Kuluçka merkezi İzmir

TARİHİN akışını değiştiren devrimlerden biri 10 bin yıl kadar önce gerçekleşen ‘Tarım Devrimi’dir. Toprağı işlemeyi, bitkileri evcilleştirmeyi keşfeden insanoğlu, ekip biçtiği arazileri korumak için göçebe yaşamı bırakıp, yerleşik düzene geçmeye başladı.

Haberin Devamı

 

Bugünkü medeniyetin temellerinin atıldığı ilk yerleşimler böyle oluştu. İzmir’in en büyük değerlerinden biri dünyadaki ilk yerleşim yerlerden olmasıdır. Bunlardan ilki 7 – 8 bin yıl önce Bornova’da verimli toprakların bulunduğu Yeşilova idi. İkincisi ise tarihi 5 bin yıl kadar öncesine giden Bayraklı’daki Tepekule...


ÜÇ ODADAN ÖNEMLİ BİR ADIM
Geçen hafta İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in ev sahipliğinde, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli’nin katılımıyla yapılan bir çalışma toplantısıydı, beni tarım devrimi konusuna götüren. Toplantıda proje çalışma grubu İzmir’de ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ kurulması için bir yol haritası belirlemiş.
Bence Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık havzalarından birine sahip Ege Bölgesi için çok doğru bir karar. Hele, hele, tarımın gelecekteki önemini görüp Afrika’da ülke büyüklerinde tarım arazileri satın alan, hatta Seferihisar’da bile dönümlerce zeytinlik aldıkları dilden dile dolaşan Çinlilerin yaptıklarına bakınca konunun önemi daha da anlaşılır.
Tarıma dayalı sanayide alan geniştir. Toprağın işlenmesinde kullanılan araç gereçlerden, hasat toplanmasında ihtiyaç duyulan aletlere ve elde edilen ürünlerin ambalajlanmasına kadar onlarca çeşit mamul ve ara mamulün üretimine ihtiyaç vardır. Konularında uzmanlaşmış sanayicilerin organize ihtisas bölgelerinde toplanması verimliliği ve işbirliğini çok daha hızlı geliştirir.

Haberin Devamı


YENİ BULUŞLARA IŞIK OLSUN
Projede yer alır mı bilmiyorum, ama ihtisas bölgesinin dünyada ilk olacak yeni buluşlara ışık tutabilecek bir yapısının olması değerine değer katar. Bir nevi kuluçka merkezi gibi düşünülürse, burada faaliyet gösteren kuruluşların AR-GE merkezleri birbirlerinin ihtiyaçlarından yola çıkarak pek çok inovatif çalışmaya imza atabilir.

 

Dünyanın en güzel sahnesi

Kuluçka merkezi İzmir

Haberin Devamı

İZMİR Kültür ve Sanat Festivali birbirinden usta dünya çapında müzisyenlerin konserleriyle geçen hafta sona erdi. Efes’te 2000 yıllık Celsus Kütüphanesi’nde orkestrayı yöneten şef ortamdan öylesine etkilendi ki, Wilson Hermento, “Dünyanın en güzel sahnesinde çalıyoruz” diyerek mutluluğunu dile getirdi. Tabii, dünyanın en güzel sahnesine bir dünya prömiyeri yakışırdı ve akordeon ustası Richard Galliano son bestesi “Jade Konçerto” ilk kez Efes’te müzikseverlerin karşısına çıktı ve Vivaldi’nin “Summer-Yaz” Konçertosunun akordeon ve yaylı çalgılar için uyarlamasının ilk seslendirilişi yapıldı.
İyi ki Efes var. İyi ki İzmir’e sanat ve kültürde sınıf atlatan uluslararası bir festival var.

Yazarın Tüm Yazıları