Tuvalet eğitiminde yapılması gerekenler

İster yavru olsun ister genç ya da yetişkin, bir köpek sahiplenildiğinde ilk uygulanacak eğitim modeli olarak karşımıza, tuvalet eğitimi çıkar.

Haberin Devamı

Tuvalet eğitiminde yapılması gerekenler

Bu eğitimin kurgusu, sahibin planlama ve takibi olmaksızın oluşturulabilecek bir durum değildir. Birçok köpek kurgunun doğru planlanamaması ve yönetilememesi sonucunda koşulsuz sevdiği sahibinden ayrılma dramıyla yüzleşmek zorunda kalır. Aslında biraz çaba ve doğru yönlendirmelerle kazandırılabilecek olan tuvalet alışkanlığı büyük oranda köpek sahiplerinin hataları yüzünden başarısız olur.
Peki yapılan bu hatalar nelerdir:

Tuvalet eğitiminde yapılması gerekenler

STRES DOĞRU YÖNETİLMELİ

* Tuvalet alışkanlığını köpeğe kazandırmada sabırlı ve toleranslı davranmak en önemli şarttır. Tür dışı bir canlının ihtiyaçlarını bilmek, tahmin etmek ve yönlendirebilmek, bilgilenmek ve hoşgörülü olmayı gerektirir. Dostumuzun bu süreçte yapabileceği hatalara hazırlıklı olup stresi doğru yönetmek oldukça önemlidir. Bilişsel algısı bizler kadar gelişkin olmayan bir canlıya öğretinin oturması için zaman tanımak gerekmektedir.
*Köpeğe tuvalet alışkanlığını edindirmede kurgunun bir eğitim öğretisinden çok yönlendirme şekli olduğunu unutmamak gerekir. Dostunuzu iyi bir takiple doğru zamanda doğru yere yönlendirdiğiniz takdirde ihtiyaçlarını sizin için uygun ve onun için makul olan yerde karşılayacaktır.

Tuvalet eğitiminde yapılması gerekenler

CEZA-ÖDÜL KULLANILMAMALI

*Tuvalet alışkanlığının yönlendirilmesinde ceza-ödül sistemlerinin kullanılması minik dostumuzun kafasını karıştırabileceği için uygun olmayacaktır. Fizyolojik bir ihtiyaç olan tuvalet ne cezayla engellenebilecek ne de ödülle pekiştirilebilecek bir şeydir.
*Özellikle yavru köpeklerin tuvalet alışkanlığını edinmesinde evin tüm alanlarını kullanabileceği şekilde serbest bırakılması oryantasyon algısının karışmasına sebep olabilir. Bu nedenle sınırlı alanlar içinde başlatılacak yönlendirmeler ilerleyen sürecin daha kolay organize olmasını sağlayacaktır.

YEMEK DÜZENİ OLUŞTURULMALI

*Köpeğin gün boyunca gelişigüzel ve düzensiz beslenmesi tuvalet alışkanlığını edindirmede olumsuz etkilidir. Yemek düzeninin oluşturulması belli saatlerde ihtiyaç kadar besleme tuvalet yapma ritmini netleştirecektir.
*Son olarak da aileler kendi çocuklarını tuvalet alışkanlığını edinsin diye nasıl bir okula yazdırmıyorsa siz de küçük dostunuzu sizden ayrılacağı şekilde tuvalet alışkanlığı hedefli eğitim merkezlerine göndermemelisiniz. Sürecin bilinçli oluşturulması adına profesyonel yardım almak tabiki faydalı olacaktır ama bu işin sizin gözetiminizde ve sorumluluğunuzda şekillenmesi gerektiğini unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları