Müzik zevkiniz kızamıktan daha bulaşıcı

Kanada’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre müzik zevkiniz de bulaşıcı. Hatta kızamıktan 190 kat daha fazla...

Haberin Devamı


Matematikçilerin yaptığı araştırma sonucunda ‘elektronika’nın, dile dolanan pop müzikten daha bulaşıcı olduğu da ortaya çıktı. The Guardian’da yayınlanan makaleye göre McMaster Üniversitesi’nden matematikçi Dora Rosati, şarkıların nasıl popüler olduğu konusunda yaptığı araştırmada bulaşıcı hastalıkların yayılım hızını bulmak için kullanılan formülleri uyguladı.
Rosati ve ekibi, “MixRadio” adında şu an kullanılmayan bir dijital müzik sağlayıcıda yer alan 1.4 milyar şarkılık veriyle araştırmayı yürüttü.
2007 ve 2014 yılları arasında Birleşik Krallık’ta en fazla indirilen bin şarkıya odaklanarak epidemik hastalıklar için uygulanan modelle, trend şarkıların zamanla nasıl değiştiğini inceledi. Araştırmanın en ilginç yanı ise en çok yayılan türün elektronik müzik olmasıydı.
Hatta net konuşmak gerekirse “elektronika”. Araştırmada elektronikanın kızamıktan 190 kat daha bulaşıcı bir müzik türü olduğu söylendi. Pop müzik ise rock ve hip hop’ın gerisinde kaldı.
Çalışmaya göre elektronik müziğe karşı toplumun bağışıklık sistemi sıfır yani en hızlı yayılan tür. Araştırmanın altını çizdiği konu ise açık: “Müzik ve bulaşıcı hastalıklar toplumsal bağlar üzerinden kitlelere yayılıyor”. Türkiye’de bu araştırma yapılsa bu sonuçlar çıkar mıydı, emin değilim.
Hâlâ Covid-19 pandemi haberlerinin tırmandığı şu günlerde böyle hızlı yayılan bir müzik türü daha görmedik diyebilirim.

Haberin Devamı

Mini bir yolculuk

24 yıllık gazeteci Erdal Kaplanseren enstrümantal bir EP’ye imza attı. Kaplanseren, pandemide müziğe ağırlık verdi ve nihayet “İstanbul” adlı 6 şarkılık bir çalışma çıkardı. Kaplanseren, Doğu ve Batı enstrümanlarıyla Kemal Sahir Gürel’in aranjörlüğünü üstlendiği şarkılarıyla geçmişten günümüze mini bir yolculuğa çıkarıyor.

Bahar havası

Ezgi Aktan, sonbahara girdiğimizi unutturan bir EP yayınladı. “Denize Çıkan” adını taşıyan EP’de Mavi Işıklar’ın 1968’de çıkardığı ve döneme damgasını vuran şarkısı “İyi Düşün Taşın”ın fıkır fıkır bir versiyonu yer alıyor. Ardından gelen ve EP’ye adını veren “Denize Çıkan” ise umut aşılıyor. EP’de “Hayal Değil” ve “Uyma Onlara”nın da yeni versiyonları yer almakta.

Haberin Devamı

Aşka ciddi bakış

Dolu Kadehi Ters Tut, çok değil birkaç hafta önce Dilan Balkay ile yaptığı “Zor” şarkısıyla bu köşedeydi. Üretmeye doyamayan ikili, bu kez “Öylece Durdun” diyor. Vokalleri Uğurhan Özay’a, prodüksiyon, gitar ve bas gitarları Mürsel Oğulcan Ava’ya, trompetleri ise Dilan Balkay’a ait olan şarkının mix-mastering’i ise yine Mürsel Oğulcan Ava tarafından yapıldı. Ekip, bu kez aşka daha ciddi yaklaşıyor desem abartmış olmam.

Hedefe bir adım daha

Aleyna Tilki’nin dünyaca ünlü DJ/prodüktör Dillon Francis’le bir araya geldiği şarkısı “Real Love” nihayet yayınlandı. Francis’in son albümü “Happy Machine”de yer alan vokallerden biri olan Tilki, Bow Anderson, Hayley May, Liza Owen, Gracey gibi isimlerin yanında karakteristik ses tonuyla dikkat çekiyor. “Sıra dışı bir hit” diyemem ama Tilki’nin Francis’in aylık 5 milyonluk dinleyicisinden payını alıp yurtdışı hedeflerine bir adım daha yaklaşacağı kesin.

Ne dinledim

Haberin Devamı

∆ Old G-Yola Çıktık Çoktan
∆ Sermest-Uyan
∆ Dolu Kadehi Ters Tut-Öylece Durun
∆ Aleyna Tilki-Real Love
∆ Schatten-İnat
∆ Nova Norda-Beni Biraz-Canlı+Akustik
∆ Sırma-Üzülürsün Sonra
∆ Lavinya-Yalnızlık Kanımda
∆ Jaxuzistan-Yolda ve Panda
∆ Gökcan Sanlıman-Bir Dokun Bin Aşk İşit
∆ Ezgi Aktan-Denize Çıkan
∆ Erdal Kaplanseren-İstanbul
∆ Eda Güney-Olmaz
∆ AKS-Kalmamış Hiçbir Şey
∆ Eralp Çalık-Dünya Halim (akustik)
∆ EVA-His
∆ Egemen Alper-İstanbul Hesabı
∆ Brek-Gittim Gördüm

Yazarın Tüm Yazıları