Sokak hayvanlarının çetin mücadelesi

Geçtiğimiz hafta sonu 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’ydü. Özel günler zihnimizde coşku ve mutlulukla bağdaşırken, 4 Nisan empati yapabilenler için buruk ve hüzünlü...

Haberin Devamı

Sokak hayvanlarının çetin mücadelesi

Tüm dünya ve ülkemizde sokak hayvanları tehlikeli ve meşakkatli bir hayat mücadelesi içerisindedir. Aslen hak olan yaşam hakkı onlar için orantısız bir savaştır. Bu çetin mücadelede sokak hayvanı olmak ne tür zorluklar içerir?
- İnsan eliyle insanın faydalanımı yönünde evcilleştirilerek avcılık yeteneklerini kaybetmiş olan sokak hayvanları maalesef toplayıcı olmaya itilmiş ve bizler tarafından insana bağımlı yaşamaya mecbur bırakılmıştır. İnsan olmadan hayatını sürdürmesi çok zor hatta mümkün değildir.
- Sokak hayvanları yoktan var olmamış, gökten zembille inmemişlerdir. Çok güvendiği ve sadakat duyduğu sahipleri tarafından sokağa terk edilenlerin topluluğudur. Terk edilmek umudun kırılmasıdır...
- Sokak hayvanı olmak, güvendiğin ve yücelttiğin insanoğlu tarafından göz ardı edilmek, hor görülmek, itilmek, öldürülmek demektir.
- Sokak hayvanı olmak, kendi yaşam hakkın ve refahın için alınacak kararların insanoğlunun iki dudağı arasında olması demektir.
- Sokaklarda yaşamak, sokak hayvanları için bilinmezlik ve kaosla zorunlu arkadaşlık etmek demektir. Korku ve tehlike ile baş başa olmayı kabullenmektir.
- Sokak hayvanı olmak, açlık duygusu ile sık sık yüzleşmek demektir. Sağlıklı beslenmeyi unutmak, biraz karın tokluğunun hayalini kurmak demektir.
- Sokak hayvanı olmak, ev sahipleri tarafından haksız yere sürekli tahliye edilen kiracı olmak demektir. Bazen sığınacağın küçücük bir yer bile bulamamak demektir.
- Sokak hayvanı olmak, hiçbir zaman rahat ve huzurlu uyuyamamak demektir. Kabuslarında bile göremeyeceğin tehlikeli işlerin başına gelme ihtimaline karşı hiçbir zaman derin uykuya geçememektir.
- Sokak hayvanı olmak, her insanı kendine yardım eli uzatan, seven, değer veren zannedip çoğunlukla hüsrana uğramak demektir.
- Sokak hayvanı olmak, çoğunlukla anneni ve kardeşlerini hatırlayamayacağın kadar erken yaşta kaybetmek demektir.
- Sokak hayvanı olmak, yazın kavurucu sıcağında susuz kalmak, kışın dondurucu soğukta üşümek ve bunlarla mücadele etmeyi alışkanlık haline getirmek demektir.
- Sokak hayvanı olmak, bir şikâyet telefonu ile özgürlüğünün elinden alınması ve toplama kamplarına gönderilmek demektir.
- Sokak hayvanı olmak, doğal yaşlanma sürecine hemen hemen hiçbir zaman ulaşamadan hayata gözlerini yummak demektir.
Empati demek, insanın bir başka canlının duygularını içinde bulunduğu durum ya da davranışlarını anlamak ve içselleştirmek demektir. Onları anlayabilmek için tek yapmamız gereken...

Sokak hayvanlarının çetin mücadelesi

Yazarın Tüm Yazıları