Renkli, Türkçe, kapalı gişe!

Farklı müzikal renkleri bütünlüklü şekilde ifade edebilen Zeynep Bastık solo kariyerinin yedinci yılında yedi şarkıdan oluşan ‘Zeynodisco’ albümünü çıkardı. ‘Sana Bayılıyorum’dan başlayarak albümü dinleyin ve bir bütün olarak değerlendirin. ‘Zeynodisco’ bunu hak ediyor.

Haberin Devamı

Renkli, Türkçe, kapalı gişe

Zeynep Bastık’ı, Murat Dalkılıç’ın geri vokali olduğu günlerinden beri takip ediyorum. Solo kariyerine pek iddialı başlayamasa da dönüm noktası YouTube kanalı oldu. Önce şahane cover’ları ve düetleri, sonra yarattığı ‘Zeynep Bastık dünyası’ hızla sevilmesine yetti de arttı bile.

Hypers ekibiyle birlikte yeni nesil ve dijital bir şöhret güzergâhını da belirlemiş oldu. İlk iki şarkısı ‘Fırça’ ve ‘Şahaneyim’ yayımladıkları dönemde kitlesini bulamamıştı. Bugün yeniden düzenlenseler Zeynep Bastık albümüne girebilecek şarkılardı. Olsun, yedi yıl sonra dinleyebildiğimiz ‘Zeynodisco’ya kadar onu getiren kapıyı YouTube’dan açmasınaymış kısmet...

Haberin Devamı

O kapı onu yüksek kapasiteli mekânlarda kapalı gişe konserler vermeye, hayranı olduğu Mustafa Sandal’a bile fayda sağlayacak bir eşliğe, Murda ve eski dostu Anıl Piyancı ile rap âlemine selam çakmaya, Emir Can İğrek şarkılarıyla kendi kuşağını kucaklamaya, Sezen Aksu’dan iyi şarkılar almaya kadar götürdü. Hızlıca sıfır şarkılarının sayısını arttırmalıydı, öyle de yaptı.

Albüme gelene kadar yaptığı tüm işlerde içindeki farklı müzikal renkleri bütünlüklü şekilde ifade etmeyi başaran Bastık’ı öncelikle sadece bunun için tebrik etmek isterim. Müziksever ve şarkı yazarı olarak çıtası bu anlamda yüksek olan 90’lı yıllardan beslenmiyor olsa belki albüm yapmayı düşünmezdi bile. Öte yandan albüm dediğim toplam yedi şarkı ve 22 dakika. Bunların üçünü daha önce tekli olarak dinledik. Ama ‘Zeynodisco’ bütünlük, tavır ve hangi türe göz kırparsa kırpsın Zeynep Bastık sound’unun zeminine ‘cuk’ oturuşuyla albüm gibi albüm olmuş. Şarkılara katkısı ve düzenlemeler açısından Serhat Şensesli’yi de tebrik ederim. 

Renkli, Türkçe, kapalı gişe

NE DÜŞÜNDÜYSEM YAPTI

İlk kez dinlediğimiz dört şarkıyı da tekli olarak yayımlayamaz mıydı? Elbette yayımlardı ancak bu yedi şarkının ‘albüm’ olarak düşünüldüğü belli. 2020 teklilerinden sadece ‘Bir Daha’nın albüme girmesi de bir gösterge. Albümün geleneksel anaakım merkezine en yakın şarkısı ‘Sana Bayılıyorum’dan başlayın ama albümü bütün olarak değerlendirin isterim. ‘Zeynodisco’ bunu hak ediyor. Resmi video tadında ve tüplü TV ekranlı şarkı sözü video’lar da işinizi kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Bastık yedi yıllık solo kariyerinin son üç yılında hangi hamleyi yapması gerektiğini düşündüysem yaptı. ‘Zeynodisco’ya bence bir müzisyenin kariyer yolculuğunun ilk döneminde kendine vermiş olduğu bir takdirname diyebiliriz.

USTACA ÖRÜLMÜŞ DÜZENLEME

Renkli, Türkçe, kapalı gişe

Daniska şu sıra ‘Keşke Meyhanesi’ adlı projenin heyecanını yaşıyor. Birçok kıymetli grup gibi dijital ummanda hak ettiğini henüz almamış bir isimdir benim nezdimde. Tekli olarak yayımlanan Yaşar’lı ‘Peki Ya Şimdi’, öncesinde çıkan Ümit Besen’li ‘Serçenin Şarkısı’ ve Eylem Atmaca’lı ‘Kavuşmak İhtimali’ potansiyel dinleyicisinin Daniska’ya açılan kapısı olacak şekilde sonuç vermiş. Eminim, bundan sonraki ortak işler de aynı tadı verecek, ‘Keşke Meyhanesi’ hakkını alan bir eşlik albümü olacaktır. Nedir o tat? Kimle ortaklığa giriliyorsa onun sound’undan feyz alan, o kişilere de ait duran şarkılar yapmak… ‘Peki Ya Şimdi’ bu minvalde sadece Yaşar okusa da hit adayı. Türk musikisi sazlarıyla ustaca örülmüş bir düzenlemeye sahip, şairane kaygıları olan sözleri ve bestesiyle hedefi vurmuş bir şarkı. Daniska ve Yaşar dışında eser sahibi olan Gökhan Tümkaya ve aranjör Hüseyin Çebişci’yi de kutlayalım.

Haberin Devamı

IŞINLA BİZİ NICKI!

Renkli, Türkçe, kapalı gişeÜç yeni şarkıyla birlikte toplam 23 parçadan (üç tanesi de Nicki’nin ara nağme tarzı konuşmaları) oluşan ‘Beam Me Up Scotty’ esasen Nicki’nin 2009 tarihli mixtape’inin dijital dünyaya kavuşma kutlaması. Sanatçının akıl hocası Lil Wayne ve kankası Drake’le gelişerek bugünlere gelen işbirliğinin köklerine bir yolculuk da denilebilir. Albümün yenilerinden, Drake ve Lil Wayne’li hit adayı ‘Seeing Green’ dışındakileri de bu gözle inceleyin. Eğer şarkılar özelinde değerlendirirseniz altyapılar açısından tekdüze gelebilir ancak mixtape’te ben daha çok sözlerde ne anlattığını dinliyor, bunu nasıl dediğiyle bağ kurmaya çalışıyor, altyapının beni hipnotize etmesine izin veriyorum önce. Her parçayı da tek bir kaydın bölümleri gibi algılamaya gayret gösteriyorum. Bu albümde öyle bir lokomotif şarkı var mı derseniz, cevabım “Hayır, sadece çok güçlü bir atmosfer var” olacaktır. Türkçe meali ‘Işınla Beni Scotty’ (‘Uzay Yolu’ dizisindeki Kaptan Kirk klişesi) olan ‘Beam Me Up Scotty’nin enerjisi size yeter.

Yazarın Tüm Yazıları