Gençlerin güzelliği

Karanlık bulutlar dolaşıyor, hem dünyada hem ülkemizde. İnsan enseyi karatıyor sıklıkla. Ama bazen öyle anlar oluyor ki, karanlıkta bir ışık görüyor ve hem enseniz hem yüzünüz aydınlanıyor.

Haberin Devamı

İşte Nilüfer Belediyesi’nin organize ettiği Nilüfer Müzik Festivali Nilfest’te bir an o ışığı gördüm. Yüzüm aydınlandı, gözlerim doldu. Saf umut oldum. 8 Eylül Cumartesi akşamı protest müziğin sadece ülkemizde değil, dünyada da tanınan ismi Selda Bağcan sahneye çıktığında 80’lerin sonuna gittim bir an. Daha 15 yaşlarında canlı izleme şansını yakaladığım Selda’yı, 45 yaşında bir kez daha yakından dinlemenin heyecanıyla yüzümü ona çevirmişken, duyduklarım bakışımı Selda’dan seyircilere yöneltmeme neden oldu.
Biz 15 yaşlarındayken daha politik bir ortamdaydık ve Selda’yı biliyorduk. Ama kulaklarıma inanamadım 15-25 yaş arası binlerce genç, Selda’nın şarkılarına hep bir ağızdan eşlik ediyordu. Selda’yı bırakıp onların seslerine, yüzlerine ve ellerine baktım. Çok duygulandım. Haddime değil ama Selda Bağcan adına da duygulandım. Bir sanatçı 15’lilerle 60’lıları böylesine kucaklasın. Müthiş bir andı.
Demek ki iyi yapılan, hakkı verilen işler karşılık buluyormuş. Selda, “Yaz gazeteci yaz, Neredesin Seni, Çemberimde Gül Oya, Sivas” derken neredeyse mikrofonu bırakacaktı. Seyirciler tamamına eşlik etti. Çok ama çok güzel bir ortamdı. Değerlerimizin yok olduğunu düşünürken, böyle bir umut yüreklere iyi geldi. İzmir Marşı’yla yapılan bis ise görülmeye değerdi.
Emeği geçen arkadaşlara çok teşekkürler. Festivalin eksilerini söylemeye gerek yok. Zaten kendini farklı konumlayanlar, sık sık bunu ifade ediyorlar. Farklılıklara saygı onların kitabında yok ve en ufak hata onlar için mal bulmuş mağribi hikayesi. Ama olsun, gençlik bu ülkeye güzel gelecek. Binlerce gencin olduğu bir ortamda yok denecek kadar az taşkınlığın olması az bir şey mi?
Selda’ya dem vurdum ama festivalde sahne alan yerli ve yabancı tüm sanatçılara katkıları için teşekkür de bir Bursalı olarak boynumuzun borcu. Sağ olsunlar.
Kötü giden ekonomi, sınırda patlamaya hazır bir İdlip derken, bir nefes oldu Nilfest. Balat Ormanı’nda üç günlüğüne koptu gençlik bu zorlu dünyadan. Ama Selda ve diğer sanatçılar, şarkılarıyla adaleti, güzelliği, farklılıklara saygıyı, haklıların yanında durmayı, güçsüzleri, dezavantajlıların yanında olma gerekliliğini bir kez daha hatırlattı. Daha ne olsun.
Keyfimiz bir süreliğine de olsa yerine geldi. Yorgunluğu bir süre geçmese de değerdi.
Müziksiz kalmayın, sevgisiz olmayın.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları