Beş yıldızlılar Arapların olacak

UZUN yıllardan beri Rusya ile iş yapan bir bayan iş kadını ile sohbet ederken, “Şirketimizin gelirlerinin üçte birinden fazlası Rusya’daki işlerimizden sağlanıyordu.

Haberin Devamı

Şimdi sıfırlandı. Haydi biz başka yerlerden gelirlerimiz sayesinde küçülsek bile ayakta durabiliyoruz. Ama bir de tamamen Rusya’ya bağlı olup büyük yatırım yapanlar var, işte onların durumu felaket” dedi.

Sanırım Rusya krizinden iş dünyasının çıkardığı en büyük ders “yumurtaları tek bir sepete koymamak” olacak. Yıllardan beri Türkler, Rusya’dan, Kazakistan’a, Irak’tan, Suriye’ye Avrupa ve Amerikalı yatırımcıların gitmeye cesaret edemedikleri yerlere risk alarak girdiler. Tabii, riskli bölgelerde yapılan işlerin fiyatları da yüksek olduğu için kazançları da hayli yüksek oldu. Hele ilk olmanın getirdiği avantajın tadına doyum olmadı.
Ama Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi gibi hiç beklenmeyen olaylar bir anda bütün hesap, kitapları alt üst edebiliyor. O nedenle bu coğrafyada iş yaparken hem iç, hem dış siyaseti çok yakında takip etmek hem de sürprizlere karşı gelir elde edilen yer ve kaynakları çeşitlendirmek gerek. Tabii, bir de Rusya krizinin Türk turizmine etkilerine bakmak lazım. Gelen haberler özellikle beş yıldızlı dünyadaki otellere Arap sermayesinin göz diktiği yönünde.

Haberin Devamı

Bodrum otellerini ucuza kapatma telaşı

Rusya krizinin ve terörün turizm sektörünü vurmasının ardından Antalya, Fethiye, Bodrum gibi turizm cennetlerinde otellerin satışa çıkarıldığı malum. Ünlü bir turizmciyle sohbet eden bir dostum anlattı. Terör korkusuyla Avrupalı yatırımcıların gelmek bir yana ellerindeki varlıkları satmaya çalıştığı bir dönemde Suudi Arabistan, Katar gibi Ortadoğu’dan yatırımcılar Türkiye’ye üşüşmüş. Üşüşmüşler diyorum, çünkü 5 yıldızlı otelleri bu kriz ortamında, fırsat bu fırsat, yok pahasına satın almaya çalışıyorlarmış.

Anladığım kadarıyla şu sıralarda pazarlıklar kıran, kırana gidiyor. Bir süre sonra Bodrum’daki, Fethiye’deki pek çok otel ve tatil köyünün Arap şeyhlerinin, prenslerinin eline geçtiğini duyarsak hiç sürpriz olmasın. Geçen yıl Dubai emiri El Maktum sahibi olduğu Jumeirah Group, Bodrum’un lüks otellerinden Golden Savoy Hotel’in işletmesini satın aldığını hatırlayacak olursak Arapların bölgeye ilgisine şaşmamak gerek.

Yazarın Tüm Yazıları