Paylaş
* Sevgili Ramaray... Yoga bilimiyle 2000 yılında, sizin yoga merkezinizde tanıştım. Hayata karşı bakış açımı oldukça olumlu yönde değiştiren yoga biliminin her aşamasını sizden öğrendim. O günden bugüne yani 23 yıldır yoga yolculuğum devam ediyor. Şimdi okurlarımıza yoga biliminin felsefesini ve amacını bir usta olarak tanımlar mısınız?
Batıda yoga, genelde asana olarak bilinen fiziksel duruşlar olarak bilinir. Ancak, gerçekte yoga çok daha fazlasıdır. O, manevi uygulamaların holistik/bütüncül sistemi uygulamasıdır. Zihin, beden ve ruh arasındaki uyumu hedefler. Yoga, kendini tanıma/idrak etme ve Tanrı’yı tanıma ve idrak etme yoludur. Çeşitli teknikler, disiplinler ve felsefeler içerir ki o, kişisel değişimi kolaylaştırır, fırsat verir ve bireysel ruhun evrensel bilinçle birleşmesini sağlar. Sözcük anlamı olarak yoga; kavuşmak, birleşmek, kontak kurmaktır. Kiminle? Tanrı ile. Bu yolculukta kişi önce kendini tanımaya, kendisi ile ilişki kurmaya başlar. Sonra nihai hedef, Tanrı ile kontak kurmaktır, O’nunla birlikte yaşamaktır. Bizim burada uyguladığımız yoga bir yaşam biçimidir. Kendini, hayatı, yaradılışı tanıma eğitimidir. Dolayısıyla bir ömür boyu süren yolculuktur. Bize katılan öğrencinin isteğine ve kapasitesine göre bilgiler ona yavaş yavaş aktarılır. Oldukça kişisel bir eğitimdir.
Serenad Altan-Ramaray
Yoganın çeşitli/farklı yolları vardır:
* Raja yoga-Meditasyon ve zihinsel kontrol
* Karma yoga- Kendini düşünmeden yapılan eylem ve hizmetler
* Bhakti yoga-Adanmışlık ve aşk
* Jnana yoga-Bilgi ve akıl
Her bir yol, yoga asanalarına ilaveten, yoga meditasyon ve nefes kontrolü ve etik kuralları da diğer uygulamaları da içerir.
Yogaya yeni başlayan öğrencilerime ilk olarak söylediğim ve üzerinde en çok durduğum, yoganın sadece hareket olmadığıdır. Yoga bir okyanustur. Herkes istediği kadarını alabilir ya da istediği her şeyi bulabilir. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal egzersizleri birleştiren uygulamalar sayesinde, bedenin sırları, zihnin doğası ve mekanizması, ruhun (ben/öz) yapısı hakkında bilgi sahibi oluruz. Nihai amaç mutlak gerçeğe ulaşmaktır. İşte bu yoganın gerçek amacıdır.
BEDENİ RAHATLATTIĞINIZ ZAMAN ZİHİN RAHATLAMAYA BAŞLAR
* Yogaya Hatha yoga ile yani “asana” dediğimiz bedensel egzersiz ve rahatlama hareketleri ile başlamayı mı tavsiye ediyorsunuz?
Evet, genellikle asanalarla başlamayı tavsiye ediyoruz. Aslında buradaki amacımız zihni rahatlatmak ve kişiyi ileri seviye egzersizler için hazırlamaktır. Önce asanalarla bedeni esneterek, rahatlatmak gerekir. Bedeni rahatlattığınız zaman zihin rahatlamaya başlar. Asanaların her birinin amacı farklıdır. Nefesle beraber uygulandığında odaklanmak daha kolay olup, yararı daha çok olur. Her insan eşsizdir ve çeşitli karmaşık katmanlardan oluşur. O nedenle herkesi aynı kalıba sokmak doğru değil. Hatha yoga, elbette beden-zihin sağlığı için çok faydalıdır ve diğer egzersiz ve sadhanalarla (manevi egzersizler) birlikte düzenli olarak yapılması gerekir. Ancak, hangi öğrencinin, hangi yoğunlukta, neyi yapması gerektiğini yoga hocası belirler.
* Hatha yoga nedir, Bhakti yoga nedir ve meditasyon nedir? Bu kavramlar arasındaki farkları sizin anlatımınızla ortaya koymayı çok isterim...
* Hatha yoga: Bedenler boyutunu ele alır, besler, güçlendirir, huzur, sağlık, beslenme, gençlik, uzun ömür gibi konuları işler. Hatha yoga, hareketleri ve nefesi bir araya getiren bir sistemdir. Hatha, Sanskritçe güneş anlamına gelen ‘HA’, ay anlamına gelen ‘THA’ kelimelerinin birleşimidir. Ha/güneş-sindirim sistemi. Tha/ay-solunum sistemi. Gücü, dengeyi, esnekliği vb artıran bu uygulamanın en temel amacı zihni ve bedeni birleştirmektir. Bu çalışmalar sübtil enerji kanallarının (nadiler) açılmasını ve enerjinin özgürce hareket etmesini sağlar.
* Bhakti yoga: Tanrı’ya aşkla adanmışlık hizmetinde bulunmaktır. Öz, ben, ruh boyutlarını ele alır, ortaya çıkarır, egoyu törpüler. Tamamen manevi alanlarla ilgilidir. Tanrı’ya ait; mantra/zikir, aşk, hizmet, kutsal yazıtlar, Tanrı bilgisi ve ibadetler, ritüeller içerir. Bhakti yoga ile Tanrı’ya karşılıksız sevgi ile yapılan hizmetle’ kişinin içindeki sonsuz yaratıcılık, sonsuz bilgi, sonsuz mutluluk açığa çıkar.
* Meditasyon: Zihni ele alır, zihni güçlendirir, düşüncelerden arındırır, berrak bir hale getirir, farkındalığınızı artırır. Bhakti yoga uygulamak ve bhakti’de ilerlemek için, zihni uygun bir araç haline getirir. Hatha yoga, bhakti yoga ve meditasyon birbirinden ayrı düşünülemez, üçü de iç içedir, birbirlerini destekler ve güçlendirir.
NEFESİNİ KONTROL EDEBİLEN ZİHNİNİ DE KONTROL EDEBİLİR
* Nefesin yani pranayamanın yoga bilimindeki öneminden bahseder misiniz bize?
Nefes hayat demektir. Bunu gerçekten anlayabiliyor musunuz? Pranayama, sırlarla dolu pratiklerdir. Yine hatha yoga, bhakti yoga ve meditasyon uygulamalarında çok önemli bir yer tutar. 64 çeşit nefes egzersizi vardır, ancak öğrenicinin yatkınlığına göre bu durum değişir. Teker teker üzerinde çalışmanız ve bedeninizi bunlara hazır hale getirmeniz gerekir. Nefes (pranayama) çalışmaları ile zihin durur, öyle ki içimizdeki ışığın farkına varırız. Pranayama yaşam enerjisidir. Yoga yapanlar için uygun nefes almak, bu hayati enerjiyi kontrol edebilmek çok önemlidir. Nefesini kontrol edebilen zihnini de kontrol edebilir. Çeşitli nefes egzersizleri sayesinde zihin sakinleşir, düşünceler kontrol altına alınabilir, enerji yükseltilebilir.
* Uzun yıllar aynı öğrencilerinizin sizi tercih ederek buraya getiren ve yogaya başlamayı düşünen yakınlarına sizinle çalışmalarını tavsiye etmelerine sebep olan etken nedir?
Öğrencilerimden biri geçen günlerde şöyle bir şey dedi: “Yıllardır Ramaray’ın öğrencisi olduğum halde, her derse gelirken acaba bugün ne sürprizle karşılaşacağım duygusu ile geliyorum ve bu çok keyifli!” Hatha yoga eğitimlerinde, her defasında aynı hareketleri farklı bir tarzda, farklı bir enerji ile yaptırıyorum. Grubun o günkü havasına ve enerjisine göre dersi değiştirebiliyorum. Her öğrencimle ayrı ayrı ilgilenirken bile grubun dinamiğini canlı tutuyorum.
Evde de meditasyon yaptıkları halde, burada (merkezde) yaptıkları meditasyonun çok farklı bir enerji ile gerçekleştiğini söylüyor her öğrencim. Çünkü burada sinerji ile çalışıyoruz. Bhakti yoga eğitimleri sırasında gerçekleştirdiğimiz kirtanların bana ve öğrencilerime verdiği mutluluk tarif edilemez.
* Diğer yoga merkezlerine baktığımızda, çok farklı ve daha bütünsel bir eğitim verdiğinizi görüyoruz. Sizi diğer yoga merkezlerinden farklı kılan nedir?
* Birincisi: Beden, zihin ve ruh hakkında aldığımız bilgiler ışığında yaptığımız uygulamalarla içimizdeki ilahi enerjiyi uyandırmak için çalışıyoruz.
* İkincisi: Hatha yoga, meditasyon ve bhakti yogayı bir bütün olarak ele alıyor ve yoga bilimine uygun gerçek manası ile pratiğe çeviriyoruz.
* Ramaray Yoga’da gerçekleştirilen etkinliklerden bahsedebilir misiniz?
Elbette. Bireysel danışmanlık, eğitim gezileri, seminerler, toplu gruplara yönelik çeşitli çalışmalar yapıldığını söyleyebilirim. Eğitimler esnasında öğretirken aynı zamanda kişilerin rahatlamalarını sağlıyorum. Zaten amacımız, hayatta çok fazla koşuşturmak zorunda olan insanları aşırı stresli yaşamlarından biraz uzaklaştırıp, rahatlatmak ve hayata başka bir gözle bakmalarını ve gerçekleri görmelerini sağlamaktır. Bu çalışmaların bize sonsuz katkıları ve yararları oluyor. Gençlik, güzellik, stresi önleme, hoşgörünün artması, acılarımızı hafifletmesi, kısacası yaşamın içinde her ne varsa onlarla baş etmeyi kolaylaştırması diyebilirim. En önemlisi de burada verdiğim hem maddi hem de manevi bilgiler, bir puzzle yapmaya veya zincirin halkalarını tamamlamaya yarıyor. Daha farkında, daha sağlıklı, daha mutlu ve daha hoşgörülü hale geliyoruz.
* Son olarak, size ulaşmak isteyen yoga severler veya yogaya başlamak isteyen kişiler için iletişim bilgilerinizi paylaşır mısınız?
Bana ramarayhakdanagun@gmail.com elektronik posta adresim üzerinden veya Prof. Dr. Aziz Sancar Caddesi No: 33 Çankaya’da bulunan merkezimize gelerek veya @ramarayhakdanagun Instagram adresimden ulaşabilirler.
* Değerli Ramaray bu aydınlatıcı, yoga bilimine ışık tutan faydalı sohbet için şahsım ve Hürriyet Ankara ailesi adına teşekkür ediyorum.
Ben de hem sana hem de nezdinde Hürriyet Ankara ailesine bu fırsatı bana verdiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.
Paylaş