Uçan otomobiller, trenler çağı yaklaştı

Haberin Devamı


Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinde “Tekerle Tarihe mi karışıyor?” başlığıyla Toyota’nın ünlü lüks otomobil markası Lexus’un uçan kay, kay yaptığı haberi vardı. Aslında uçan kay, kay ya da otomobil, tren gibi ulaşım araçlarının geleceğin dünyasında 2070 ile 2100 yılları arasında yaygın olarak kullanılmaya başlanması öngörülüyor. Ancak anlaşıldığı kadarıyla ‘Manyetizma Çağı’ tahminlerden daha erken başlayacak.
‘Manyetizma Çağı’nın en önemli özelliği, oda sıcaklığında süper iletkenlerin yapılmasıyla yer çekimi ve sürtünmenin etkilerinin yok edilip enerji ihtiyacının kaldırılması olacak.
Konuyu ünlü fizikçi, Geleceğin Fiziği kitabının yazarı Michio Kaku’nun yardımıyla biraz daha açalım. Süper iletkenlerde atomlar hareketsiz kaldığından elektronlar hiçbir enerji harcamadan rahatlıkla aralarından geçebiliyor. An cak süper iletken elde edebilmek için süper soğukluklara ulaşmak gerek. Halen seramiklerlerin eksi 181 derecede süper iletkene dönüşebildikleri tesbit edilmiş durumda . Bu ise çok yüksek maliyetli bir iş. Günümüzden 50 yıl sonra , oda sıcaklığında süper iletkenlerin çok düşük maliyetle üretebileceği teknolojiye ulaşılacağı tahmin ediliyor.
Süper iletkenin çok ucuza mal edilmesi, trenleri, arabaları kaldırabilen süper mıknatıslar üretilmesi anlamına geliyor. Manyetik kuvvet çizgileri süper iletkenin içine nüfuz edemediğinden bir yastık oluşturuyor. Bu yastık mıknatısı ittiğinden havaya asılıp kalıyor.
Oda sıcaklığında süper iletkenler ulaşımda devrim yaratacak. Tekerlek tarihe karışacak, havada asılı kalabilen hiçbir sürtünmeden etkilenmeyen arabalar, trenler süper iletkenden yapılmış yollardan süzülüp gidecek. Arabayı hareket ettirmek için biraz basınçlı hava yeterli olacak.
Benim gibi 50’li 60’lı yaşlarda dolaşanlar için zor ama, yeni doğan hatta bugün 20’li, 30’lu yaşlarda olan kuşakların uçan trenleri, otomobillerle seyahat etmeleri kuvvetle muhtemel.
Diktatörlerin çanına ot
Ama daha önemlisi , manyetizma çağıyla başta bölgemiz olmak üzere bugünkü savaşların en önemli nedeni petrol ve enerji savaşlarının sonu gelecek. Sürtünme problemi çözülmüş olacağından ulaşımda enerji ye ihtiyaç olmayacak. Benzin, mazot için petrol savaşları yapmaya gerek kalmayacak. Paylaşılamayan kaynaklar nedeniyle yapılan savaşlara bir kılıf bulunarak hemen her gün gözümüzün önünde yitip giden gencecik çocuklar gelecekte ölmeyecek. Refah arttıkça demokrasi gelişecek diktatörlük özlemi çekenlerin çanına ot tıkanacak.

Yazarın Tüm Yazıları