Depremle dost olmak

DEPREM uzun bir aradan sonra İzmir’de kendini hatırlattı.

Haberin Devamı

Tam da o günlerde Japonya’dan “Deprem Perdesi” adlı ilginç bir buluş haberi geldi. Karbon fiber çubukların örülmesiyle yapılan bu perdelerle binalar sarılıyor ve çadır gibi yere bağlanıyor. Binlerce esnek, ama aynı zamanda çok güçlü karbon halatın binayı sararak özel bir açıyla yere bağlanmasının yararı deprem anında ortaya çıkıyor. Yer, binanın sağa veya sola kaymasına neden olacak şekilde sarsılmaya başladığı zaman, deprem perdesinin halatları yapıyı tam ters yönde çekerek, sallanmayı ve yıkımı önlüyor.

Depremle dost olmak

Malum, Japonya deprem ülkesi. Son olarak 2011 yılında yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem 20 bin cana ve 300 milyar dolar ekonomik kayba mal olmuştu. Ama Deprem Perdesi’ni yapan mimar Kengo Kuma’ya göre, depremler doğanın insandan ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi. İnsanlar bu güce saygı göstermeli ve depremle savaşacağına onunla beraber yaşamayı öğrenmeli. Deprem Perdesi depremle birlikte yaşayabilmek için geliştirilen son çözüm yollarından biri.
Bugün bırakın 9 büyüklüğündeki bir depremi, 7 büyüklüğündekinin bile İzmir’de 320 bin çürük binayı yerle bir edip, 820 bin kişinin hayatını tehlikeye sokacağı düşünülünce ‘Depremle kavga değil, dost olma’ felsefesinin önemi çok daha iyi anlaşılır. Aslında doğa dostluğunu göstermiş ve 300 yıldan beri İzmir’e elini sürmemiş. Ama geçen zamanda, her fırsatta doğanın bağrına hançer saplayıp yüzde 65’i kaçak yapıdan oluşan bir kent haline gelen İzmir aslında kendi mezarını kazmış.
Umarım geçen haftaki depremle doğanın İzmir’e yaptığı son uyarı ciddiye alınır da kentsel dönüşüm gibi projeler hızlanır. Unutmayalım, zamana karşı yarışta henüz çok gerilerdeyiz.

Haberin Devamı

 
İzmir’den Nigel geçti

ROLLING Stones dergisi tarafından 2003’te tüm zamanların en iyi gitaristi olarak seçilen Jimi Hendrix geçen hafta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeydi. Albümleri satış rakamlarıyla Guinness rekorlar kitabını giren Nigel Kennedy idi, henüz 28 yaşındayken hayatını kaybeden Jimi Hendrix’i İzmir’e getiren. Zaten başkası da getirmeye cesaret edemezdi. Kennedy, yaklaşık 3 saat elektro kemanı ve ekibiyle birlikte olağan üstü bir performansla Jimi Hendrix’in parçalarını çaldı. Hatta onunla yarıştı.

Haberin Devamı

Depremle dost olmak

Bana göre çok geçtiği zamanlar da oldu. Henüz 7 yaşında iken dünyaca ünlü keman virtüozü Yehudi Menuhin tarafından keşfedilip, onun şahsi bursuyla keman eğitimi alan Nigel Kennedy, bugün gerçek bir müzik ilahı. O da tabuları yıkan bir müzisyen. Klasik müziği, rock ve cazla harmanlıyor. Sahne Hendrix’in Purple Haze ile yıkılırken, daha parça bitmeden kendinizi Bach’ın huzur dolu bir eserinin içinde bulabiliyordunuz. Anlatmakla bitmeyecek bir konser izledik. İzmir’e bu güzellikleri getiren İKSEV’e teşekkürler...

Yazarın Tüm Yazıları