Istakozlu makarnadan kuşgözü lahmacuna....

Geçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.

Haberin Devamı

Geçen hafta yılın son yazısında 2023 yılı boyunca tattıklarım arasında ilk altı ayın öne çıkan lezzetlerini yazmıştım. Bu hafta da yılın ikinci yarısında hafızama kazınan, aklımda kalan tatları anlatmak istiyorum.

Türkiye’ye döndükten sonra haziran ayının başında sevgili Cemre Torun ve şef Mehmet Gürs’ün deprem sonrası Londra’da düzenlediği Cradle of Food etkinliğine katıldım. Hem duygusal hem de gastronomik olarak son derece etkileyici uluslararası bir festival oldu. Daha önceki yazılarımda bu festivali ve yaptığımız yemekleri uzun uzun anlatmıştım. Orada yediğim en iyi yemek, hazırlık gününün sonunda hep beraber sofradayken ikram edilen Colchester’ın yeni sezon kaya istiridyeleri ve etkinlik günü sevgili Hülya Ekşigil’in tarifiyle hepimizin imece usulü hazırladığı Malatya’nın kiraz yaprağı sarmasıydı.

Haberin Devamı

Yine senenin en güzel yemeklerinden biri bu sene çok sık gittiğim Urla’da, Meydan Lokantası’nda yediğim terbiyeli nohut ve pilav oldu.

Çeşme, Alaçatı’da en sevdiğim iki balıkçıdan biri Cura Balık. Ekibin özenle seçtiği yöresel ürünlerden bebek patlıcanlara da bayılıyorum. Bu sene bölgede yediğim diğer çok iyi yemekse Horasan Balık’ın ıstakozlu makarnası.

Istakozlu makarnadan kuşgözü lahmacuna....

Été’deki Wellington sunumu

Yaz ayının sonlarında ‘MasterChef’ ekibi olarak Acun Abi’nin (Ilıcalı) davetiyle birkaç günlüğüne Mikonos’a gittik. Bu harika yolculukta benim en çok aklımda kalan restoran Blue Oyster oldu. Blue Oyster’ın deniz kabuklularından özellikle denizkestanesi basit ama kaliteli sunumuyla bu yılın unutulmaz yemekleri arasında yerini aldı.

Ekim ayına kadar yoğun bir şekilde ‘MasterChef’ çekimlerini yaptıktan sonra Les Benjamins’in sahibi sevgili dostum Bünyamin’in davetiyle hem Lamia ve Bünyamin’in (Aydın) doğum gününü hem de 2024’te Türkiye ve Japonya dostluğunun 100’üncü yılını kutlamak için beraber yapmayı planladığımız işlerin öngörüşmesini de gerçekleştirmek üzere Tokyo’ya gittik. Sürekli okuyucularım bilir, Tokyo benim için Osaka ile dünyanın en önemli lezzet şehirlerinden biri. Tattığım lezzetleri uzun uzun önceki yazılarımda anlattım. Neredeyse ağzımıza attığımız her lokma yılın en lezzetli yemekleri arasına girebilecek düzeydeydi. Tsukiji Balık Pazarı’nda yolda yediğimiz deniz ürünleri, suşiler, Udatsu Sushi’deki inanılmaz suşi degüstasyonu, Shoday’daki ördekli köri udon bu yılki Japonya seyahatimizin lezzet nirvanalarıydı. Tabii fine dining olarak belki de bir daha fırsatını bulmayacağımız bir deneyim yaşadım. Dünyanın en iyi kadın şefi seçilmiş Natsuko Shoji’nin sadece bizim için açtığı Été restoranında tattığımız her lezzet harikaydı... Ama illa birini seçmem gerekiyorsa ıstakozlu Wellington bu yılın fine dining konseptinde yediğim en iyi tabağıydı.

Haberin Devamı

Istakozlu makarnadan kuşgözü lahmacuna....

Cura Balık’ın közde patlıcanı

Japonların kaizen felsefesine dayanan sürekli gelişim ve her gün bir öncekinden daha iyi olmak için verilen mücadele sadece kendi mutfaklarında değil, hamburger ve pizza gibi tüm dünyada kabul gören fast food’larda bile Japon şeflerin ne kadar öne çıktığını kanıtlar nitelikte adeta.

 

KABAK TATLISI ÜST DÜZEY BİR LEZZET

Bu sene gerek ‘MasterChef’ ekibiyle gerekse kendi işlerim için pek çok şehrimizi gezme imkânı buldum. Antalya’da 7 Mehmet’in tüm lezzetlerine ne kadar meraklı olduğumu okuyucularımız biliyordur. Özellikle kabak tatlısı, benim gibi tatlıya öncelik vermeyen bir şef için bile, çok üst düzey bir lezzet. Bu yılki gezilerimde beni en etkileyeni sorarsanız Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunu söyleyebilirim. Kare tepsilerde pişen bu tek lokmalık lahmacun benim gibi klasik lahmacun sevenleri bile etkileyecek kadar farklı ve basit gözükse de lezzeti kesinlikle üst düzeydi.

Haberin Devamı

Istakozlu makarnadan kuşgözü lahmacuna....

7 Mehmet’in kabak tatlısı

2023’ün en önemli lezzetlerini bu yıl ‘MasterChef’in de AllStar sezonu olması sebebiyle sadece yılın en iyi yemeklerine verdiğimiz altın kaşıklarla noktalayalım. Bu akşam yarıfinalini, yarın da finalini canlı olarak seyredeceğiniz programın bu sezonunda bugüne kadar 5 kez altın kaşık attık. İlk kaşığı 2020 senesinin finalisti Barbaros Yoloğlu’nun yaptığı Wellington tabağı ve yanında tabakla uyumlu bir sos ve yeşil domates turşusuyla gelip hiçbirimize söylenecek söz bırakmadan sezonun ilk kaşığını aldı. İkinci kaşığı ana ürün olarak mor havuç verdiğimiz yaratıcılık etabında hem lezzet hem de görsel olarak kaşıklık bir tabak yapan 2021’in finalisti Hasan Biltekin aldı. Üçüncü kaşığıysa ana ürün olarak pancarı kullanan Dilara Başaran’ın, TURK’ün şefi Fatih Tutak’tan esinlenerek yaptığı balık şeklindeki soğuk başlangıç tabağı aldı. Artık sezon üç kaşıkla bitecek derken dün gece yeşil tabak konseptindeki aynı günde, önce Tahsin Küçük bezelyeyi ana figür olarak kullandığı mükemmel ana yemeğiyle, ardından da Hasan, ‘MasterChef’te son yıllarda yediğimiz en başarılı tatlılardan birini yaparak iki ayrı etapta kaşık aldılar. Böylece Hasan dört kaşıkla, ‘MasterChef’ tarihinin bugüne kadar en çok kaşık alan yarışmacısı oldu.

Haberin Devamı

Istakozlu makarnadan kuşgözü lahmacuna....

Horasan’da ıstakozlu makarna

2024’ün, ağzımızın ve ruhumuzun lezzetini besleyen kaşıkların havada uçtuğu bir yıl olması dileğiyle.

Yazarın Tüm Yazıları