Sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı

Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta, ‘bel ağrısının bilinmeyen nedeni, sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı (pöçük ağrısı)’ konularını TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarından Algoloji (ağrı) Uzmanı Dr. Dostali Aliyev’le konuştuk...

Haberin Devamı

Sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı

Sakroiliak eklem, omurgamız ile leğen kemiklerinin arasında bağlantı sağlayan bir eklem olup, vücudumuzun birçok büyük kaslarının bağlantı noktasıdır. Eklemin zorlanması, yanlış postür, düşme, geçirilmiş bel ameliyatı sonrası (her zaman değil), bazı romatizmal hastalıklar (örneğin ankilozan spondilit) sırasında eklemde ağrı oluşabilir. Sakroiliak eklem ağrısı bel fıtığını taklit eder. Hastalar bel ve kalçadan başlayıp bacaklara yayılan ağrıdan şikâyet ederler, bu da yanlışlıkla bel fıtığı tanısı konulmasına, hatta hastaların bel fıtığı tedavisi almasına neden oluyor. Sakroiliak eklem ağrılı hastada aynı zamanda bel fıtığı olabilir ve bu durum yanlış tanı, tedaviye yol açan önemli bir faktördür. Hastanın tanısı dikkatli bir şekilde alınmış öykü, detaylı nörolojik muayene ile konulabilir. Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda röntgen, MR çekilir. Bazen görüntüleme yöntemleri ile eklemde herhangi bir patolojisi görülmeyebilir. Algoloji uzmanları (algoloji yan dalı eğitimini tamamlamış, ağrı uzmanı ünvanını almış olmalı veya sağlık bakanlığı tarafından ağrı uzmanı ünvanını tasdik eden sertifikaya sahip olmalı) tarafından eklem içine uygulanan lokal anestezik+steroid karışımı hem tanıyı kesinleştirir hem de hastanın ağrılarının ortadan kalkmasına neden olur.

Haberin Devamı

Sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı

SAKROİLİAK EKLEM AĞRISINDA ÇÖZÜM NEDİR?

Sakroiliak eklem ağrısında ağrı kesici ilaçlar, altta yatan romatizmal hastalık varsa ona yönelik tedavi uygulanır. Bazen romatizmal hastalığın ilerlemesi ile eklem ağrısında artış görülür. İlaç tedavisine yanıt alınamayan durumlarda ağrı uzmanları tarafından eklem içine uygulanan steroid enjeksiyonu ve radyofrekans ablasyon tedavisi ağrı üzerinde etkin bir kontrol sağlayabilir.
Her iki işlem ameliyathane odasında, steril şartlar sağlanarak, lokal anestezi altında, floroskopi veya ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Radyolojik görüntüleme eşliğinde özel bir iğne-elektrot ile sakroiliak eklem sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşılır. Radyolojik görüntüleme ve radyofrekans cihazı vasıtasıyla verilen uyarılar ile iğnenin yeri doğrulandıktan sonra radyofrekans enerjisi ile ısı oluşturularak ağrı ileten sinir lifleri devre dışı bırakılır. İşlem, 30-45 dakika sürer. Hasta aynı gün birkaç saatlik gözlem sonrası evine gider. Radyofrekans ablasyon sonrası hastanın ağrılarında hemen azalma görülür. Bel ağrısının bilinmeyen bir diğer nedeni ise kuyruk sokumu (pöçük) ağrısıdır.

Haberin Devamı

KUYRUK SOKUMU AĞRISI (PÖÇÜK AĞRISI-KOKSİDİNİA)

Kuyruk sokumu (koksiks) omurgamızın en uç kısmı olup, 3-5 adet küçük kemiğin birleşmesinden oluşan bir yapıdır. Makat ve çevresindeki bazı kaslar kuyruk sokumuna bağlanır, kuyruk sokumu bu kaslar için istinat noktası oluşturur ve otururken omurgamızı destekler. Kuyruk sokumuna olan darbe (direkt kuyruk sokumu üstüne düşmek), zor doğum sırasında oluşan travma, kuyruk sokumu ağrısına neden olur. Fazla kilolu olmak veya çok zayıf olmak, sert zemin üstünde uzun süre oturmak (bisiklet, motosiklet sürmek gibi), kuyruk sokumu tümörleri veya orada oluşmuş enfeksiyon, pöçük ağrısına sebebiyet verebilir.

BULGULARI NEDİR?

Haberin Devamı

Koksidinia hastalarının çoğu zaman tek şikâyeti oluyor; kuyruk sokumunda ağrı. Bu ağrı, sızı şeklinde, acı bazen yanma şeklinde olabilir. Hasta ağrıdan oturamaz, ayakta iken kendini daha rahat hisseder. Tuvalete giderken ağrı artar, bazen ağrı nedeniyle hastalarda kabızlık bile gelişebilir. Hastayı muayene ederken kuyruk sokumu üzerinde ağrı, hassasiyet olur, gerekirse makattan kitle, tümör açısından kontrol yapılır. Doktorun gerek gördüğü durumlarda röntgen, tomografi veya MR istenebilir. Kırık veya kitle, görüntüleme yöntemleri ile kesinleştirilir.

TEDAVİSİ VAR MI?

Pöçük ağrısı öncelikle ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır. Steroid olmayan antienflamatuar ağrı kesiciler, bitkisel ilaçlar başlangıç aşamada bazı hastaların ağrısını azaltabilir. Uzun süreli oturmaktan kaçınmak, oturma simidi (özel olarak tasarlanmış, ortası çukur bir minder, otururken kuyruk sokumuna olan baskıyı azaltmak amacıyla kullanılır) kullanımı ağrıyı bir miktar rahatlatır. Ancak birçok hastada ağrı devam eder, kronikleşen ağrı, hastanın hayat kalitesini düşürür, hastanın depresyona girmesine neden olur. Algoloji uzmanları tarafından uygulanan sinir blokları (ganglion impar bloğu), radyofrekans ablasyon tedavilerinin başarı oranı çok yüksektir. Uygulanan sinir bloğu ile aynı zamanda hastanın tanısı da doğrulanmış olur. Enjeksiyonlar, floroskopi veya ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Tedaviye dirençli durumlarda impar ganglionun radyofrekans ablasyonu, hipogastrik pleksus nörolitik blokajı gibi tedavi seçenekleri doktorunuzun tavsiye ile uygulanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları