Dinleyiciyle nerede buluşacağınızı bilemezsiniz

Müzik sektörü en sakin dönemini yaşıyor. Bir dijital platomdaki konuşmalar arasında gezinirken dikkat çekici bir tartışmaya denk geldim.

Haberin Devamı

Dinleyiciyle nerede buluşacağınızı bilemezsinizTikTok’un dijital müzik platformlarında dinlemelere pek yansımadığından fakat görünürlük açısından büyük önem taşımasından bahsediliyordu. Sektörün önde gelen isimleri bağımsız müzisyenlere TikTok’ta görünür olmaya dair şu önerilerde bulundu hatta TikTok’un bağımsız müzisyenler için radyo olabileceği konuşuldu:
◊ TikTok dinlemelerinizin hızlanması için muhteşem bir araç.
Ama sadece bir araç.
◊ Doğru dinleyiciye ulaşmanız lazım. Bunun da deneme yanılma yolundan başka çaresi yok.
◊ Sosyal medyaya önem verdiğiniz kadar geleneksel yöntemleri de kullanmalısınız.
Dinleyicinizle nerede buluşacağınızı bilemezsiniz. 100 kişinin dinlediği bir programdan 100 kişiyi kazanabileceğiniz gibi, 9 bin kişinin takip ettiği hesabınızda 5 kişiyi yakalayamayabilirsiniz.
Tek bir platforma bel bağlamamanız gerekir.
◊ Geleneksel radyo anlayışının sona ermesi birçok sanatçıyı bu ve benzeri platformlara yönlendirdi.
◊ Konser organizatörleri yurtdışında hâlâ Billboard listelerini baz alarak planlama yapıyor.
2017’de Billboard’un dijital mecralardaki dinleme oranlarını da listelere eklemesiyle şansınız gün be gün artıyor özellikle yurtdışında.
Sosyal mecralardaki başarınızın dinlenme oranlarına yansıması için hamlelerde bulunmalısınız.
Lil Nas X’in “Old Town Road” ile kırdığı rekoru baz alırsak bazı şarkıların hit mertebesine bu platformdan ulaştığını hatırlatmakta fayda var.
◊ Çok takipçili hesaplar kadar yeni yüklenenleri de paylaşan bir algoritmaya sahip olduğu için her an görünür olma şansını elde edebilirsiniz.
◊ Platformda etkili olmak için şunu unutmamakta fayda var, TikTok 16-24 yaş arasını hedef alıyor. Bu da elektronik, indie, alternatif rock, rap gibi alanların önünü açıyor. Bu yaş grubu hedef kitleniz değilse yine bir sonuç almanız çok ihtimal dahilinde değil.
Bu gibi notların ışığında TikTok için “bağımsız müzisyenin radyosu” demek ne doğru ne de yanlış. Değişen zamanla kullanılan alternatif yollar artıyor. Müzik farklı mecralardan farklı kitlelere daha rahat ulaşıyor. Önemli olansa gerçekten iyi bir şarkı, iyi bir pazarlama stratejisi ile yola çıkmak.
Müzik türü ise o kadar geçirgen ki artık pek de önemi kalmadı gibi... Tabii ki gerisine karar verecek olansa yine dinleyici.

Haberin Devamı

Türk dizilerine duyuru
Genç müzisyen Batuhan Kordel ilk EP’si “Yolculuk”u yayınladı. “Teşekkür” gibi lokomotif bir şarkıyla açılan EP’de bulunan 4 eser de romantik komedi türündeki Türk dizilerinde sahne sahne kullanacak türden. Klip şarkısı “Anıları Sakla” duru anlatım ve akustik temeliyle beğeni toplamaya yakın.

Haberin Devamı

Bir darbe daha
Sezgin Alkan, 12 şarkılık albümü “Senden Sonraki Yağmurlar”ı yayınladı. Cem Adrian, Halil Sezai, Mercan Dede, Çağan Şengül ve Eda Baba’yla söylediği şarkılarla zaten duygusallığımızın ve yalnızlığımızın tavan yaptığı şu dönemde bir darbe daha vurdu. Albümün melodik yapısı sizi, dinlerken ele geçiriyor.

Dikkat çekici
Erdem Tunalı’nın yeni EP’si “We Were Dancing”, bir single ve üç versiyonundan oluşmakta. Nostalji havasını downtempo dans müziğiyle harmanlayan, vokalinde Ekin Özbey’in bulunduğu single’ın Cava Grande, Netam ve Barış K düzenlemeleri de dikkat çekici.

15 dakika ara
Çağrı Sertel, “Kuytu” isimli solo enstrümantal albümünü yarın yayınlıyor. Akar suya bakmak gibi bir albüme imza atan tecrübeli müzisyen, evimize fon müziği olacak nitelikli şarkılar ortaya çıkarmış.

Haberin Devamı

Dans!
Mahmut Orhan ve Sena Şener’in şarkıları “Fly Above” rüzgara kapılmış giderken Orhan, boş durmadı... Peşi sıra Gioli&Assia ile “Lost”u çıkardı. Bu dans parçası Gioli&Assia’nın YouTube kanalındaki setlerini dinleyip keyiflenen benim için ballı lokma tatlısı oldu. Açın, evde siz de bu eklektik dans parçasıyla keyiflenin.

Yer altından
Türk kadın MC’ler arasında adını sıklıkla duymaya başladığım Rinxlaya, “Denek00” isimli ilk EP’sini geçtiğimiz hafta yayınladı. Tembel Hayvan, Document1, Emiladil, Farabi ve Wodashin ile çalışan Rinxlaya’ya mix ve mastering’de Grejuva eşlik etmiş. Yer altından seslenen rahatsız bir fay hattı gibi dinlediğim 5 şarkı rap’çinin, dünyayı görüş açısını bizle paylaşmasına vesile olmuş.

Ne dinledim

Haberin Devamı

Ne dinledim
Burakbey-Pürhayal
Çağrı Sertel-İlkyaz
Buğrahan Çayırlı-Gel YAğmurla
Ohash-Neden Bu Kadar Ciddi?
Marlen-Bu Dünya
Rinxlaya, Tembel Hayvan-Daha Garip
Mert Çetinkaya-Neyleyim Ben
Suzan Hacıgarip, Yasir Miy-Kırmasın
La Dee Eda-Akıl Tutulması
Yokyer-Kintsugi
Selin Baycan-Dipsiz Kuyu
Anıl Emre Daldal-Dertler
Bengisu-Geceyi Kaybet
Umut Kaya-Buyur Burdan Yak
Cem Çınar, Çağan Şengül-Ucuz Roman
Batuhan Kordel-Anıları Sakla
Beste Sue-New Generation
Mahmut Orhan, Gioli&Assia-Lost
Albus-In-Circus
Monday in Neptune-Love is not an Illusion
Erdem Tunalı-We Are Dancing
Ali Toygar-Alate
Eylem Pelit-My Inner Light
Onur Çobanoğlu-The War Within
Sinan Cem Eroğlu, Gilad Barakan-Getme
Canosonik, Deniz Bayoğlu-Dark Ways
Ali Bakgör, Parah Dice-Somebody Like U

 

Yazarın Tüm Yazıları