Bu yıl bizleri neler bekliyor

Yılı bitirmeye iki hafta kala 2022 öngörüleri ortaya çıkmaya başladı. Fütüristlere göre bizi bu yıl muhtemelen neler mi bekliyor?

Haberin Devamı

◊ Konser endüstrisi tüm gücüyle geri dönecek.
Bu hem beklenilen hem de arzu edilen bir durumdu. Dünyada ve yurtta açıklanan konserlerden bunu anlamak güç değil.
◊ Dijital dünyada kullanıcılar için bir şeyler değişecek peki ya sanatçılar için?
Dünya genelinde dijital müzik dinleme platformlarının yeni yılda üyelik ücretlerini yüzde 20’ye kadar arttırması bekleniyor.
Ancak sanatçı bazlı telif ücreti isyanları pek bu zamdan etkilenmeyecek gibi görünüyor. Zam gelse bile tıklama karşılığı alınan telif, bu yıl da kimseyi tatmin etmeyeceği şimdiden çok açık.
◊ CD’leri atmayın, geri dönüyorlar.
Üzerinde en çok hemfikir olunan görüş bu gibi gözüküyor. Artan plak basım fiyatları, ham madde eksikliği derken plakların yerini bu yıl CD’ler alabilir. Dinler misiniz bilmem ama retro havalardan etkilenmeniz olası. Havalı CD çalarlarınızı geri çıkarmaya hazır olun. Buralar değerlenecek.
◊ Bandcamp, NFT satışına başlayacak.
Bu artık bir öngörü değil beklenti galiba. Bu konu üzerine birden fazla yazı okuma fırsatı buldum. Single ve albüm satın alabildiğiniz Bandcamp platformunda sanatçıların hazırladığı eşsiz ses dosyaları NFT formatında ilerleyen günlerde satılabilecek.
◊ NFT dijital dinleme platformlarının önüne geçer mi?
Telif ücretleri nedeniyle elini eteğini dijital dinleme platformlardan çekip tamamen NFT dünyasına yönelen sanatçı sayısının artması bekleniyor.
Müzik dünyasında şu sıralar pazarlama ve finans alanında öngörüler yükselişte.
Fakat yakın zamanda yükselecek müzik türleri, dinlenme oranı beklentileri gibi istatiksel fikirler de gelecektir.
Önümüzdeki yıl belli ki müzik sektörü iki noktaya odaklanacak; telif hakları ve NFT çıkışları.

Haydi piste

Haberin Devamı

Dolu Kadehi Ters Tut’un sahnelerin yeni isimleriyle işbirlikleri son hızıyla devam ediyor. Diskoya göz kırpan yeni şarkıları “Yüksek”te R&B vokal denence akla gelen genç nesil isimlerden Seda Erciyes ile işbirliği yapılmış. Şarkıyla dans pistine davet ediyorlar adeta.

Güçlerini birleştirdiler

İki özel isim güçlerini birleştirince sebepsiz neşeleniyorum. Sürekli kendini geliştiren iki isim Lila ve Taha Gürbüz’ün yeni şarkısı “Masa”, güçlü dili, gücünü sokaktan alan hikayesi ve düzenlemesiyle dikkat çekiyor. Bir ilişkinin iki tarafına ev sahipliği yapan şarkı, elektronik tabanı ve rock vokaliyle öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Biraz hüzün biraz umut

Üretken isimlerden olan Beyza Doğuç, maxi single’ı “Vazonun Şarkısı” ile aralık ayını da boş geçmedi. “Vazonun Şarkısı” ve “Bir Bataklık Var Göbeğinde Ankara’nın” isimli iki parçalık maxi single’da söz ve müzikler yine kendisine ait. Melankolik şarkılara da ara ara neşe veren Doğuç, bu kez biraz üzüp biraz umutla güç veriyor.

