu geniş kitlelere yayma hevesi şimdi de bir yardım konserine dönüşüyor. David Lynch Vakfı’nın düzenleyeceği ve sağlık çalışanlarına, depresyonla mücadele eden gazilere ve risk altındaki topluluklarda yaşayan ailelere meditasyon eğitimi veren Meditate America yararına gerçekleşecek konserde Sting, Angélique Kidjo, Graham Nash, Elvis Costello, Kesha gibi isimler sahne alırken Katy Perry ve Hugh Jackman da annelik ve meditasyon üzerine bir sohbete katılacaklar. Bugün meditateamerica.org adresinden ücretsiz izlenebilecek konser, meditasyona meraklı her yaştan insana sesleniyor.

Haberin Devamı

* PARALLELS: SHELLCA REWORKS(BEETHOVEN)-Christian Löffler, Elektronik, EP
* MUTSUZ PARTİ-Büyük Ev Ablukada, Alternatif, Albüm
* FIRTINA-Ekin Beril, Alternatif, Single
* PLASTIC HEARTS-Miley Cyrus, Pop, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları