Normal doğumu kolaylaştırma yöntemleri

Normal doğuma olan ilgi, son yıllarda büyük oranda arttı.

Haberin Devamı

Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin vajinal florayı almaları sayesinde bağışıklıklarının daha güçlü olduğunu, çocukluk çağı alerjik hastalıklara daha az yakalandıklarını ve okul başarılarının bile olumlu yönde etkilendiğini gösteren pek çok çalışma yayımlandı.
Bununla birlikte normal doğum yapan annelerin, anne-bebek bağlanma sürecinin daha sağlıklı geliştiği, kadının bedenen ve ruhen annelik sürecine daha hızlı adapte olduğu ve emzirme ve süt miktarını artırdığını da biliyoruz.
Normal doğumu kolaylaştıran birçok yöntem vardır. İşte bu konuyla alakalı kendisi de normal doğum yapmış ve o anları yaşamış bir hekim olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu’ndan bilgi aldık.

Normal doğumu kolaylaştırma yöntemleri

BİRÇOK BİLİNMEZLİK İÇERİYOR

“Pek çok anne adayı doğuma haftalar kala ‘nasıl bir doğum yapmak istediğini’ kabaca planlayabiliyor. Son yıllarda genel istek -bebek ve anne için herhangi bir risk taşımıyorsa- normal doğum olması yönünde oluyor. Tabii ki biz hekimlerin temel amacı da eve sağlıklı anne ve sağlıklı bebek göndermek yönünde olsa da, kimi zaman normal doğum süreci birçok bilinmezlik içermektedir.

HEKİMİN ÖNERİLERİNE UYULMALI

Örneğin, doğumun kaç saat süreceği, kesin olarak normal doğum yapılıp yapılamayacağı, süreçte kanama ve yırtık gibi hiçbir komplikasyonun meydana gelmeyeceğini garanti etmek imkânsızdır. İşte bu noktada anne adayının süreci sahiplenmesi, doğum takibini gerçekleştiren hekimin önerileri ve uygulamalarına uyum göstermesi esastır.

NET BİR YANIT MÜMKÜN DEĞİL

Yine pek çok anne şöyle bir hikâye anlatır: ‘Saatlerce normal doğum diye ağrı çektim ve sonunda sezaryen oldum. Keşke başından sezaryen olup hiç çekmeseydim.’ Maalesef yıllardır kazandığım doğum tecrübeme, binlerce doğuma girmiş olmama rağmen ‘Doktor hanım kesin normal doğum yapar mıyım?’ sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir.

Normal doğumu kolaylaştırma yöntemleri

DOĞUMU BAŞLATMAK İÇİN EVDE NELER YAPABİLİRİM?

Haberin Devamı

Doğumun olabildiğince kendiliğinden yani suni sancı vermeden başlamasını pek çok anne adayı arzu eder ancak ne yapacağını bilemez. Biz hekimler de pandemi süreci nedeniyle anne adaylarımızın hastane yatış süresini olabildiğince kısa tutabilmek adına doğumun ileri evrelerinde hastaneye yatış yapmayı tercih ediyoruz. İşte bu noktada anne adayını doğru biçimde yönlendirerek, doğumun kendiliğinden başlaması ve devam etmesi sağlanabilir. Ben istiyorum ki bebekler hiçbir müdahale -müdahaleden kastım suni sancı, epidural anestezi ve pek çok ilaç uygulaması- olmadan dünyaya gelsin.
Yurt dışında yıllardır uygulanan, ülkemizde de yaygınlaşan birtakım uygulamalardan da bahsetmek istiyorum.
* Yürüyüş pelvik hareketler ve pilates
Gebeliğin erken haftalarından itibaren hareketli olmak hem kilo kontrolü hem de doğum ağrılarıyla kolay baş etmeyi sağlar. Özellikle gebeliğin 34. haftasından sonra günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler ve pilates topu yardımıyla yapılan pelvis hareketleri doğumu büyük oranda kolaylaştırır.
* Gün aşırı cinsel birliktelik
Cinsel birliktelik esnasında salgılanan prostoglandinler rahim ağzının açılmasını kolaylaştırır. İlişki esnasında içe boşalma da mutlaka öneriyoruz.
* Meme başı uyarısı
Meme başı uyarısı doğum kasılmalarını uyararak doğumun başlamasına yardımcı olabilir.
* Castor yağı ve baharatlı gıdalar
Yurt dışında sıklıkla kullanılan castor yağı, bizde buna benzer olarak zeytin yağından faydalanılabilir ve baharatlı gıda tüketmek bağırsak hareketlerini arttırır. Artan prostaglandin salınımı rahim kasılmalarını tetikler.
* Ahududu yaprağı çayı ve hurma
Bu gıdalar doğal oksitosin salınımını uyararak doğumun başlamasına yardımcı olur.

Yazarın Tüm Yazıları