Kediler de bağlanıyormuş

Hayatlarını kedilere hizmet ederek geçirenler. Hadi yaşadınız.

Haberin Devamı

Oregon State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu kez yüzümüze gülmüş. Biz hep kediler bizi umursamıyorlar, hareketlerimizi anlayabiliyorlar ama önemsemiyorlar diye düşünüyorduk. Ama araştırmacılar diyorlar ki kediler de beraber yaşadıkları insanlara karşı köpekler gibi bağlanma özellikleri gösterebilirlermiş.

Current Biology’de yayımlanan çalışmaya göre evcil kedilerin bakıcılara karşı, köpekler ya da bebeklerde görülen farklı bağlanma stilleri sergiledikleri ortaya çıkmış.

Araştırma şöyle yapılmış: 70 yavru kedi bakıcılarıyla bağlanma deneyine sokulmuş. İki dakika bakıcısıyla, iki dakika aynı odada, iki dakika da ayrı odada tutulmuş.

Kediler de bağlanıyormuş

Haberin Devamı

SAHİBİ YOKKEN STRESLİ

Genç, yaşlı fark etmeksizin kedilerin yüzde 65’i sahibi odada yokken ‘güvenli’ bağlanma stili dedikleri davranışı sergiledi. Yani sahibi odada yokken daha stresli, sahibi odaya dönünce daha rahat bir ruh hali gösterdiler.

Yüzde 35’iyse ‘güvensiz’ bağlanma stili sergiledi. Sahibi yokken stresli, o geri dönünce stresi devam etti, aşırı temas, kaçınma ve düzensiz temas gösterdiler.

Araştırmanın sonucu olarak güvenli-güvensiz bağlanma stilleri arasındaki farklar insanların çocuklarıyla yaşadığı ilişkideki bulgulara benzer oldu. İyi haber, kedilerin çoğunluğu, güvenli bağlanma davranışı sergiledi.

Benim payıma şu düştü: İki kediye hizmet ederek hayatımı geçiriyorum, bundan sonra bu davranışları da gözlemleyip sonuçlarına bakacağım. Size de tavsiye ederim.

Kediler de bağlanıyormuş

SERGİ ÖNERİSİ
NEW YORK’U KÖPEKLER ELE GEÇİRDİ

New York’lu fotoğrafçı Gray Malin, yarattığı yeni seride kentin köpeklerini başrole çıkardı. New York’un en güzel noktalarında, harika manzaraların önünde şehrin en karizmatik sakinlerini fotoğrafladı. “Dogs of New York City” sergisi fotoğrafçının köpeklere olan sevgisinin de bir göstergesi olmuş. Malin, “Her zaman bir köpek aşığı oldum. Benim ve pek çok kişinin sevdiği bir şehirde böyle dinamik bir konuya yer vermek bir zevkti” diyor. Rockefeller Center, Central Park gibi Manhattan’ın ikonik noktalarında yapılan çekimler retro aksesuarlarla birleştirilmiş.

Haberin Devamı

New York’u ilham kaynağı olarak gören Gray, köpeklere fantastik bir dünya yarattı. Retro aksesuarlarla şehri deneyimleyen bir sürü sevimli tüylü turistin görüntülerini paylaşıyor. Detay isteyenleri https://www.graymalin.com/dogs-of-new-york-city adresine alalım.

Kediler de bağlanıyormuş

ETKİNLİK ÖNERİSİ
TÜM GELİR BARINAKLARA

Dikkate değer aktivitelerde bugün. Her gün böyle beraber katılacağınız bir aktivite bulamayabilirsiniz. Alışveriş platformu n11.com, evcil hayvanların ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz pet11’i kurup bu alanda önemli bir adım atmıştı. Şimdi bunu bir de festivalle taçlandırıyorlar. Yarın İstanbul’da KüçükÇiftlik Park’ta düzenlenecek, “PET11 Fest x KüçükÇiftlik Park” organizasyonuna evcil hayvanınızla beraber gidebiliyorsunuz. Güzel haber şu: Cem Adrian, Can Gox, Eskitilmiş Yaz ve Aybüke Albere’nin konser vereceği etkinliğin tüm geliri mama ve kulübe olarak barınaklara gidecekmiş. Umarım sokak hayvanlarının daha iyi yaşam şartlarına kavuşabilmeleri için önemli bir adım olur. Bilet fiyatları da mama kuruyla hesaplanmış: Sırasıyla 1, 2, 3 kilo mama karşılığı olarak 70, 150, 250 lira ücret ödeyerek katılmak mümkün.

Haberin Devamı

Kediler de bağlanıyormuş

OKUR FOTOSU
ADAR’LA TANIŞIN

Okurumuz Mehmet Said Aydın, kedisi Adar’ın fotoğrafını, “Kedim Adar, 15 aylık Scottish Fold, Van Kedisi kırması. Hantal ve tembeldir kendisi” notuyla paylaşmış. Adar’a sevgilerimi yollarken şunu demekten kendimi alamıyorum, Adar bence hantal değildir, yavaş yaşamayı seviyordur.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları