Hatay Havalimanı’na 6 bin ton çimento döküldü

Deprem sonrası pistinde büyük çatlaklar oluşan Hatay Havalimanı geçici olarak kurtarıldı. Ulaştırma Bakanlığı’nca yapılan çalışma kapsamında 140 bin metreküp kazı yapıldı. Yaklaşık 5 bin 500 metreküp beton kırıldı, 5 bin 800 ton çimento enjekte edildi. Amik Gölü üzerine kurulan havalimanı pisti yeniden trafiğe açıldı. Ama yeni pist bittiğinde burası kapanacak. Terminal binası çevresinde iyileştirmeler yapılıyor.

Haberin Devamı

Depremden sonra yapılan iyileştirmeler Hatay Havalimanı’nı kurtaramadı. Pist yüzeyinde derin çatlaklar kapatılsa da yeniden oluştu. Bu yüzden havalimanı uzun süre sadece kalkışlara izin verilen bir havalimanı olarak çalıştı.

Hatay Havalimanı’na 6 bin ton çimento döküldü

Uçakların yolcu ve kargo ağırlıkları ile inişlerine izin verilmedi. Boş gelen uçaklar sadece tek yön yolcu taşıdı ama sonra çatlaklar büyüyünce bundan da vazgeçildi.  Amik Gölü üzerinde inşa edilen Hatay Havalimanı için yeni pist çalışmalarına bir süre önce başlanmıştı. Ancak bu çalışmalar uzun süreceği için eski pistin hızla ayağa kaldırılması planlandı.

PİST BETONU KIRILDI

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu yüzden hızla Hatay Havalimanı PAT Sahaları Onarım ve Gelişimi işini ciddi bir proje olarak ele aldı. Bakanlığın Basın Müşaviri Osman Bekar rakamlarla yapılan iyileştirmenin hacmini açıkladı. Buna göre yaklaşık 140 bin metreküp kazı yapıldı. Yine yaklaşık 5 bin 500 metreküp beton kırıldı. Buralara çimento enjeksiyonuna karar verildi. Hızla 5 bin 800 ton çimento enjekte edildi.

Hatay Havalimanı’na 6 bin ton çimento döküldü

Gerekli testler yapıldıktan sonra pistin geçici de olsa kullanıma açılabileceğine, bir güvenlik sorunu yaratmayacağına karar verildi. Geçtiğimiz hafta cuma günü yolculu uçaklar birbiri ardına Hatay Havalimanı’na inip kalkmaya başladı. İlk iki uçuşu AJet yaptı. Sonra Türk Hava Yolları’nın İstanbul uçuşu gerçekleşti. Böylece ilk gün 364 yolcu Hatay’a geldi. Seferler şu günlerde sürüyor. Pist üzerinde yapılan tüm incelemelerde kılcal da olsa yeni bir çatlağa rastlanmadı.

Yeni pist çalışmaları bir noktaya geldiğinde şu anda kullanılan pist tamamen kapatılacak ve yeni pist devreye alınacak. Yeni pistin su üzerinde rahat durabilmesi için kazıklar çakılıyor ve yeni nesil bir inşaat teknolojisi kullanılıyor. Maliyet konusunda henüz bir açıklama yok. Bu arada terminal binasının da artık sudan etkilenmemesi için çevresini kuşaklayan duvarda da iyileştirmeler başladı.

Haberin Devamı

UÇUŞ İPTALLERİ

Hatay Havalimanı uçuşlara açılmasına rağmen zaman zaman iptaller yaşanıyor. Ama bu iptaller havalimanındaki yapısal olaylardan kaynaklanmıyor. Yani pist üzerinde oluşabilecek çatlaklar her gün titizlikle kontrol ediliyor. Uçuş iptallerinin ana nedeni arka rüzgârlar. Seferlerin yeniden başladığı 29 Mart tarihinden bu yana 21 tarifeli uçuştan sekizi arka rüzgârların kuvvetli olması nedeniyle iptal edildi. Bu tür güçlü arka rüzgârlar uçakların inişlerini kısıtlıyor. Ya da inişi imkânsız hale getiriyor. Bölgedeki mevsimsel şiddetli rüzgârlar nedeniyle bu gibi durumlar yaşanabiliyor. Bu olumsuz yön ve rüzgâr şiddeti yaz sonuna kadar devam edebiliyor. Bu yüzden uçuş iptalleri önümüzdeki günlerde yaşanacak. Yani iptallere hazırlıklı olmak gerekiyor. Bazı uçuşlarda arka rüzgâr fazla olduğu zaman Adana Havalimanı’na divert edilerek tamamlanıyor. Yani böyle durumlarda Hatay yerine Adana Havalimanı’na iniş gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

SABİHA GÖKÇEN’DE UÇAK PARK YERİ SORUNU BÜYÜYOR

-Uçuşlar artıyor, havalimanında park pozisyonundaki uçaklara her gün yenileri ekleniyor. Ve Sabiha Gökçen Havalimanı apronlarında park yeri sıkıntısı hızla büyüyor. Büyüme ve geliştirilmesi için uzun süreli planlar yapılmadığından yeni pistin başındaki maniaların (engeller-yükseltiler) ortaya çıkmasından sonra şimdi de park yeri sorunu havalimanının gırtlağını sıkmaya başladı. Park yeri olmadığı zamanların artması dikkat çekici. Bu yüzden inişler de gecikiyor. Geciken inişler, kalkışları da etkiliyor. Operatörleri zorluyor.

Hava Trafik Kontrolörleri (ATC) uçakları inişlerinden sonra park ettirebilmek için zaman kazanmak amacıyla havada tur atmaya yönlendiriyorlar (hold’a alıyorlar). Bu yüzden uçaklar ciddi sürelerde havada tur attıktan sonra boşalan park yeri için inişe geçebiliyor. Bu da yüzlerce kilo fazladan yakıt harcanmasına, maliyetin artmasına ve doğal olarak biraz daha fazla kirliliğe yol açıyor.

Haberin Devamı

Artık Sabiha Gökçen için uzun vadeli bir çalışma yapılması, sistemin en az 20-30 yıl sonrası için kurgulanması ve hızla harekete geçilmesi lazım. Kaybedilen zaman ciddi gelir kayıplarına, çevresel sorunlara yol açmaya başladı.

Hatay Havalimanı’na 6 bin ton çimento döküldü

THY’DEN EVCİL HAYVAN PASAPORTU

-Türk Hava Yolları, evcil hayvan sahiplerini sevindirecek bir adım attı. Dünyada evcil hayvana özel pasaport üreten ilk havayolu şirketi oldu. “Pawsport” adı verilen girişim, yolcuların evcil hayvanlarının özel ihtiyaçlarını karşılamak ve hava yolculuğu sırasında konforunu, refahını sağlamak üzere tasarlandı. “Pawsport”, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nde yolcular arasında evcil hayvan dostu seyahat çözümlerine yönelik artan talebe bir yanıt olarak geliştirildi.

Haberin Devamı

Hatay Havalimanı’na 6 bin ton çimento döküldü

Türk Hava Yolları, bu son çözümle bölgedeki evcil hayvan sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor ve uçaktaki her yolcuya karşı sorumluluk duygusunun altını çiziyor.İzin verilen her türlü evcil hayvan için ayrıntılara özel dikkat gösterilerek kusursuz bir seyahat süreci sağlayacak sınırlı sayıda bir kopyayla pilot uygulama yapılacak. İlk pasaportlara sahip olmak isteyen yolcular, Instagram @turkiyeAirlinesArabia hesabından Türk Hava Yolları’na “Evcil Hayvan Pasaportu” yazılı direkt mesaj yollayabiliyorlar.

Hatay Havalimanı’na 6 bin ton çimento döküldü

ÜÇ LOW COST DO&CO’DA

-Düşük maliyetli (Low Cost) üç büyük havayolu şirketimizden SunExpress de yemek ikram şirketi DO&CO ile anlaştı. Böylece Pegasus, AJet’ten sonra SunExpress de aynı şirketi tercih etmiş oldu.

Şirketin yurtiçi ve dışı bütün ikram yüklemelerini yapacak olan DO&CO, yolcuların ücret ödeyerek yaptıkları seçeneklerde genel prensibi olarak taze yemekler verecek. Yaz sezonu için iki şirket yeni mönüler hazırladı. Atıştırmalıklar da uçak içi satışta yer alacak. SunExpress CEO’su Max Kownatzki anlaşma ile ilgili şunları söyledi: “Her zaman seyahat etmeyi daha da keyifli hale getirmenin yollarını arayan bir havayolu şirketi olarak hem ulusal hem de uluslararası düzeyde kalitesi ve mutfak uzmanlığıyla tanınan TURKISH DO & CO ile işbirliği kurmaktan heyecanlıyız.”

Türk Hava Yolları da dahil olmak üzere 50’den fazla hava yolu şirketine hizmet veren TURKISH DO & CO’nun CEO’su Attila Doğudan ise, “Genişletilmiş üretim kapasitemiz ile SunExpress’i yeni bir müşteri ve ortak olarak ağırlamaktan gurur duyuyoruz. SunExpress, Türkiye ve Avrupa arasında kurduğu hava köprüsü ile turizm sektörünün kilit oyuncuları arasında yer alıyor. Bu işbirliği sayesinde TURKISH DO & CO’nun kalite ve lezzetini daha fazla seyahat severe ulaştıracak olmaktan mutluyuz” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları