Dövizin seviyesi hazır giyimi endişelendiriyor

Geçen ay burada tekstil ve hazır giyimdeki gerilemeyi yazmıştım. Rakamlar netleşti. Yılı kötü kapamasa da bu iki ihracat alanımızda sinyaller iyi değil.

Haberin Devamı

Yılın ilk yarısı ile ikinci yarısı birbirinin tamamen zıttı. İlk yarıda yaşanan artış ikinci yarıda düşüşe geçiyor.
Tekstille başlayalım.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre tekstil ve hammaddeleri sektöründe Temmuz 2021 ve Temmuz 2022 rakamları aşağıdaki tablodaki gibi;

Hazır giyimde durum bundan daha kötü ancak yılın ilk yarısı yapılan yüksek ihracat yılı da artıda bitirmeye yetmiş görünüyor.

Bursa için durum aynı değil.
Bursa hazır giyim ve konfeksiyonda 2021’de 1 milyar 717 milyon 306 bin dolar ihracat yaparken, geçen yıl bu rakam 1 milyon 683 bin 46 binde kalmış.
Kayıp yüzde 2.
Tekstil ve hammaddelerinde durum kötü değil yüzde 5.6’lık bir yükselişle 1 milyar 198 milyon 155 bin dolardan ihracatımız 1 milyar 265 milyon 208 bine çıkmış.
Konuştuğum tekstil ve hazır giyim işi yapanlar, durgunluğun hissedilir olmanın ötesine geçtiğini artık yakıcı olduğunu ifade etmekten geri durmuyorlar.
Asgari ücrette yaşanan yükseliş, diğer ücretleri de etkileyecek, ardından EYT nedeniyle nitelikli eleman kaybı yaşanma ihtimali var ve son olarak seçim atmosferinin olumsuz etkisi ile yılın ilk yarısında bu iki sektörde kan kaybının olması bekleniyor.
*
Özellikle hazır giyim ve konfeksiyon, turizm gibi emek yoğun sektörlerden.
Burada yaşanacak sorun istihdam politikalarımızı da olumsuz etkiler bir duruma neden olabilir.
Bu sektördeki işverenler dövizin hak ettiği yerde olmadığını, bunun da işten çıkarmaları mecbur kıldığını ifade ediyorlar.
Ayrıca, enerji ve hammadde maliyetlerinin yüksekliği de cabası.
Bursa ve Türkiye’nin önemli ihracat sektörlerindeki bu düşüşe acil çözüm bulunması temennisiyle kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları