Bir an önce ayağa kalkmalıyız

Yaralar sarılıyor. Türkiye, tek yürek oldu ve deprem bölgesinde yaşanan sıkıntıları gidermek için ilk günden itibaren çalışmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Artık enkaz kaldırma, barınma, yemek, hijyen sorunları azalıyor. Kayıplar yüreklerimizi dağlasa da, bundan sonrası için yapılacaklar konuşulmaya başladı bile.
*
Kalıcı konutların nereye, nasıl ve ne kadar sürede yapılacağı konuşulmanın ötesine geçti. Artık adımlar atılıyor.
Deprem bölgesinden batı illerine göçenlerin buralarda geçici kalması konusu tartışılıyor. Özellikle üretimde aksamalara karşı çözümler konuşuluyor. Aklı selim hakim olmak üzere.
Artık yas döneminden çıkıp, çözümler üretme dönemindeyiz.
Çözümler üretilirken, bazen duygusal olarak bizi ilk anda üzen şeyler de olabilir ama yavaş yavaş bilim ve aklın ışığında adımlar atmanın zamanı geldi.
Bölgedeki sanayi ve üretim sürecinin devamlılığını sağlamak için el birliği ile çalışmalıyız.
Hükümet kısa çalışma ödeneği ile ilk adımını attı.
Bölgede bulunan sanayicinin üretimini sürdürmesi, hatta artırması için özel bir çaba gerçekleştirilmeli. Aldığım duyumlar, özellikle tekstilde bölgede yaşanan sorunlar olduğunu gösteriyor. Binalar yıkılmamış olsa da tekstil firmaların makinelerinde sorunlar olduğu ve iş gücü kaybından dolayı çalışamadıklarını duyuyorum.
Yani bir binanın yıkılmamış olması orada işlerin iyi gittiğini göstermiyor.
*
Bazı fabrikalar, çalışanları için kendi fabrikalarının yakınına konteyner kent kurmak istiyormuş. Bir an önce üretime geçmek isteğinde olan fabrikalara çözüm üretilmesi önce bölge halkının sonra da tüm ülkenin yararına olacaktır.
Önümüzdeki günler depremin ardından oluşan ekonomik yıkımı da çözüm üretme dönemi olacak.
Bölgeden yaşanan göçü geri çevirmenin yollarını aramak gerekirken, yapılacağı ifade edilen 200 bin inşaat için bölgeye gidecek çalışanlar nedeniyle ülkenin batısında da inşaat için çalışacak işgücünün kalmama ihtimali de bu işe kafa yoranları düşündürüyor.
Dengelerin yeniden kurulması için ortak akılla çözümler üretilmeli. Nekahat dönemini olabildiğince kısa tutamazsak sorunlarla boğuşacağımız süre de uzayacaktır. Felaket tellallığı yapmak istemem ama dünyada Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan kaotik durum daha da sıkıntılı bir hale geliyor. O nedenle bir an önce ayağa kalkmalıyız.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları