Otomotiv bayilerinin ‘aksesuar’ engeli!

TÜRKİYE’de iki konu ilgi odağıdır, gündemden düşmez. Konut ve otomobil. Konutla ilgili yeni bir kampanya dün devreye girdi. Faiz ve vade destekli kampanya piyasayı nasıl etkileyecek, yakın zamanda ortaya çıkar. Ocak ayı başı itibarıyla otomobil piyasası da yeniden hareketlendi.

Haberin Devamı

Otomotiv bayilerinde adeta araç kapma yarışı oynanıyor. Biriken perakende ve filo talebi, fiyatlar artacak endişesi ve otomobilin yatırım aracı olarak görülmesinin etkileri görülüyor. Piyasayı hareketlendiren bir gelişme daha var. Engelli vatandaşların talebi...

Bilmeyenler için belirtelim. Engelliler, yüzde 90 ve üzerinde raporla ÖTV’siz araç alabiliyor. Türkiye’de sıfır otomobillere uygulanan ÖTV oranlarının genellikle yüzde 80 olması da bu vergiden muaf araç alacaklar için önemli bir avantaj sağlıyor.

Geçen yıl sıfır otomobil fiyatları artarken limitleri 450 bin 500 TL’de kalan engelliler yılın son 6 ayında istediği otomobili alamadı. 1 Ocak’tan itibaren engellilerin alacağı otomobil üst limiti yeniden değerleme oranı kadar (yüzde 122.9) artarak 1 milyon 4 bin TL oldu.  İşte araç almak için bekleyen engelliler de bu gelişmeden sonra bayilerin yolunu tuttu.

Haberin Devamı

Otomotiv bayilerinin ‘aksesuar’ engeli

RIZASI DIŞINDA

Ancak küresel çip ve tedarik sorunları nedeniyle Türkiye’ye çok sınırlı sayıda otomobil geliyor, bayilerdeki sıralar 3-6 ayları buluyordu. Şimdi engellilerin yeniden devreye girmesiyle bayilerde ekstra bir yoğunluk var. Fiyatlar artacak endişesi ile hazır limit 1 milyon TL’ye de çıkmışken hemen otomobilini almak isteyenler kuyruğa girmiş. Tam da bu aşamada bazı bayilerle ilgili şikâyetler var. Piyasada az sayıda araç olmasını fırsat bilen bazı bayilerin araçlardan daha yüksek kâr etmek için aksesuar operasyonu yaptığına dikkat çekiliyor. Tabii belirtmemde fayda var, bir kısım bayi yapıyor. Olayı tüm bayilere mal etmemiz doğru olmaz.

Engellilere ekstra fatura çıkaran yöntem ise şöyle:

Sıfır araç bayiye geliyor. Bayi araca bir takım aksesuarlar ekliyor.  Bu aksesuarların değeri 5 bin TL’den 20 bin TL’lere kadar çıkabiliyor. Seramik kaplama, boya koruma, motor koruma gibi birçok uygulama da araca uygulanıyor. Böylece fiyat artıyor. Tabii bayinin kârı da. Oluşan fark ise engelli vatandaşlardan talep ediliyor. Bir başka deyişle, “Almak istiyorsan bu şekilde alacaksın, istemiyorsan zaten araç yok” deniliyor. Bayilerin bu farkı elden talep ettiği de iddialar arasında.

Haberin Devamı

İLK DEFA YAŞANMIYOR

Bu ilk defa yaşanan bir şey değil. Son iki yıldır bayilerle ilgili aynı şikâyetler sıklıkla dile getiriliyordu. Ancak, tedarik sıkıntıları arasında tarihinin en yüksek kârlılıklarını açıklayan otomotiv devlerinin temsilcilerinin, fiyatı artmadan ÖTV muafiyetli araç almak isteyen engelli vatandaşlara da aynı uygulamayı yapması çok kötü. Bu konuda markaların derhal harekete geçip bayilerini uyarması, denetimlerini sıkılaştırması gerekiyor. Hiç etik olmayan bu uygulama bilin ki markalarla ilgili de kötü imaj oluşturuyor. Benden söylemesi...

ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ NASIL ALINIR?

ÖTV muafiyetli otomobil almak için engelli bireyin en az yüzde 40 uzuv kaybının olması gerekiyor. Engel oranı yüzde 90 ve üzerinde ise ÖTV ve MTV’den muaf tutuluyor. Yani ÖTV ödemiyor. Tabii engelli birey araç kullanabilir durumdaysa uzuv kaybına göre raporda; “Sürücü belgesi alabilir”, aracı tertibatlı kullanması gerekirse “Tertibatlı araç kullanır” ibaresinin, tertibat gerekli değilse, “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” gibi ibarelerin bulunması gerekiyor. Otomobili kullanamayacak durumdaysa da 1. dereceden akrabasının kullanması ve engelli raporu bulunan kişinin otomobilde mutlaka bulunması şart.

Haberin Devamı

KADIN FUTBOLCULARA POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUM

PAZAR günü müthiş bir derbi maçı vardı. Galatasaray kadın futbol takımı kendi evinde, yani Metin Oktay tesislerinde Fenerbahçe’yi 2-0 yendi. Karşılaşma GS TV ve FB TV’den naklen yayınlandı. İtiraf edeyim uzun zamandır kadın futbolu izlememiştim. Oyunun kalitesi beni çok şaşırttı. İki kulübün de çok kaliteli ayakları var. Dün gazetem Hürriyet bu karşılaşmaya tam sayfa ayırmıştı. Kadınlar müthiş bir iş başarıyor. Her şey çok güzeldi ama bir konuya üzüldüm. Biliyorum, şartlar ağır. Kulüplerimizin işi zor. Ancak kadınları daha çok desteklemeliyiz. Bugün bu yazıyı yazmak için küçük bir araştırma yaptım. Dün çok da güzel bir galibiyet alan Galatasaray’ın kadın futbolcularının eve dönebilecek bir servisi olmadığını, başarılarının erkek futbolculara yapıldığı gibi prim anlamında desteklenmediğini öğrendim. Sayın Ali Koç, Sayın Dursun Özbek, Sayın Ahmet Nur Çebi ve diğer tüm kulüplerin saygıdeğer başkanları. İzninizle kadınlara pozitif ayrımcılık istiyorum... Hemen şimdi!

Haberin Devamı

Otomotiv bayilerinin ‘aksesuar’ engeli

Yazarın Tüm Yazıları