Guruldamanın sırrı çözülüyor

Bir kedinin guruldaması ya da mırıldaması, bir kedisever için dünyanın en güzel sesleri arasına girer.

Haberin Devamı

Kedilerle etkileşime girdiğinizde onun bu sesi çıkarması, ona gösterdiğiniz ilginin karşılığı olarak sizi de mutlu eder. İnsanlığın cevabını aradığı en önemli sorulardan biri olarak yıllardır açıklığa kavuşturamadığı “Bu gurlama sesi nasıl çıkıyor” sorusu sanıyorum artık cevabını buluyor. Biliminsanları bu cevabı bulmaya çok yaklaştıklarını öne sürerek yaptıkları yeni araştırmayı duyurdular.

Guruldamanın sırrı çözülüyor

Biliminsanları diyor ki; kedilerin ses telleri içinde gömülü yastıklar vardır ve kediler bu sayede düşük frekansta titreşim yapma yeteneği kazanırlar. Ayrıca bu hayvanların gırtlaklarının bu tür guruldamaları üretmek için beyinden herhangi bir girişe ihtiyaç duymadığını öne sürüyorlar.

Haberin Devamı

Teksas A&M Üniversitesi’nden veteriner bilimci Bonnie Beaver çalışmada yer almamış ancak bu çalışma için, “Kedilerin mırlaması tarihsel olarak karmaşık, bilimsel olmayan bir açıklamaya sahipti” diyor. Bilim insanları sırrı çözmek için çeşitli teoriler geliştirmiş olsalar da bunlardan çoğunu test etmemişlerdi.

MİYAVLAMAK GİBİ OTOMATİK DAVRANIŞ

Son çalışma şöyle: 1970’lerdeki görüşe göre aktif kas kasılma hipotezi, ev kedilerinin guruldamak için gırtlak kaslarını aktif olarak saniyede yaklaşık 30 kez kasıp gevşettiklerini iddia ediyor. Bu fikir, guruldayan kedilerin gırtlak kaslarındaki elektriksel aktivite ölçümlerine dayanıyordu ve o zamandan beri kedi guruldamasının yaygın bir açıklaması olmuştu.

Yeni çalışma işte bu açıklamayı sorguluyor. Çalışmayı yürüten biliminsanları, sekiz evcil kedinin ses tellerini çıkardılar, bu telleri bir araya getirip sıcak, nemli hava pompaladılar. Bu şekilde gırtlakları izole ederek, herhangi bir kas kasılmasının veya beyinden gelen herhangi bir girişin olmadığı bir ortamda meydana gelen sesi garanti altına aldılar. Yaptıkları tüm denemelerde guruldama elde ettiler. Deney guruldamanın, miyavlamak ve tıslamak gibi, kedilerin beyinlerinin ilk sinyali vermesinin ardından otomatik olarak gerçekleşen bir pasif olay olduğunu öneriyor. Bu açıklama, çalışmaya katılmayan Sussex Üniversitesi’nde hayvan davranışı ve bilişim konusunda uzman olan Karen McComb tarafından diğer omurgalılarda seslerin nasıl üretildiği konusundaki bilgilerimize çok daha uygun olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Yani kedilerin guruldamasının nasıl meydana geldiğini öğrenmeye yakınız.

Guruldamanın sırrı çözülüyor

İSTANBUL’DA BİR KEDİ MÜZESİ

Geçen hafta Eskişehir’de, Türkiye’nin ilk kedi müzesi haberinin ardından bu hafta da İstanbul’daki ilk hayvan temalı müze olan Kedi Müzesi’nin haberini aktarayım. Daha önce Oyuncak Müzesi’ni İstanbullulara kazandıran Sunay Akın’ın kurucusu olduğu müze masal, oyuncak, oyun ve çizgi roman tarihinin kedilerini bir araya getiriyor. Sunay Akın’ın 15 yıl belge ve bilgi toplayarak oluşturduğunu belirttiği bu müze Beşiktaş Belediyesi’nin Çırağan Hizmet Binası’nda ziyaret edilebilir.

ADINA BENZEYEN FIRFIR

Guruldamanın sırrı çözülüyor

Okurumuz Mehmet Emin Gürel, kedisi Fırfır’ın harika fotoğraflarını paylaşmış ve şu notu düşmüş: “Biz kuzumla çoooook mutluyuz. Umarım benimle upuzun bir hayatı olur. Çook seviyorum kuzumu.” Bu köşede en bayıldığım etkileşimler bu etkileşimler. Umarım Fırfır ve Mehmet Emin Gürel, tam da diledikleri gibi bir hayat yaşarlar.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları