Müzisyenler neden heyecanlanmalı

Geleceğin büyük sosyal medya platformu olarak gösterilen Clubhouse, Türkiye’de bir haftada büyük bir büyüme yaşadı.

Haberin Devamı

Sesli sohbet odaları aracılığıyla iletişim imkanı sunan bir sosyal ağ platformuna birçok ünlü isim ve müzik sektörü yetkilileri akın etti.

Gerçek zamanlı bu konuşmalarda çeşitli konu başlıklarıyla oda açabiliyor ve takipçilerinizi bu odalarda bir araya getirebiliyorsunuz. Yani bir çeşit canlı podcast, radyo programı ya da konferans dinler gibi...

İlk izlenim olarak bir kakofoniye düşmüş olduğunu düşündürtse de içinde sabırla gezindiğiniz birkaç saat içinde yerli veya yabancı ilgi alanınıza uygun konuşmaları dinleyebiliyor hatta moderatör olabiliyorsunuz.

Sanatçı, müzisyen, teknisyen, edisyon ya da dijital dinleme platformu bilgisi olanların girdiği sektör odaları insanda Amerikalıların FOMO (Fear of Missing Out) yani “bir şeyleri kaçırıyor muyum” hissi uyandırıyor. Çünkü sizin olduğunuz odada da başka odalarda da kimin girip çıkacağı asla belli olmuyor. Sanatçılar için bu platformun heyecan verici kısımları da var:

Haberin Devamı

Kendinizi ve işinizi görünür kılabilir, e-mail atarak ulaşamadığınız bu kişilere şarkılarınızı canlı yayında dinletebilirsiniz.

Fikirlerinizi dile getirebilir, sorunlarınıza çözüm arayabilir ve bunlar için de doğru insanlarla bir araya gelebilirsiniz.

İş planınız için sorularınızı muhataplarıyla konuşabilir, ortak yollar bulabilir hatta yeni fikirlerle karşılaşabilirsiniz.

Henüz Türkiye’de yeni olsa da belli komünitelere eklenebilirsiniz. Platform içinde izin aşamasında olan birçok komünite girişimi var. Müzik sektörü için de birden fazla açılacağına eminim.

Canlı performans için de kullanılan bu alanda geçtiğimiz aylarda 40 kişilik ekibiyle Broadway’den “Aslan Kral” performansı yapılmış. Ekip, 20 ayrı şehirden bağlanmış.

Sevenleriniz ve takipçilerinizle fikri etkileşim olarak da uygun bir platform. “YouTube, Instagram ya da TikTok’ta canlı yayın yapmaktan ne farkı var” denebilir...  Özetliyeyim, platform kayda izin vermiyor. Yani anda orada olup takip ediyorsunuz ya da konuşma sonsuzlukta kayboluyor.

Odalarda neler mi konuşuldu?

Clubhouse’da bütün bir hafta Türkiye müzik sektörü masaya yatırıldı. Sohbetlerde sektörün “ehil” isimleri tarafından bakın neler konuşuldu:

Haberin Devamı

Yan yana konserler için öngörülen tarih 2022. Umutsuzluğa düşürmek istemem ama aşılanma süresi, aşı pasaportu gibi nedenlere organizasyonel imkanlar da etkilenince son ılımlı tarih bu. Tüm yabancı turnelerin 2021’den 2022’ye atıldığının da altının çizildi. 

Müzisyen ve şarkıcılar için yabancı fonlardan yararlanabilme imkanları mevcut. Özellikle Kuzey Avrupa ve Londra’dan müzisyenlerle yapılan iş birlikleri sayesinde bu dönemde gelir elde etmek mümkün.

Deneyimi dijitale çevirmek konusunda eksik kalan dijital konserlerin gelişmesi için adımlar atılıyor. Ama deneyim hissiyatı eksik olduğu için konserlerin uzun vadede para kazandırması zor.

Yabancı büyük isimlerin Türkiye’ye yeniden konser ya da festival için gelebilmesi için en az 2-3 yıllık bir süre var...

Haberin Devamı

Online konserler arttıkça konser gelirlerinin ilerleyen dönemde etkileneceği görüşü hâkim.

Dijital ücretli konserlerin yurdumuzda şu anda bilet ortalaması 600-700 civarında.

2018’deki yerli müziğe patlayan ilginin pandemi sonrasında da artarak ilerleyeceği konuşuluyor.

Beni en çok şaşırtan büyük otellerin kendi bünyelerine stüdyo kurup içeride konser çekimleri yapması oldu.

İyi şarkıyı doğru kitleyle buluşturan ‘influencer marketing’ hedefine ulaşıyor. Influencer’ın hedef kitlesi ile şarkıların hedef kitlesinin önemi sıklıkla vurgulandı.

Bir etkinliğin fiziki olarak biletinin satılması o etkinliğin olacağı anlamına gelmiyor. Birçok konser bileti sigorta nedenleriyle yeniden satışa çıkarılıyor. 

Haberin Devamı

Bu bilgiler aplikasyondaki ilk üç günde edindiklerim. Kaçırdığım da birçok yerli-yabancı konuşma oldu. Önümüzdeki günlerde popülerliğini aynı şekilde devam ettirebilecek mi bilmem ama bir zemin üzerinde bunların konuşulabilmesi, diyaloğa açılması ve bilmeyenler için de fikir veriyor olması sevindirici...

Net tavır

Pentagram, yeni single’ı “Sur”da dinleyicisine çok sert ve net bir tavır sunuyor. Akustik proje için yeniden bir araya gelip yollarını ayırmayan vokalde Gökalp Ergen, Murat İlkan, Ogün Sanlısoy; gitarda Hakan Utangaç, Metin Türkcan, Demir Demirkan; bas gitarda Tarkan Gözübüyük, davulda Cenk Ünnü, klavyede Ozan Tügen ve sürpriz konukların yer aldığı albümün tamamı, yıl sonuna doğru yayınlanacak. “Sur” şimdilik Pentagram özleminizi anlık olsa da bastıracak.

Haberin Devamı

Bege’den ilk albüm

Tüm dünyada olduğu üzere yurdumuzda da çeşitli sosyal medya platformlarında üne kavuşmuş kişilerin müzik çalışmalarıyla karşılaşıyoruz. En dikkat çekici çalışma Bege’den (Berkcan Güven) geldi. “Begefendi” adını verdiği ilk albümde 12 şarkının 9’unun prodüktörü justsayin. Diğer şarkılar ise Bugy, DJ Artz ve Emir Taha’ya ait. Trap sevenlerin beğenebileceği “Gecelerin Derdi”, “BSG”, “Meydey” gibi şarkılar disiplinle yapılmış bir ilk albümü işaret ediyor.

Ne dinledim?

Melis Uslu-Kozmik Çocuk
Grogi ft Fate Fat-Asgari
Ogün Sanlısoy-Kaldım İstanbul’da
Ezgi Pekel-Sorma (akustik)
Güliz Ayla-Evdekilere Söyle
Graumann-Go No More
Dolu Kadehi Ters Tut-Islansın
Emre Özgünsür-Daha Doğal
Güneş, UZI-Dua
Varsa Yoksa-Teşekkürler Sevgilim
Manitas-Aşk Meselesi
Esra Kaya-Kuzgun
Keus-Dem
Bulvar-Sana Gelemem
Affet Robot-Kargaşa
Volkan Başaran, Simge Gezmiş-Kelimeler
Kendimden Hallice-Biraz İçmiş Gibiyim
Tuna Kiremitçi-On Numara Olaylar
Bege, emir taha-B.S.G.
Tuna Kiremitçi-On Numara Olaylar
Mahmut Orhan, Sena Şener-Fly Above
Cava Grande-Still Life
Emre Aydın-Chasing Cars
Pinhani-Tomorrow is Beautiful
Ali Bakgör-In a Dream

İkinci çalışma

Berkan Ataoğlu’nun ikinci EP’si “Bozukçalar” tüm dijital müzik platformlarda. Söz ve müziği kendisine ait 5 şarkıdan oluşan EP’de “Bağ Bozumu” ve “Yalancı” öne çıkanlardan...

Keyifli

Kerem Sedef ve Suat Yılmaz, geçtiğimiz hafta KeuS isimli gruplarıyla ilk çalışmaları “Yol”u yayınladı. Ambient ve elektroniği bir araya getiren ikili, “Dem” ve “Som” şarkılarının yanı sıra EP’de Majnoon, Khaikhan, Avare ve Amir Telem’in de remikslerine yer veriyor. Özellikle “Dem”i hemen dinlemelisiniz. Keyifli bir tat bırakıyor...

Kentin tüm renkleri

Tuna Kiremitçi, “On Numara Olaylar” isimli yeni albümünü yayınladı. Şehrin müziğine imza atan Kiremitçi, sözleriyle hikayelere can verirken müzikleriyle de kentin tüm renklerini tek potada eritiyor. Sanatçı, bir çırpıda dinlenen 27 keyifli dakikaya imza atıyor.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları