IATA’da kadın gücü

Dünya havayolu şirketlerinin çatı kuruluşu IATA, 79. Genel Kurul Toplantısı’nı Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane’nin desteğiyle İstanbul’da yaptı. Neredeyse gelmeyen havayolu şirketi CEO’su kalmadı. Artan havayolu trafiği bütün şirketlerin yüzünü güldürüyordu. Yüksek moral altında yapılan toplantıda kadının gücü de öne çıktı.

Haberin Devamı

HAVACILIK sektörü ne yazık ki erkek egemen oluşumunu hâlâ sürdürüyor. Yöneticilik, pilotuk, teknisyenlik, ATC elemanlığı gibi çok sayıda görevde kadın var ama sayıları hızla artmıyor. İşin liderliği için mücadele eden kadınlar da binbir zorluktan geçiyorlar.

Bu kez önemli bir değişiklik oldu. IATA Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane Afrikalı bir kadın için adeta savaş verdi. Günlerce IATA üyelerini ikna için çalıştı. Bunu gönüllü olarak yaptı.

IATA –Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (International Air Transport Association) adlı kuruluşun yaklaşık 300 havayolu, 400 stratejik ortağı ve 100 binden fazla IATA belgeli acente üyesi bulunuyor. Yani böyle bir yapıyı ortak akılla yönetmek çok da kolay değil.

Haberin Devamı

IATA’da kadın gücü

YENİ SORUNLAR VARKEN

Üstelik bu yapının hızlı büyümeden kaynaklanan yepyeni de sorunları var. Pandemi sonrası ayağa kalkan havayolu şirketleri çok yüksek yolcu yakalamaya başladılar. Kârlılıkları arttı. Asi yolcularının sayısı da yükseldi. Yoğunlaşan havayolu trafiğinde yeni güvenlik sorunları da çıkmaya başladı. İşte tam da böyle bir dönemde Mehmet Nane, IATA yönetim kurulu başkanlığını ne yaptı yaptı, bir yıllığına bir kadın yöneticiye teslim etti. Boeing ve Airbus bu toplantıya sponsor olmuştu. Genellikle birlikte dolaşmayı sevmezler ama kavga da etmezler. Yani bir başka uzlaşı da İstanbul organizasyonunda ortaya çıktı.

Afrika’da sadece 12 uçağı olan bir havayolu RwandAir.  İki uçağı geniş gövde ve uzun menzilli. Diğerleri orta kapasite, orta menzil uçaklar. Yvonne Manzi Makolo bu şirketin CEO’su. Dünya devi havayolları dururken bu küçük şirketin başındaki bir kadının IATA’nın tepe noktasına gelmesini kimse beklemiyordu. Ama onun hayat hikâyesini iyi bilen Mehmet Nane’nin aylardır sürdürdüğü çaba sonucu artık IATA Yönetim Kurulu Başkanı, havacılığın kör topal geliştiği Afrika’dan harika bir kadın.

Haberin Devamı

IATA’da kadın gücü
Yvonne Manzi Makolo - Mehmet Nane

BAYRAK TAŞIYICI BAYRAĞI ALDI

Elbette havayolu dünyası için çok gurur verici bir tablo ortaya çıktı. Bunun İstanbul’da olması bizim için de büyük şans. Neyse gelecekte kadınlar, bu erkek egemen sistemin zincirlerini kıracaklar ve kendi başarı hikâyelerini yazacaklar.

 Elbette Mehmet Nane gibi medeni yöneticilerden de güç alacaklar.

HAVACILIKTA BİZİM KADIN LİDERİMİZ

Havacılık dünyasındaki ilklerden birini de Güliz Öztürk bize yaşattı. Güliz Hanım da ilk Türk havayolu şirketi CEO’su. Dünyadaki çok azlar arasında. Baş döndürücü bir hızla büyüyen Pegasus’un CEO’su Güliz Öztürk,  Pegasus Havayolları’nın ev sahipliğini yaptığı IATA toplantısındaki sunumla 300 havayolu şirketinin üst yönetiminin alkışlarını aldı. Dikkatlerini üzerine topladı. İşte Öztürk’ün sunumundan başlıklar:

Haberin Devamı

‘BÜYÜME HIZIMIZ ARTACAK’

- Şirketimizde çalışan arkadaşlarımızın yüzde 35’i kadın. Mühendis, pilot, teknisyen kadın oranlarını artırıyoruz. Yönetici kadın çalışanlarımızın oranı da yüzde 32’ye çıkacak.

- 48 ülkede 129 noktaya uçuyoruz. Avrupa’da birçok noktaya, Ortadoğu’da önemli noktalara uçuyoruz. İç hatlarda her yere uçmaya çalışıyoruz. 100 uçağa çıkma hedefimiz artık çok yakın. 114 uçak siparişimiz var. En yeni nesil uçakları kullanıyoruz. Misafirlerimizin memnuniyetini hep yükseltiyoruz.

- Dünyanın operasyonel kârlılığı en yüksek havayolu şirketi olduk. Toplam yolcu sayısı 2022’de yüzde 3 artarak 26.9 milyona çıktı. Net dönem kârımız 431 milyon Euro oldu. Kapasitemizi bu yılın ilk 4 ayında yüzde 32,  misafir sayısını yüzde 31 büyüttük. Antalya’da 17 uçağımızı konuşlandıracağız. 

Haberin Devamı

- Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti ve yeni terminaliyle büyüme hızımız da artacak.

IATA’da kadın gücü
Güliz Öztürk

AÇIK ARTIRMA İLE DEPREM YARDIMI

Özge Sevük Topkaya, Airbus Türkiye Ofisi’nin Kurumsal İletişim Direktörü. AITA’nın 79. Genel Kurul toplatısında Boeing ve Airbus sponsor oldu. Airbus’un gala yemeğinde sistemin yine bir kadın lideri Özge Sevük Topkaya başlatılan deprem yardımı için çaba harcadı. Gala yemeğinde depremzedeler için açık artırma yapıldı. Airbus, küresel havacılık dünyasından büyük bir üst düzey katılımla gerçekleşen gala gecesinde Kızılay’a bağışladığı 10 adet özel fotoğrafı açık artırmayla satışa sundu. Satışa sunulan fotoğraflar Airbus’ın 100 yıllık tarihinden izler taşıyor. Concorde uçağının kokpitinden Airbus A380 fotoğrafına kadar çok özel 10 fotoğrafın açık artırmada sunulan baskıları, beş adetlik sınırlı bir baskı serisinin bir
numarasıydı.

Haberin Devamı

Axel Ruhomaully imzası taşıyan fotoğrafların satışından deprem bölgesine yardım için toplam 161 bin 700 Euro’luk bir gelir sağlandı.

IATA’da kadın gücü
Özge Sevük Topkaya

ÜLKESİ İÇİN ÇALIŞTI

Yvonne Manzi Makolo bir bilişim uzmanı. 2018’den bu yana Ruanda havayolu şirketi Rwandair’in başında. Genç iş lideri, dünyada böyle bir konuma sahip birkaç kadından biri. Ruanda’nın, turizm potansiyeli göz önüne alındığında ülke ekonomisindeki en stratejik şirketlerden olan havayolunu Yvonne Manzi Makolo yönetiyor. Bu genç yönetici Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’da birçok destinasyona hizmet veren, Afrika’nın en hızlı büyüyen havayollarından birinin başına geçmeyi çok çalışarak başardı.

HIZLI YÜKSELDİ

1993 yılında Ruanda’dan ayrılarak, kız kardeşiyle birlikte Kanada’ya taşındı. Ve eğimine devam etti. Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden coğrafya ve çevre bilimleri alanında lisans derecesi ve ardından Bilgi Teknolojileri Enstitüsü’nden bilgi teknolojisi diploması aldı. 2003 yılında Kanada’da yazılım geliştirici olarak çalıştıktan sonra Ruanda’ya dönmeye karar verdi. Ruanda okullarını bilgisayara geçirmek ve öğretmenleri bilgisayar kullanımı konusunda eğitmek için World Links adlı bir STK ile özellikle bir Dünya Bankası projesinde çalıştı.

2006 yılında, 10 yılını geçirdiği Ruanda’da Güney Afrika telekomünikasyon şirketi MTN’ye katıldı. Bu yıllarda, hızla yükseldi ve pazarlama müdürü ve genel müdür vekili olarak görev yaptı. 2017 yılında Ruanda hükümeti, Rwandair’in yönetiminde değişiklik yapmaya karar verdi ve Yvonne Manzi Makolo sorumlu genel müdür yardımcısı olarak atandı. 2018 yılında, şirketin yeniden yapılanmasının bir parçası olarak, havayolu içinde yeni bir dinamik yaratma misyonuyla Rwandair’in Genel Müdürü olarak atandı. Makolo, kadın liderliği hakkındaki olumsuz önyargılar da dahil olmak üzere birçok zorluğun üstesinden geldi. New York Times’a verdiği röportajda şöyle dedi:

‘TEK KADIN OLURDUM’

“Geleneksel olarak, insanlar liderlik ve yönetim rollerinde kadınları hafife alıyor. Bunu çok yaşadım. Birçok toplantıda tek kadın olurdum. Başarımı büyüdüğüm çevreye borçluyum. Çok güçlü kadınlardan oluşan bir ailede büyüdüm ve annem, teyzelerim, ablam her zaman erkeklerin yaptığını hatta bazen daha iyisini yapabilen kadınların rol modeli oldular. Sanırım buna her zaman ilgi duydum, çünkü annem bizi çok bağımsız ve güçlü kadınlar olarak yetiştirdi.”

Yvonne Manzi Makolo, geçmişi nedeniyle MIPAD (Afrika Kökenli En Etkili Kişiler) tarafından iş ve girişimcilik kategorisinde 2018’in en etkili 100 kişisinden biri olarak seçildi.

189 BİN TL ÜCRETLE EĞİTMEN ARANIYOR

Türk Hava Yolları A320, A330, B737 ve B778 uçak tipleri için simülatör öğretmeni arama ilanına çıktı. TC vatandaşı ya da mavi kart sahibi pilotların geçerli sertifikalarının dışında Level 4 İngilizce yeterlilikleri önem taşıyor.  Öğretmenlere 189 bin TL brüt maaş dışında üç ayda bir 33 bin TL ikramiye verilecek. Ayrıca ücretsiz ve ücretli indirimli yurtiçi ve yurtdışı uçuş olanağı, tüm dünyada anlaşmalı otellerde indirimli konaklama gibi birçok imkân da sunulacak. 

IATA’da kadın gücü

Yazarın Tüm Yazıları