Kısa mesaj uzun uğraş

Toplu mesajların ne şekilde gönderileceği, nasıl iptal edileceği kanuni düzenlemeler ile belirlenmiş durumda. Ancak birçok ticari kuruluş, parti adayı, meslek örgütü veya şahıs hiçbir kurala uymadan seçim, kutlama, özel gün gibi sebeplerle servis sağlayıcılardan elde ettikleri numaraları mesaj yağmuruna tutuyor. İzin almadan gönderilen mesajları iptal etmek için vatandaş uğraşmak zorunda.

Haberin Devamı

İLGİLİ ilgisiz kuruluşlar, belediye başkanları, başkan adayları, eski belediye başkanları, dernek başkanları, dernek başkan adayları, oda başkanları, oda başkan adayları, muhtarlar, muhtar adayları, belediye meclis üyeleri, milletvekilleri, milletvekili adayları, meslek örgütleri, meslek örgütlerinin temsilcileri, o meslek örgütlerinin herhangi bir seçiminde aday olanlar, yığınla şirket... Liste uzayıp gidiyor. Böyle bir listeyi gündeme aldım çünkü, yukarıda saydıklarımın mesaj bombardımanı altındayız da ondan. Üstelik bize mesaj yollamalarına izin vermediğimiz halde...

KANUN VAR

Oysa ilgili kişilerin rızalarını almadan veya kanunda yazan şartları sağlamadan, telefon numaralarına SMS göndermek, arama yapmak veya e-posta göndermek, reklam içerikli ileti yönlendirmek kesinlikle yasak. Buna uymayanlar, ilgili kişilerin açık rızaları bulunmaksızın bu verileri kullanan veri işleyenlerin söz konusu veri işleme faaliyetlerini durdurması kanuni zorunluluk. Bunu ben söylemiyorum Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) başta olmak üzere ilgili kanun maddeleri  söylüyor.

Haberin Devamı

Buna rağmen yukarıda saydığım kuruluş ve şahıslar milli bayramlar, dini bayramlar, sevgililer günü, babalar günü, anneler günü, kandiller, yerel seçimler, genel seçimler, açılışlar, etkinlikler vs demeden vatandaşı mesaj bombardımanına tutuyor.

İPTAL SEÇENEĞİ YOK

Bu mesajlara Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) aldıkları ‘B’ koduyla, toplu mesaj gönderme yetkisi bulunan 50’ye yakın şirket aracılık ediyor. Haberleşmenin gizliliği gereği bu kuruluşlar aracılık hizmeti verdikleri şirket ya da şahsın mesajını göremiyor.

Ancak bu mesajlarda mesaja aracılık eden servis sağlayıcıları simgeleyen ‘BXXX’ şeklindeki ‘B’ kodunun yanısıra mesajı gönderen şirketlerin Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarası ve MERSİS linki de yer almak zorunda. En azından iptal için bir mesaj seçeneği bulunması gerekiyor. Eğer bu kuruluşlardan mesaj almak istemiyorsak söz konusu linki tıklayabilmeli veya mesaj gönderebilmeli ilgili yönlendirmelerle mesajları iptal edebilmeliyiz.

Haberin Devamı

Şirketler için geçerli olan bu düzenlemeler dernekler veya şahıslar için de geçerli. Hepsi rızamız olmadan aldıkları telefon numaralarımıza gönderdikleri toplu mesajlarında o mesajları almak istememiz durumda ‘iptal’ için seçenek yaratmak zorunda.  Ama ne mümkün... Neredeyse aldığımız toplu mesajların tamamına yakınında ne MERSİS numarası ne MERSİS linki ne de ‘iptal’ için bir seçenek var.

Maalesef bu mesajlardan kurtulmamız için geriye bir tek seçeneğimiz kalıyor... ŞİKAYET...

ŞİKAYET NEREYE YAPILIR

- Ticaret Bakanlığı Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi

https://www.turkiye.gov.tr/gtb-ticari-elektronik-ileti-sikayet-sistemi

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) şikayet sayfası

Haberin Devamı

https://sikayet.btk.gov.tr/

 

MESAJ ENGELLEME

- Gelen SMS’leri engelleye-bilmenin yöntemi sadece akıllı telefonların işletim sistemleriyle gerçekleşe-biliyor.

Android işletim sistemi için;

1 adım: Mesajlar menüsünün üst bölümünden ayarlar sekmesine girin. ‘Mesajları Engelle’ seçeceğine dokunun.

2. adım: ‘İfadeleri Engelle’ seçeceğine basın ve buradaki kutucuğa gelen mesajın sonundaki B kodunu yazın. Böylece işlem tamamlanıyor.

iOS işletim sistemleri için;

1. adım: Mesajlar uygulamasında yazışmayı açın, bilgi simgesine ve ardından kişi adına veya telefon numarasına dokunun. Bilgi ekranının alt kısmına kaydırın ve ‘Bu Arayanı Engelle’ye dokunun.

2. adım: Ayarlar menüsündeki ‘Mesajlar’a dokunun. Ardından tek dokunuşla ‘Bilinmeyenleri Filtrele’ seçeneğini basın. Artık uygulama içinde bilinmeyenler ‘Diğer’ adındaki ayrı bir kategori bulunacak ve mesaj bildirimleri almayacaksınız.

Yazarın Tüm Yazıları