Kafa karıştırıcı

Manga, beşinci albümleri “Antroposen 0010”i hafta başında yayınladı. 8 şarkının yer aldığı albüm, bir canlı performansı kaydı gibi. Albümde, Erci-E ile yaptıkları Almanca “Einfach” şarkısı dahil olmak üzere grubun çeşitli türlerdeki denemelerini dinliyoruz. Bu biraz da kafa karıştırıcı olduğu kesin. Grup, şarkılarında Yunus Emre’den sosyal medyaya kadar geniş bir spektrumda kendilerini etkileyen unsurlara değinmek istemiş fakat yolda kaybolmuş. Grup elemanlarının 17 yıl içinde bireysel değişimleri göz önüne alınınca albüme ortak bir dilden ziyade farklı görüşlerin hakim olduğunu görüyoruz. Kemikleşmiş Manga dinleyicisini tatmin eder mi bilmem ama başka bir kitleye ulaşacakları kesin.

Haberin Devamı

Garip bir çekicilik

Mor ve Ötesi, uzun bir aradan sonra “Forsa” adlı yeni şarkılarını yayınladı. Şarkı, ilk dinleyişte grubun önceki şarkılarını andırıyor. Bunun da nedeni Harun Tekin’in elinden çıkma sözlerle grup müziğinin birleşmesi. Şarkının sözlerinde dik bir duruş var. Kerem Özyeğen rifflerinin hareketlendirdiği bir Mor ve Ötesi şarkısı hayatımıza hoş geldi. Şarkının garip bir çekiciliği olduğu kesin.

Takıldım

Bu hafta Araff’ın son albümü “Katalepsi”ye resmen takıldım. Araff bu albümde Keişan, Anıl Piyancı, Kamufle ve Redo’nun yanı sıra Cash Flow, Fate Fat, Muşta ve Eda gibi yeni isimlerle de çalışmış. Rap’çi hem prodüksiyon hem de sözleriyle dikkat çekici bir işe imza atmış. Türkçe rap severseniz, “Yandım” ve “Sokaklar 2”yi dinlemeden geçmemenizde fayda var.

Haberin Devamı

Keyifle dinleyiniz

28. İstanbul Caz Festivali’nin Genç Caz finalistleri arasında yer alan 5 grubun kayıtları bir albümde toplandı. Yarın yayınlanacak albümde 30 yaş altı genç müzisyenlerin kurduğu gruplardan August “Kimse İçin”, Caz Cuz “Unknown is the Truth”, Deniz Akan Trio “Muti’s Place”, Gökhan Ulusoy Trio “Outcry” ve Kick the Switch’in “Yuva” şarkılarıyla yıldızlaşıyor. Türkiye’de caz camiası için değerli bir çalışma olmuş. 5 şarkının 5’inde de boş yok.

Ne dinledim
· Midvil-Darkness Arrives
· Zilan-Ben Yine
· Ahmet Ali Arslan-Un Ufak
· Can Oflaz-Yanamam
· Perva-Buralar Tehlikeli
· August-Kimse için
· Styrofawn-Sense of Impending Doom
· Sermest-Farklıyız
· Deniz Güngör, Özge Ürer-Çayelinden Öteye
· Burak Bedirli-Hayrola
· Aysıla Cengiz-Gidemem Ben
· Araff, Kamufle-Yandım
· Kam-Tünel
· Kıvılcım Ural-Aşktan Ölen Var Mı?
· Ada Sanlıman-O Günler
· Beyza Doğuç-Vazonun Şarkısı
· Lal Dikencik-Kürkçü Dükkanı
· Gökçe Güzel-Ayna
· 163-Güzel Günler
· Melisa Karakurt-Herkes Kendine Gidnice
· Bir Adım Geriden-Panomda Resimlerin
· Kıvanç Erginel-Dilimin Ucunda
· Soft Analog-Bombalar
· Elçin Orçun, Hakan Vreskala-Yolun Yarısı
· Levent Özer-Nerdeyim
· Mor ve Ötesi-Forsa
· The Dirty Duo-Sinner

Yazarın Tüm Yazıları