Hedef 10 ülke 10 milyon turist 30 milyar dolar katkı

THY Türkiye’nin tanıtımı için kolları sıvadı, 3 yıllık rotayı çizdi

Haberin Devamı

"10 yılda dünyanın ilk 3 havayolundan biri olmayı hedefliyoruz. Ortaklığımız yavaşlayan küresel büyüme ve deprem etkisine rağmen güçlü uluslararası yolcu talebine karşılık vererek 2023 yılının ilk yarısını 900 milyon doların üzerinde bir esas faaliyet kârı ile başarılı bir şekilde tamamladı. Yolcu sayımız yılın ilk 6 ayında yüzde 25 artarak 38.7 milyona ulaşırken, toplam gelirlerimiz 9.5 milyar dolar olarak kaydedildi. 2020 yılında zirveye ulaşan borçluluğumuzu güçlü sonuçlarımızla 2.5 senede 6.6 milyar dolar azaltarak neredeyse yarıya indirdik.”

425 uçaklık filosuyla, 128 ülkede 344 noktaya uçan Türk Hava Yolları’nın (THY), Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın dün düzenlediği ve yılın ilk 6 ayını değerlendirdiği basın toplantısındaki ilk sözleri bunlar oldu.

Hedef 10 ülke 10 milyon turist 30 milyar dolar katkı

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte büyümesi ivmelenen THY, uçak, yolcu, piyasa değeri bakımından gözünü yeni zirvelere dikmiş durumda.

Geçen yıl 15 milyar dolarla ihracat şampiyonu olan THY’nin uçak kiraları, yakıt, bakım maliyeti çıktıktan sonra net 6 milyar doların Türkiye’de kaldığına dikkat çekti. Bu yıl ise döviz gelirlerinin yüzde 25 daha fazla olacağını belirten Ahmet Bolat, yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracat rakamına işaret etti. Bolat, “İlk 6 ayda ihracat gelirimiz 7.5 milyar dolar. Bunun da 3.4 milyar doları içeride kaldı. Türkiye’nin ihracat hedefi bu yıl 265 milyar dolar. Hizmet ihracatının 110-115 milyar dolar olması bekleniyor. Toplam 380 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 5’ini THY tek başına yapıyor. 10 yılda Türkiye ekonomisine 41 milyar dolar katkı yapacağız” diye konuştu.

TARİHİ TANITIM

THY’nin büyüme stratejisine paralel ülkeye daha çok döviz getirmek için projeleri olduğuna da değinen Bolat, Şanlıurfadaki Göbeklitepe ve Karahantepe’ye yani kültürel zenginliklere değindi. Meksika’daki Kankum bölgesini örnek gösteren Bolat, “Uzakdoğu’dan gelen turistler güneş kumdan ziyade tarihe, medeniyete ve gastronomiye ilgi duyuyor. Kankum’a Uzakdoğu’dan gelen turistler de 1 hafta konaklıyor ve 3 bin dolardan fazla para harcıyor. Türkiye tarihin sıfır noktası. Burada sadece deniz güneş kum yok. Büyük potansiyel var” dedi.

Haberin Devamı

3’ER BİN DOLAR

Türkiye’nin tarihi potansiyelini ön plana çıkaracak tanıtım toplantıları yaptıklarını vurgulayan Ahmet Bolat, Japonya, Singapur, Çin, Endonezya, Malezya, Güney Kore, Avusturalya, Meksika, Kanada ve Amerika olmak üzere 10 hedef ülke belirlediklerini söyledi. Bu ülkelerden 3 yıl içinde toplam 10 milyon turisti Türkiye’ye getirip 3’er bin dolardan 30 milyar dolarlık katkı sağlamayı planladıklarını aktaran Bolat, “Biz artık yurtdışı lansmanlarımızda THY’den değil Türkiye’den bahsediyoruz. Turizme sağladığımız bu fayda bizi de büyütecek” dedi.

İstanbul Havalimanı’nda CIP salonunda hologram ile Göbeklitepe’yi tanıtma planları olduğunu da belirten Ahmet Bolat, “Uçak kabinini sanat galerisine dönüştürmek gibi bir projemiz var. Bunun için grup kurduk çalışıyoruz” diye konuştu.

ÖĞLEN SİPARİŞİ AKŞAM AVRUPA’DA

KAPIDAN kapıya kargo şirketi kuracaklarını söyleyen Ahmet Bolat, “Türkiye’de üretilen ürünleri en kısa zamanda Avrupa’ya ulaştıracağız. Örneğin buradan öğleyin bir yemek siparişi verildiğinde akşam Avrupalı’nın kapısında olacak. Avrupa’nın bazı şehirlerine günde 5-6 seferimiz var. Amacımız Türkiye’deki üreticilerin, KOBİ’lerin ürünlerini direkt Avrupa’ya götürmek” dedi.

ÜÇ YENİ ULUSLARARASI HAT

ULUSLARARASI Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın yayımladığı verilere göre; 2023 ilk 6 ayda global ölçekte uluslararası yolcu kapasitesinin 2019 yılının yüzde 13 gerisinde bulunduğunu belirten Ahmet Bolat, “Biz  2019 yılının yüzde 25 üzerine çıktık. Dünyanın en çok uluslararası uçuş sunan havayoluyuz. 2023 yılında şu ana kadar Palermo, Krakow ve Lusaka hatlarını açtık. Yılın geri kalanında Detroit, Osaka ve Avustralya hat açılışlarımızla networkümüzü daha da zenginleştireceğiz” açıklamasını yaptı.

PİYASA DEĞERİNDE İLK HEDEF 17.5 MİLYAR DOLAR

SON bir yılda yüzde 200’den fazla değer kazanan THY hissesinin performansı şirketi en değerli hava yolları şirketleri liginde de ilk 10’a taşıdı. Şirket piyasa değeri bakımından tam 17 sıra birden yükselerek 8’nci sıraya çıkmış durumda. THY’nin 13.6 milyar dolar piyasa değerine ulaştığına dikkat çeken Ahmet Bolat, “Son zamanlarda borsa performansımız çok iyi. Hisse senedi piyasasına ilgi de giderek artıyor. Ben yabancı yatırımcıların son dönemdeki ziyaret ve ilgisine de bağlı olarak kısa süre içinde 5’nci sırada bulunan United’ın piyasa değerini (17.5 milyar dolar) yakalayacağımıza inanıyorum” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları