Vaatler gerçek olursa

 BÜYÜKŞEHİR ve ilçe belediye başkan adayları uzun vaatler listeleri ile seçmenlerin karşısına çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Aralarında öylesine cazip olanlar var ki, değil onda biri yüzde 1’i bile gerçekleşse bambaşka bir İzmir’de yaşamaya başlayacağız. Örneğin İzmir’i, ABD San Fransisco’daki Silikon Vadisi gibi yeni buluş ve inovasyonlar merkezi yapma vaadi, hem Soyer hem de Zeybekci’nin programında var.
San Fransisco’yu bilenler bilir. İzmir gibi kendine özgü bir yaşam tarzı olan kıyı kentidir San Fransisco. Dünyanın dört bir yanından Silikon Vadisi’nde çalışmaya gelen eğitim ve entelektüel düzeyi yüksek beyinler, stresten uzak, özgür bir ortamda hem günlük yaşamlarını sürdürür hem de insanlığı uzay çağına taşıyan yepyeni buluşlara imzalar atarlar.
Ancak, iklim koşulları bakımından da İzmir’e benzeyen San Fransisco gibi olmanın şartları var. Öncelikle hem İzmir hem de Türkiye’den beyin göçünü tersine çevirmek şart. Bunun için de uygun ekonomik, sosyal, hukuki ortamın yaratılması gerekir.
Bundan 7-8 yıl önce ABD’de yaşayan Türkler arasında Türkiye’ye geri dönme fikri hayli yaygındı. Bu arzuyu taşıyan Türklerden bazıları İzmir’i bilim vadisi yapma projelerinin ilk adımlarından biri olan, 1. Küresel İnovİZ toplantısı için İzmir ESBAŞ’a gelmişti. O toplantıda Türk-Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Onaral’la tanışmış, beni çok etkileyen bilgiler almıştım.

Haberin Devamı


İZMİR’DE YAŞAMAK İSTİYORLAR
Daha önce de bu köşede dile getirmiştim. ABD’de yaklaşık 250 bin Türk yaşıyormuş. Bunların 80 bin kadarı bilim insanı, yönetici, mühendis, doktor gibi entelektüel düzeyi yüksek olan kişiler. Çoğu Türkiye’de aldıkları lise veya üniversite eğitiminden sonra ABD’ye gidip başarılı olmuştu. Bu Türklerde, bir gün geri dönüp yurtdışında edindikleri bilgi ve deneyimleri paylaşarak kendilerini yetiştiren ülkelerine borçlarını ödeme arzusu vardı. Prof. Onaral, “Bir düşünsenize, 80 bin kişinin yüzde 5’i yüzde 10’u bile orada sahip oldukları bilgi ve tecrübelerle katkıda bulunsa Türkiye bilimde patlama yapar” demişti.
Ayrıca, ABD’de yaşayan bu nitelikteki Türkler arasında yaptıkları bir anketten söz etmişti. Türkiye’ye dönerlerse en fazla nerede yaşamak istedikleri sorusuna verilen cevapta birinci sırada İzmir geliyordu.
Görüldüğü gibi sadece bilim kenti projesinin gerçekleşmesi bile İzmir’i kanatlandırır. Bu başarılırsa İzmir, hem uluslararası bir marka haline gelir hem de İzmir ve İzmirli’nin yaşam kalitesini yükseltecek nitelikli yatırımlar beraberinde gelir.
Dediğim gibi vaatlerin yüzde biri bile gerçekleşse İzmir kanatlanıp uçar...

Yazarın Tüm Yazıları