Gökçebağ’dan gelen sürpriz

Geçen hafta içinde WhatsApp’ıma ünlü ressamımız Yalçın Gökçebağ’dan gelen bir fotoğraf benim için sürpriz oldu.

Haberin Devamı

Gökçebağ’dan gelen sürpriz

Telefon görüşmelerimizde Gökçebağ, İstanbul’da Zeytinburnu Belediyesi’nin İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı nedeniyle düzenlediği etkinlikler için bir resim üzerinde çalıştığını söylüyordu. İşte telefonuma gelen resim, Gökçebağ’ın tamamladığı ve Zeytinburnu Belediyesi’nde bir süre sergilenecek olan eserdi. Yalçın Hoca, “Düz damlı evler” diye bilinen konusundan hareketle bir köy ilkokulunda İstiklal Marşı’nı okuyan öğrencileri tuvale yansıtmış. Arka planda düz damlı evler, ön planda duvarında Atatürk’ün portresinin asılı olduğu tek katlı okul binası ve okul binasının iki tarafında hazır olda İstiklal Marşı’nı okuyan öğrenciler. Elbette göndere çekilen ve dalgalanan Türk bayrağı. Siyah önlükleri, kolalı beyaz yakaları ile öğrencilerin başları gönderdeki Türk bayrağına dönük. Yalçın hoca, diğer tüm çalışmalarında olduğu gibi bu resimde de ince ayrıntıları unutmamış: Okulun kırmızı kiremitleri, pencerelerin mavi renkli çerçeveleri, düz damların üzerine serpilmiş samanlar, tahta kapılar, taş örmesi duvarlar, evlerin önündeki balkonlarda asılı çamaşırlar... Yalçın hoca artık İstanbul’daki atölyesinde çalıştığı için, yaptığı bu resimden Ankaralı sanatseverlerin de mahrum kalmamasını istedim. Burada gördüğünüz resim, Gökçebağ’ın Zeytinburnu Belediyesi’nde sergilenen resmi.
Madem yeri geldi “Düz damlı evler nedir?” sorusuna da yanıt yine Gökçebağ’dan gelsin. Yalçın hoca 2016 tarihinde basılmış kendi ismini taşıyan kataloğun 18. sayfasında 1982 tarihinde yaptığı resmi de ekleyerek şöyle anlatmış düz damlı evleri:
“Burası Denizli’nin Çal ilçesinin Ortaköy Köyü, aşağı mahallesi. Evler tamamen taştan, düz damlıdır. Her şey doğaldır, hayvanların barınacağı yerler vardır. İki oda, bir hayat. Evlerin önündeki direkli yerlere bazıları eyvan der, bazıları salon, bizim köyde bu alana hayat denir. Tepeden aşağı doğru bir vadi, vadiye kadar yol, sonrası ana caddedir. Otobüsler ana caddeden geçer, insanlar aralarda tek tük benek gibi görünüyorlar. Resmin ana kompozisyonu, evlerin birbirleriyle ilişkili mozaik görünümü oluşturmasıdır ve bu modernist bir anlayışla yapılmıştır. Şimdi insanlar bunlara naif diyorlar ama bu yanlış, ben başka bir felsefe ile yaptım resimlerimi.”
Bu vesileyle Yalçın hocaya, “Ankara sizi özledi, arayı fazla uzatmayın” çağrısını da yapmış olayım.

Gökçebağ’dan gelen sürpriz

RAİF GÖKKUŞ VE MURAT ERKAN

Haberin Devamı

Ankara’nın tarihi Kale semtinde bulunan Emin Antik Sanat Merkezi’nde ressamlar Raif Gökkuş ve Murat Erkan’ın sergileri devam ediyor. İşitme engelli ressam Raif Gökkuş bu sergisinde de spatula tekniğine ağırlık vererek, Ankara Kalesi ve civarı mimari yapıları, at arabalı sebze satıcıları, bohçacı kadınlar, İstanbul manzaralarını sanatseverlerle buluşturmuş. Gökkuş’un Uluslararası İşitme Engelliler Sanat Birlikleri üyesi olduğunu da söylemekte fayda var. Diğer sanatçı Murat Erkan da, sergisiyle ilgili özetle şu değerlendirmeyi yapmış:

Gökçebağ’dan gelen sürpriz

“Anadolu’nun binlerce yıllık tarihsel gelişimi içerisinde oluşan sanat imparatorluğunun gelişen kültür birikimini, kendi estetik anlayışımla kaynaştırıp, yeni ve kendine özgü bir resim diliyle günümüz insanına ulaştırmayı hedefliyorum. Topraklarımızda yaşanmış kültürel mirasın tamamına sahip çıkarak estetik görüş ve birikimlerden beslenerek resimsel dil oluşturma amacındayım. Anadolu Selçuklu halı, kilim, seramik, saray kalıntı ve duvar resimlerinin de içinde bulunduğu çeşitli kaynaklardan edindiğim eserleri yeniden gün ışığına resimsel estetik anlayışım, kompozisyon araştırmalarım içerisinde çıkarma çabasındayım.”

Haberin Devamı

FUARI GEZERKEN DİKKATLİ OLUN

Eğer son anda bir kısıtlama kararı gelmez ise yarın ArtAnkara açılacak. Fuarla ilgili ayrıntılı haberi Haşim Kılıç’ın kaleminden Hürriyet-Ankara’da okudunuz. Fuara gidecek olan sanatseverler her geçen gün artan vaka sayısı nedeniyle çok dikkatli olmalılar. Yakın temastan kaçının, hatta çift maske takarak fuarı gezin ve mümkün olduğunca uzun süreli kalmamaya çalışın. Salgın kurallarına uyulmasında fuar yöneticilerinin de özenli olması gerektiğini belirteyim. Fuarın tüm katılımcılara ve sanatseverlere bu zor şartlar altında bir umut olmasını dilerim. Fuar dışındaki kentteki diğer etkinlikler şöyle: Mustafa Köseoğlu-17 Nisan’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Nur Gökbulut-5 Nisan’da açılacak (ÇSM/Çankaya), Anadolu uygarlıklarından izler-6 Nisan’da açılacak (Anadolu Medeniyetleri Müzesi), Sera Uzel-10 Nisan’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Bünyamin Balamir-9 Nisan’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız), Ercan Ayçiçek-Coşkun Sami-Emre Baykal-7 Nisan’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Fırat Engin-5 Nisan’a kadar (Siyah Beyaz Galeri/Şili Meydanı).

Yazarın Tüm Yazıları