Kısırlaştırmaya kolay çözüm

Türkiye’deki sokak hayvanlarının nüfusunu kontrol altına almak ve daha sağlıklı yaşam sürmelerini sağlamanın birinci koşulu olarak düzenli kısırlaştırma fikri konuşuluyor.

Haberin Devamı

Fakat o ya da bu sebeple bu bir türlü hayata geçirilemiyor.

Şimdi Ohio’daki araştırmacıların geldikleri nokta bu konuda kritik bir eşiğin geçilmesini sağlıyor. Buldukları çözüm şu: Tek doz aşı, kedileri ameliyatsız kısırlaştırabilecek.

Nature Communications’da yayımlanan araştırmaya göre tek dozluk Anti-Müllerian Hormon gen terapisi, dişi kedilerin uzun vadede hamile kalmasını önleyebiliyormuş.

Cincinnati Hayvanat Bahçesi’nden biliminsanlarının da katıldığı bu çalışmada yola çıkış noktası ABD’de 30-80 milyon arası serbest dolaşan kedi olduğu tahminiymiş. Kısırlaştırma, kedi gebeliklerini önlemenin en yaygın yolu olsa da biliminsanları bunun kendi zorluklarına yol açtığını belirtiyor. O yüzden de gebelik önleyici adımları araştırıyorlar.

Kısırlaştırmaya kolay çözüm

Haberin Devamı

CERRAHİ MÜDAHALEYE GEREK KALMIYOR

Hayvanat bahçesinin Nesli Tükenmekte Olan Yaban Hayatı Koruma ve Araştırma Merkezi (CREW) Hayvan Araştırmaları Direktörü Dr. Bill Swanson, “Yakala, kısırlaştır, geri getir modelini büyük ölçekte uygulamak zordur çünkü ameliyat için genel anestezi, yeterli donanıma sahip bir cerrahi tesis ve şu anda mevcut olandan daha fazla veteriner gerekir” diyor. Ki bu durum Türkiye için de geçerli.

Massachusetts General Hospital ve Horae Gen Terapi Merkezi ile birlikte çalışan CREW, altı dişi kediyi gen terapisiyle tedavi ederken, tedavi edilmeyen üç kedi de kontrol grubu olarak görev yapmış. İki yıl boyunca dört aylık iki üreme denemesini inceledikten sonra, biliminsanları sonuçlar karşısında heyecanlanmış. Tedavi edilmeyen kediler doğurmuş, tedavi edilmekte olanlar hamile kalmamışlar. Üç yılı aşkın süredir izlenen kedilerde tedavinin olumsuz etkisi görülmemiş.

Michelson Found Animals Vakfı’nın kurucusu Gary Michelson hepimizi heyecanlandıran açıklamayı yapmış: “Bu çığır açan keşif, evcil hayvan sahiplerine cerrahi kısırlaştırma ve kısırlaştırmaya bir alternatif sunma arayışımızda önemli bir kilometre taşıdır.”

Haberin Devamı

Konunun takipçisi olacağım. Gelişmeleri yine aktaracağım.

Kısırlaştırmaya kolay çözüm

LOKİ’YE FAHRİ DOGTORA

DÜN karne heyecanı yaşanmışken, bir mezuniyet törenine uzanalım da görelim ne güzel törenler yapılıyor. ABD’de Maryland-Baltimore Üniversitesi’ndeki eğitiminde Dr. Caroline Benzel, tıp fakültesinde eğitimine devam ederken köpeği Loki’yi de terapi köpeği olması için aynı üniversitede eğitime verdi.

Kısırlaştırmaya kolay çözüm

Loki o kadar başarılı olmuş ki üniversite daha fazla terapi köpeği eğitimi için alan açmış. Mezuniyet töreninde de keplerini giymişler. Bayılıyorum böyle haberlere. Bizde de görürüz umarım.

OKUR FOTOĞRAFI

GEÇMİŞ OLSUN JUJU CAN

Kısırlaştırmaya kolay çözüm

Okurlarımızdan gelen fotoğraf ve mailler genelde günümüzü güzelleştirirken bazen böyle kalbimden kocaman bir parça koparan mesajlar da alıyorum. Okurumuz Ahu Yeşiltaş’ın mesajı ikinci türden. Şöyle diyor: “İsmim Ahu Yeşiltaş. Köşenizi görünce hemen size yazmak istedim. Benim bir oğluşum var, adı Juju Can. 13 yaşında ve biz 13 senedir beraberiz. Geçen ay çok hastalandı, mide kanaması geçirdi. Ve kalp yetmezliği var. Sizden ricam, benim oğluşumu da köşenizde paylaşmanız. Onunla bu güzel anıyı paylaşmak istiyorum. Ve bize ayırdığınız köşeyi çerçeveletmek istiyorum. Bu mümkün olursa çok sevinirim. Size oğluşumun bir fotoğrafını gönderiyorum.” Bu notu tabii ki paylaşacaktım. Ama bir temenniyi köşesine iliştirmezsem olmaz. Umarım okurumuz bu bölümü çerçeveletir ve Juju Can’la uzun yıllar daha bu anıya beraber bakarlar. Juju Can’a geçmiş olsun diyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Haberin Devamı

 NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları