Cover’lara şans vermek

Geçen hafta birçok sanatçı, birbiri ardına cover şarkılar çıkardı.

Haberin Devamı

Sıla, Duman’a ait “Rüyanda Görsen İnanma”yı, Feride Hilal Akın, Özlem Tekin’in ”Aşk Her Şeyi Affeder mi?”yi, Cem Pilevneli, Ferdi Özbeğen’in “Gündüzüm Seninle”yi, Bengü, Sezen Aksu’nun “Alaturka”sını, Dicle Olcay, Emel Müftüoğlu’ndan “Gönülden Gönüle”yi, Canozan ile Melis Yelman, Barış Manço’dan “Alla Beni Pulla Beni”yi ve Fatma Turgut, Sezen Aksu’dan “Hata”yı yeniden seslendirdi. Bu coverlar “Nedir bu eski şarkılara yağan nur?” diye düşündürdü...
Bir şarkının yeniden yorumlanmasını hemen kabul edebilen biri değilim. “Eski kafalı” diyebilirsiniz ancak kafam o şarkının hep orijinaline gidiyor.
Kıyaslamaya başlıyorum. Üstüne ne eklediğini merak ediyorum. Şarkının ilk yorumcusunun kitlelere sevdirdiği bu eseri, yeni bir sesle yeniden dinlemek hiç de kolay olmayabiliyor.
Cover şarkıların iyi ve kötü yanı da tam bu kısım. Ya seversiniz ya da nefret edersiniz. Bazıları orijinalinden daha popüler olur, bazılarıysa esas hayranlar tarafından görmezden gelinir. Kimi yorumcular kendine has üslubuyla şarkıyı sahiplenmekle kalmaz, ilk onun seslendirdiği de sanılır.
Yurt dışındaki cover projeler, bazı plak şirketleri tarafından özellikle teşvik ediliyor. Çünkü yayın hakkı şirketin üzerinde olduğundan onlara daha fazla para kazandırıyor.
Sonuçta telif açısından her şarkı, sahibine para getiriyor. Geçtiğimiz hafta ülkemizde yayınlanan cover projeleri bu kategoride değerlendiremeyeceğimiz aşikâr.
O zaman en yakın şıkka gidiyoruz: “Yeni dinleyicilerle yakınlık kurmak.”
Dinleyicinin bildiği ve kulağına hoş gelen bu şarkıların, yeniden farklı müzik türlerinde yayınlanması, sanatçılara yeni dinleyiciler sunuyor.
Belki onu hiç dinlemeyecek biri birden hayran saflarına katılıyor. Bu sayede kendi müziğinin de tanınmasına ön ayak oluyor.
Her gün dünya üzerinde on binlerce müzik yayınlanırken bu hamleler ticari açıdan elbette çok doğru. Duruma benim gibi duygusal bakmıyorsanız, bu şarkılara bir şans vermekte fayda var. Belki sevdiğiniz şarkı, bu yeni haliyle şu anki zevkinize daha yakındır, kim bilir!

Haberin Devamı

Rock’tan şaşmıyor

Haberin Devamı

Batu Akdeniz’in ilk albümü “Bir Kalbin Çöküşü” geçtiğimiz hafta yayınlandı. Tamamlanması iki yıl süren 10 şarkılık albüm rock’tan şaşmıyor. Sağına soluna bakmadan kendi bildiği yolda ilerleyen Akdeniz’in daha önce paylaştığı şarkıların yanına eklediği “Bir Kalbin Çöküşü”, “Bir İnsana Geç Kaldım” albümde öne çıkanlardan.

İngilizce versiyonu yayında

Bu hafta radarımda güçlerini birleştiren bir diğer ikili de Bertuğ Cemil ve Su Soley. İkili, Cemil’in “Zor Dünya”sının İngilizce versiyonu “Let Love Grow” için bir araya geldi. Şarkıyı da akustik pop türünde yorumladı. Umut veren bir havaya sahip olan eser, soul ve caz dokunuşlara sahip.
Bu İngilizce versiyon sizi hemen içine çekiyor.

Haberin Devamı

42 dakikalık yolculuk

Blues Attack, tamamı kendi bestelerinden oluşan 10 şarkılık albümü “Bringing Down The House”u yayınladı. Blues dışında funk, rock ve country gibi türlere göz kırpan Güray Oskay, Tarkan Mumkule, Sezen Köroğlu, Batur Yurtsever ve Hasan Ali Polat’tan oluşan ekip, 42 dakikalık bir yolculuk vadediyor. “In for The Kill”, “I Need Time”, “Bringing Down the House” albümün öne çıkan şarkılarından.

Kulüp kültürü sevenler eklesin

Bir Başkadır dizisi ile hepimizin aklına tekrar düşen Ferdi Özbeğen’in “Gündüzüm Seninle” şarkısı Cem Pilevneli tarafından yeniden yorumlandı. Biraz yadırgadım ama kulüp kültürü sevenlerin beğeneceğine eminim.

Ne dinledim
· Anıl Piyancı, Kaan Boşnak- Göklerde Süzülürken
· Taha Gürbüz ft. Lila-Masa
· Redo-Bezdim Canımdan
· Dante Faze-Kalbim Soğuk
· Zei&Yuşa-Kaçma
· Gökhan Gürdeyiş-Sen ve Ben Yalnız
· Mert Nadir-Uçuyorum Sanki
· Koray-Nereden Nereye
· Ramiz-Oysa Sen
· Rabia Tunçbilek-Sevdan Celladımdır
· Feride Hilal Akın-Aşk Her Şeyi Affeder mi? (Akustik)
· Çağla Çakır-Birileri Bizi
· İsa Özkocaman-Kavuşabiliriz
· Gizem Ergüder-Kaçalım mı?
· Melis Karaduman-Maske
· Köşk-Loş
· Melis Güven-Ben Miyim
· Gökcan Sanlıman-Gece Yarısı Benim Adım
· Dilay Dal-Perdeler
· Hakan Kalgıdım-Kabusundaki Sarmaşık
· Jabbar-Miras
· Karya Candan, Fatma Turgut-Gözlerime Bak
· Sufle-Panik Ataklar
· Özgün-Mümkansız
· Batu Akdeniz-Bir Kalbin Çöküşü
· Tanerman, Contra-Bi’ Şarkı

Yazarın Tüm Yazıları