Mahir Güven’den beş ayrı tema

Mahir Güven’in 12 Mayıs Perşembe günü Arda Sanat Galerisi’nde (Yıldız) açılacak sergisinde sanatçının son 5 yılda ürettiği beş ayrı temayla ilgili eserlerini görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Mahir Güven’den beş ayrı tema

Güven bu sergisi için yaklaşık 25 eseri yeni üretmiş. Sergi bir anlamda Güven’in seçkisi olma niteliğinde. Arda Sanat’tan bu sergiyle ilgili detaylı bilgiler rica ettim. Bana gönderilen bilgilerden Güven’in yaklaşık bir ay sürecek bu sergisinde yer alacak eserlerin tanıtımını şöyle toparlayabilmek mümkün:
“Sergide 2018’de başlayan ‘Yorgun’ serisinden dört adet resim bulunuyor. Bu resimlerde boşlukta yüzercesine kendisini bırakmış yorgun kadın bedenleri adeta günümüz insanına bir gönderme yapıyor. Resimler, gelişmekte ve sıkışmakta olan yeni yaşam sıkıntılarına bir örnek niteliğinde. Sanki yalnızlığın çaresizliğin sözünü söyler gibiler. 2000’li yılların başında Güven’in resminde ‘Duvar’ları görmekteyiz. Serginin genel hikâyesini oldukça dramatik bir dille etkileyen dört ‘Duvar resmi’ seçkinin içerisinde yer alıyor. Eserler, Platon’un sanki ‘Yıkılması en zor duvar kalbinizdedir’ sözünü hatırlatıyor. Duvarın her iki tarafı diğerine özenle bakarken, tekinsiz bir yaşamın içerisinde. Bu resimler de yine kadın bedeni üzerinden sanki bizi bizle yüzleştirmekte. İronik bir dille yağlı boya ‘Sfumato tekniğinin (Resimde sert ana hatların olmadığı teknik)’ kullanıldığı eserlerde sanatçının özenli işçiliğini görmekteyiz. Mahir Güven kendisi ile ilgili bir yazıda, ‘Ben çağdaş resim yapmıyorum, çağ benim resmimi yapıyor’ demişti. Geliştiğini varsaydığımız yaşamın içerisinde çağdaşlığa bir tür alaycı bu yaklaşım, gereksiz zorlamaların, çağdaşlık adına geleceğe de kalmayacağının bir iddiası niteliğinde. ‘Portreler’ sergide sunulan bir diğer seçenek. Güven, her sergisine modelden yapıldığını düşündüğümüz üç portre koymakta. Gözlerini seçemediğimiz bir bakışla göz göze geldiğimiz portreler tüm hikayeyi sessizce kulağımıza fısıldar gibiler. Hikâyenin yazarı ise yine izleyicidir ki, kendini bir başkasının yüzünde görebilir.
Sergide en fazla parça, on adet ile ‘Uzak’ serisinden. 2021’de başlayan bu seri, eve kapanmış, hemen yanındakilere ne kadar uzak ve uzakta olanın ne kadar yakın olduğunun sorgulandığı dönemin ürünleri. Bu on resim sanki sanatçının son beş yılının da özeti gibi.
‘Atamadıklarımız’ da resimlerde yer bulurken biriktirdiklerimiz gibi herşey objeler üzerinden anlam kazanmakta. Tuvallerde sanki üç alan var: Güven’in tuvaline girmeye hak etmiş olanlar, yavaş yavaş kaybolmakta olanlar ve doğa parçası gibi görünen perspektifin yanılgısı. Bazen aynı bedende ama farklı sözleri olan, yanındaki ile uzak olmuş veya uzaktakinin özlemi içerisinde olan konuları betimleyen vücutlar.”

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Mustafa Ayaz-12 Mayıs’ta açılacak (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Emin Güler-bugün açılacak (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız), Mübin Orhon-Phoebe Cummings-4 Haziran’a kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sokak), Habip Aydoğdu-13 Mayıs açılış kokteyli (İş Sanat/Ulus), Hüseyin Arıcı ve Zuhal Baysar-22 Mayıs’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Aslı Sinman-19 Mayıs’a kadar-(Deppo 29/GOP), Deniz Doğan (fotoğraf)-Yarın açılacak (ÇSM/Çankaya), Veli Aras Yalçınkaya-13 Mayıs’ta açılacak (Fikret Otyam Sanat Merkezi/Eskişehir Yolu), Özlem Kaçmaz-Yarın açılacak (Detay Sanat/Kocatepe), Ayşegül Poroy-15 Mayıs’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Orhan Gürel-18 Mayıs’a kadar (Galeri M Arcadium/Çayyolu), Ataç Elalmış-Baran Kamiloğlu-Ceren Çağlar-Kadir Öztoprak-Talat Ayhan-13 Mayıs’ta açılacak (Galeri Soyut/Yıldız), Mehmet Cihan Gezen-13 Mayıs’ta açılacak (Kent Sanat/Yıldız), Kayıhan Keskinok-21 Mayıs’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Cinnah Caddesi), Tülin Aytaç Demir-24 Mayıs’a kadar (RC Art Galeri/Bilkent Center), Özlem-Murat Oğuz-21 Mayıs’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Devabil Kara-21 Mayıs’a kadar (Siyah-Beyaz/Şili Meydanı), Selin Aral (Heykel)-13 Mayıs’ta açılacak (Valör Art/Ümitköy), Nurgin Çetin Almalı-Burak Erim-Selmani Baki Kocaispir-14 Mayıs’ta açılacak (Nurol Sanat/Güvenevler), Yusuf Çetin-16 Mayıs’a kadar (Akdora Art/Hilal Mahallesi), “Nadas” karma sergi- 13 Mayıs’ta açılacak (ÇSM/Çankaya), “Tutkulu fırçalar 2” karma sergi-18 Mayıs’a kadar (Ata Sanat/Kale), “Yüreğimdeki sevgi 2” karma sergi-25 Mayıs’a kadar (Medya Sanat/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları