Ege’de bereketli yıl

HASAT sezonu bu ay başlıyor. Önce üzüm, sonra incir, ardından pamuk, daha sonra zeytin hasatlarıyla dolu dolu geçecek 4-5 ay var önümüzde. Manisa’dan üzüm, Aydın’dan incir, Söke’den pamuk, Akhisar ve Ayvalık’tan zeytin derken, bir bakmışız yıl sonu gelmiş bile. Bu yıl İzmir çevresinde dolaşırken özellikle zeytin ağaçlarının hayli yüklü olması dikkatimi çekiyor. Geçtiğimiz yıl üzerinde tek bir zeytin olmayan ağaçların bile dalları meyve bolluğundan sarkmaya başladı.

Haberin Devamı


BEREKETLİ BİR SEZON
İzmir Ticaret Borsası’nın meclis toplantısındaki açıklamalara göre, sahalardan ürün gelişiminde sorun olmadığını gösteren bilgiler geliyor. Hasada kadar beklenmedik iklim olayları yaşanmazsa bu yıl bereketli bir sezon geçmesi bekleniyor.
İtalya’da son 70 yılın en şiddetli kuraklığı nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. Fransa’da bağlarda üzümler aşırı sıcaklardan yanıyor. Sıcaklardan 10 günde bin 700 bin kişinin öldüğü Portekiz ve İspanya’da zeytin başta olmak üzere pek çok tarım ürünü ısı dalgalarının kurbanı olabilir. İspanya’da sulanmayan arazilerde sadece yüzde 25, sulanan arazilerde ise yüzde 50-60 verim bekleniyor. Böyle bir yılı Ege Bölgesi anormal iklim olayları yaşamadan atlatabilirse büyük bir şans olacak. Öncelikle iç piyasada ürün yokluğundan kaynaklanan bir kıtlık yaşanmayacak.

Haberin Devamı

KURAKLIK AVRUPA’YI VURDU
İkinci olarak, zeytinde dünyanın en büyük üreticileri Fransa, İtalya, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde kuraklık nedeniyle verim düşük olacağından uluslararası fiyatlar yükselecek. Türkiye, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra dünyanın dördüncü en büyük zeytin üreticisi.
Ege ise en fazla zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılan bölge. Türkiye’deki toplam 25 milyon zeytin ağacının yüzde 14’ü Aydın’da bulunuyor. Daha sonra sırasıyla Manisa, İzmir ve Muğla geliyor. Kuru üzüm ve incirde ise Ege zaten dünya birincisi. Bu ürünlerin fiyatlarının uluslararası piyasalarda artması Ege’ye bol kazançlı bir yıl geçirtebilir.


Kurtuluş ‘güneş’te

ENERJİDE dışa bağımlılığın ne büyük bir risk olduğunu Rusya ile Avrupa arasındaki doğalgaz gerilimi bütün dünyaya gösterdi. 80’li yıllarda Rusya’dan Avrupa’ya döşenen doğalgaz boru hatları sadece gaz değil, soğuk savaşı bitiren barış mesajlarını da taşıyordu.
Ne yazık ki soğuk savaş yine kapıya dayandı. 40 yıllık barış havasının 4 ayda dağılacağı kimin aklına gelirdi? Şimdi Ruslar doğalgazı keserse kışı titreyerek geçirme, fabrikaların kapısına kilit vurma endişesiyle Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri karalar bağlamış durumda.

Haberin Devamı

İZTO BAŞKANI’NIN ÇAĞRISI
Böyle bir dönemde geçtiğimiz hafta İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in yaptığı çağrı çok önemli. İZTO Başkanı, yılın 300 günü güneşli olan ve Türkiye’nin rüzgar enerjisinin yüzde 20’sini tek başına sağlayan İzmir’in, yenilenebilir enerjide lider rol üstlenmesini öneriyor. Bunun için enerji yatırımlarına destek verilmesini, inovasyon çalışmalarının teşvik edilmesini istiyor.
Uluslararası enerji krizinin yaşandığı şu ortamda hiç bekletilmeden hayata geçirilmesi gereken bir çağrı bu. Eğer başarılırsa Türkiye enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulup gelişmiş ülkeler safına atlama şansını yakalar.

Yazarın Tüm Yazıları