Türk tarımı ‘eşek sırtında’ sanılıyor

Geçen hafta İzmir’deki Tarım Fuarı’nda kelimenin tam anlamıyla şov vardı. Gaziemir’deki yeni fuarın geniş alanlarını kullanan traktör, biçerdöver gibi büyük boyutlarda zirai araçlar üreten firmalar, ürünleriyle Türkiye’nin dört bir yanından gelen çiftçilerin gözlerini kamaştırdı.

Haberin Devamı

Fuar nedeniyle İzmir’e gelen Türkiye’nin en büyük üreticisi Türk Traktör Genel Müdürü Marco Votta ile sohbet ettik. Koç Grubu’nca kurulan, dünya traktör devi Amerikan CNHI ve New Holland ortaklığıyla daha da büyüyen Türk Traktör’ün İtalyan genel müdürü, 20 yıldır Türkiye’de. Eşi de Türk olduğu için o da yarı Türk.

Türk tarımı ‘eşek sırtında’ sanılıyor

Sohbete yakınarak başlayan genel müdür “Çiftçi destek politikaları neredeyse her dört ayda bir yönetmeliklerle değişiyor. Halbuki en az 1 yıl uygulanmalı ki çiftçi de, sanayici de plan yapabilsin. Dört ay sonra ne olacağı bilinmeyince üretim ve yatırım politikasını belirlemekte zorlanıyoruz” dedi.
Sohbet terörden, dünyanın dördüncü büyük traktör pazarı Türkiye’de tarımın geleceğine kadar çok geniş bir yelpazede devam etti. Ancak öncelikle Votta’nın çok haklı bir uyarısına dikkat çekmek istiyorum. Avrupa’nın en büyük traktör fabrikasının Türkiye’de olduğunu ve çok modern metotlarla tarım yapıldığını belirten Votta, buna rağmen yurtdışında Türk tarımı için hala ‘eşek sırtında çiftçi’ imajı olduğunu söylüyor.
“Moldovya’nın tarım ürünlerinin kalitesi ile Türk ürünlerinin ki bir olabilir mi? Bu imajın mutlaka değişmesi gerek. Bu da ancak devlet politikalarıyla başarılır” diyen Votta çok haklı. Aslında iç siyasette algı yönetimi konusunda müthiş başarılı olan iktidar partisi, dış imaj sıkıntısı çözümüne ciddi eğilse bence pek çok şeyi değiştirebilir.

Haberin Devamı


Yaklaşık 400 milyon nüfusu ile Türk tarımı için müthiş bir pazar olan Avrupa Birliği’nde algı yönetimi konusu sadece tarım ürünleri değil, turizm için de hayati önem taşıyor. Terör nedeniyle batılı turistler Türkiye’den ayaklarını çekti. Ama Fransa’da yaşanan katliamlar, Belçika hava limanındaki patlama, Almanya’da noel pazarına TIR’la giren teröristlere rağmen hiç kimse bu ülkelere gitmekten vazgeçmedi. O zaman Türkiye’ye gelmekten neden vazgeçiliyor. İşte bütün bunlar Türkiye’nin algı yönetimine, dış imajını düzeltmeye ne kadar çok ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Kar yılı, var yılı
Sohbetten bir iki kısa not ise şöyle:
* “Kar yılı, var yılı” derler. Türk Traktör Genel Müdürü’ne göre bu yıl ki olumlu hava koşulları nedeniyle Türk çiftçisi iyi bir yıl geçirecek.
* Türk Traktör ihracatının yarısından fazlasını ABD ile yapıyor. ABD’nin yeni Başkanı Trump, Türk traktörlerine de vergi getirebilir. Ancak biraz başı ağrıyabilir, çünkü Amerikan malı traktörler çok büyük. Türk Traktör’ün ABD’ye satılan ürünleri ise orada üretilmeyen, bahçe gibi küçük alanlarda kullanılan modeller. Eğer Trump Türk malı traktöre vergi getirirse kendi çiftçisini cezalandırmış olacak.
* Dünyanın dördüncü büyük traktör pazarı olan Türkiye’de Çinlisinden Hintlisine tam 45 değişik marka traktör satılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları