Bilet fiyat sistemi basitleşmeli

Havayolu yolcuları bilet fiyatlarına sonradan eklenen el bagajı ağırlığı ya da koltuk seçiminden kaynaklanan fiyat artışlarından şikâyetçi. Genel olarak bilet için rezervasyon yapılırken net bir rakam görmek isteniliyor. Ama şirketler arasındaki standart farklılıkları sorun yaratıyor. Avrupa’da yeni bir düzenleme gündemde.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği havayolu yolculuklarında el bagajı ve koltuk seçimi ücretini kaldırmayı hedefliyor.

AB Parlamentosu dilekçeler komitesi, kıta genelinde havayollarındaki bagaj ve koltuk seçmi için alınan ücretleri engelleyip, genel bilet fiyatlandırma sistemini basitleştirecek önemli bir değişiklik önerisi getiriyor. Komite el bagajı ağırlığı ve boyutlarından başlayarak şirketler arasındaki tutarsızlığın uçak bileti alma sürecinde karmaşıklık doğurduğunu savunuyor. Bu nedenle havayolu şirketlerinde bagajların boyutları ve tartılması konusunda ortak standart oluşturulması isteniliyor. Dahası bunun ücretsiz olmasını öneriyor.

Böyle bir uygulamadan en çok Ryanair ve Macaristan kökenli WizzAir gibi şirketler etkilenecek. Çünkü bu şirketler biletten çok bu tür farklılıklar için yarattıkları ücretlendirme modelinden  yararlanıyorlar. Sanırım önce Ryanair’in patronu Michael O’Leary ayaklanacaktır.

Haberin Devamı

Bilet fiyat sistemi basitleşmeli
Michael O’Leary

DÜNYAYA HAVALİMANI YAZILIMI SATIYOR

TAV Havalimanları’nın Atatürk Havalimanı’ndaki IT departmanından, bugün alanında dünyanın lider teknoloji şirketlerinden biri doğdu. TAV Technologies tarafından geliştirilen ürün ve hizmetler 23 ülkede 48 havalimanında kullanılıyor. TAV Havalimanları CEO’su Serkan Kaptan konuşmalarında dijitalleşmeyi stratejilerinin üç ana ayağından biri olarak vurguluyor. İşlettikleri havalimanlarında kapsamlı bir program yürütüyorlar ama dahası da var. Ürettikleri çözümleri tüm dünyaya pazarlıyorlar.

Bu operasyonun başında TAV Technologies Genel Müdürü Mehmet Kerem Öztürk var. Marmara Üniversitesi’nde bilgi teknolojileri ve Viyana Üniversitesi’nde işletme eğitimi almış, çok uluslu şirketlerde deneyim kazandıktan sonra TAV’a katılmış.

Bilet fiyat sistemi basitleşmeli
Mehmet Kerem Öztürk

Çoğunluğu mühendislerden ve yazılımcılardan oluşan 522 kişilik bir ekibi yönetiyor.

“Havalimanı IT pazarı geçen yıl 6.8 milyar dolara ulaştı” diyen Öztürk, “Pazarın 2030’a kadar yıllık ortalama yüzde 3.4 büyüyerek 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu alanda dünyada ilk beş şirket arasında yer alıyoruz ve büyümeden önemli bir pay almayı hedefliyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

TAV Havalimanları’nın içinden çıkan şirket, geçen yıl 88.3 milyon Euro’luk ciroya ulaştı. Grubun toplam cirosunun yaklaşık yüzde 8’ini üretti. Gelirlerinin yüzde 62’sini de grubun işletmediği havalimanlarından kazandı.

PANDEMİ HIZLANDIRDI

2020’de bir anda tüm dünyayı durduran pandeminin dijitalleşme konusunda çalışmaların hızlanmasını gerektirdiğini belirten Öztürk şunları söyledi:

“Uçuşlar tekrar başladığında fiziksel mesafenin korunmasıyla ilgili kurallar nedeniyle havalimanlarında yolcu akışının yeniden tasarlanması gerekti. Aynı zamanda yolcuların güvenini geri kazanmak gerekiyordu. Fiziksel teması ortadan kaldıran ve prosedürleri hızlandıran dijital uygulamalar büyük önem kazandı. O dönem gelirlerin durması nedeniyle havalimanları yatırımlarda da zorlanıyordu. Ancak 2022’den itibaren trafiğin hızla geri dönmesiyle IT yatırımları da öncelikli olarak gündeme geldi. TAV Technologies olarak biz de bu talebe hazırdık.”

Haberin Devamı

Bilet fiyat sistemi basitleşmeli

AMERİKA, AFRİKA VE ASYA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sertifikalı Ar-Ge merkezi olma hakkını kazanan TAV Technologies’in kendi kaynaklarıyla geliştirdiği 40’tan fazla yazılım var. Afrika, Güney Amerika ve Orta Asya’da yeni projelere imza atarak, Türk yazılım ve hizmetlerini dünyaya sunuyor.

“Bizim yarattığımız çözümlerin bir dışarıdan görünen bir de görünmeyen tarafı var. İlki hepimizin kullandığı, uçuşumuzla havalimanındaki hizmetlerle ilgili bilgi aldığımız mobil uygulamalar, bilgi ekranları, kiosklar. İkincisiyse, havalimanı gibi karmaşık bir operasyonun hızlı ve yüksek kalitede gerçekleşmesini sağlayan uygulamalar” diyen Öztürk şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

“Yolcu memnuniyeti tüm operasyonlarımızın odağında yer alıyor. Araştırmalarımız gösteriyor ki, yolcu mutluysa, güvenlik kontrollerinde sıra beklemiyorsa, check-ini kolayca yapabiliyorsa, duty-free ve restoranlarda daha fazla harcama yapıyor. Yolcu hareketlerini, beklentilerini ve ihtiyaçlarını anlamak için dijital uygulamalar ciddi katkı sağlıyor. Yolcularımıza evden çıktıkları andan uçağın kapısına kadar tüm süreçleri planlayabilecekleri, izleyebilecekleri çözümler sunuyoruz. İkincisi de operasyonel verimliliği artırıyoruz. Havalimanlarında çok sayıda paydaş var. Resmi kurumlar, havayolları, meteoroloji, trafik kontrol, bagaj, yer hizmetleri, terminal işletmecisi vb. Bu paydaşların anlık bilgi ve veri paylaşabileceği ortak platformlar ciddi verimlilik artışı sağlıyor.”

Haberin Devamı

THY BUGÜN DETROIT’E UÇUYOR

TÜRK Hava Yolları Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 13’üncü uçuş noktası Detroit’e İstanbul’dan direkt uçuşlara bugün başlıyor. İstanbul kalkışlı Detroit uçuşları pazartesi, çarşamba ve cuma günleri olmak üzere haftada üç frekans olarak yapılacak. Ama en kısa sürede frekans sayısının dörde çıkarılması planlanıyor. Detroit için saat 15.:45’te İstanbul Havalimanı’ndan kalkan uçak aynı gün saat 18.50’de kentin Metro- Wayne County (DTW) havalimanına inecek. Uçuş süresi 11 saat 5 dakika olarak planlandı. Detroit’ten de saat 21.35’te kalkacak uçak bir gün sonra saat 15.35’te İstanbul Havalimanı’nda olacak. Bu dönüş uçuşu tam 10 saat sürecek. Seferler Boeing 787-9 Dreamliner uçakları ile gerçekleştirilecek.

THY Amerika Birleşik Devletleri’ne haftada 126 uçuş düzenliyor. Detroit uçuşlarıyla birlikte bu sayı 129’a çıkacak. Amerika Birleşik Devletleri’nde uçulan noktalar ve haftalık uçuş sayıları (frekanslar) şöyle: Atlanta 7, Boston 7, Dallas 7, Newark 7, New York 21, Washington DC 11, Houston 7, Los Angeles 14, Miami:14, Chicago 12, Seattle 7, San Francisco 12, Detroit 3.

Bilet fiyat sistemi basitleşmeli

UÇUŞLAR ARTACAK

En fazla doluluk yüzde 93 ile Los Angeles’ta. En fazla doluluk Atlanta yüzde 80, en fazla uçulan nokta ise New York. Bu şehirde JFK havalimanı dışında New Jersey’de bulunan ama ağırlıklı New York’a hizmet eden Newark Havalimanı da var. Newark’a da her gün uçuş yapılıyor. Her iki havalimanına haftada 28 uçuş gerçekleştiriliyor. THY Amerika kıtasında dokuz ülkede toplam 23 noktaya uçuyor. Kanada’da üç kente: Montreal, Toronto, Vancouver’a haftada toplam 12 uçuş yapılıyor. THY’nin bütün isteklerine rağmen Kanada uçuşların artırılması konusunda sessiz kalıyor. Güney Amerika’da ise Kolombiya’ya 7, Panama’ya 12, Venezuela’ya 8, Brezilya’ya 11, Arjantin’e 7, Küba’ya 4, Meksika’ya 11 haftalık sefer yapıyor. Amerika kıtasındaki toplam haftalık sefer sayısı ise 201 uçuş oluyor.

Öte yandan THY’nin ABD uçuşları planlarında Denver, Orlando, Las Vegas kentleri de var. Ama bu uçuşlara ne zaman başlanacağı henüz belli değil.

OTOMOBİLİN BAŞKENTİ

Detroit Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük 27. kenti. Michigan eyaletinin ise en büyük kenti olarak biliniyor. Nüfusu artık şehir merkezinde 1 milyonun üzerinde. Dünyanın otomobil başkenti olarak anılan şehir General Motors, Ford, Chrysler’in imalat merkezi. Motor şehri anlamında ‘Motown’ diye de anılıyor. Aynı zamanda önemli bir otomobil fuarına de ev sahipliği yapıyor. Eski ve ürkütücü bir görünümü var. Bu kentte yaşayanlar fırsat buldukça ve imkânları el verdikçe daha doğrusu işleri bitince başka yerlere göç ediyor. Hatta kent boşalıyor tehlikesi hep yaşanmıştır. Her mevsim yağmurlu şehirde kışları çok sert geçer ve buz yağışı ile ünlüdür. Dünyaca ünlü çok sayıda şirketin merkezinin bulunduğu Detroit’de toplu taşıma da yok denecek kadar az. Kente gidenler otomobil kiralamak zorunda kalırlar. Kentte dünyanın en başarılı 300 üniversitesi arasında yer alan Wayne State Üniversitesi var. Kent otomobil fabrikalarının dışında barları ile ünlü.

Yazarın Tüm Yazıları