Çocuk ve gençler için öncü kadınlar

Türkiye mucizelerle dolu bir ülke… Kadın haklarından çocuk haklarına kadar pek çok konuda sadece bölgemizde değil, dünyada da öncü bir ülke. Özlem Özdemir’in Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan ‘İlham Veren Cumhuriyet Kahramanları - Öncü Kadınlar’ kitabını okuyunca ülkemin tarihiyle bir kez daha gurur duydum.

Haberin Devamı

Cumhuriyet kurulduğunda Osmanlı’dan geriye yıkık bir ülke miras kalmıştı. Kadının toplumda sosyal bir yeri yoktu. Çocuklar tarlalarda ırgatlık yapıyor, kadınlar meslek edinemiyordu. Okul yoktu, doktor yoktu, sanayi yoktu, Anadolu’nun 40 bin köyünde ilkel bir hayat hüküm sürüyordu. Bir kurtuluş mücadelesi verip Anadolu İhtilâli’ni gerçekleştirmiş olan Türkiye Cumhuriyeti devleti her bir ferdi için umut olmuştu. Özellikle toplumun en çok ezilenleri olan kadınlar ve çocuklar için…

Özlem Özdemir, Cumhuriyet’in öncü kadınlarını bir araya getirdiği eserinde ufuk açıcı bilgilere yer veriyor. Çocuk ve gençler için hazırladığı bu kitapta gururumuz olan kadınlar yer alıyor. Örneğin, NASA’da çalışan ilk Türk bilim kadını Dilhan Eryurt. Henüz 30 yaşındayken Profesör olan bu değerli bilim insanı, Ay’a iniş için çalışan ekipte yer almıştı. Dilhan Hanım, 1969 yılı Apollo Başarı Ödülü’nün sahibiydi.

Haberin Devamı

Çocuk ve gençler için öncü kadınlar

Türkiye’nin ilk dublaj sanatçısı ve sanat galericisi Adalet Cimcoz’du. Türkân Şoray’dan Filiz Akın’a kadar pek çok sinema oyuncusunun dublajını o yaptı. Billur sesiyle King Kong filminin seslendirmesini de o yaptı. Aynı zamanda çevirmendi. Kafka’nın ‘Milena’ya Mektuplar’ adlı kitabını Türkçeye o çevirmişti ve Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü’nü kazanmıştı.

Dünyadaki ilk kadın savaş pilotunun Sabiha Gökçen olduğunu hepimiz biliriz; ama dünyadaki ilk kadın savaş fotoğrafçısının da bir Türk olduğunu pek bilmeyiz. Semiha Es, Hürriyet Gazetesi foto muhabiriydi. Eşi Hikmet Feridun Es ile birlikte Kore Savaşı’nı izlemişti. O, Kore’den dünyaya geçtiği fotoğraflarla ‘dünyanın ilk kadın savaş fotoğrafçısı’ olmuştu.

Çocuk ve gençler için öncü kadınlar

Atatürk’ün manevi çocuklarından Afet İnan tarihçiydi ve ilk konferansını kadın hakları konusunda vermişti. Türk Tarih Kurumu’nun kurucu üyesiydi.

Haberin Devamı

İlk yönetmen ve ilk kadın yönetmenimiz Cahide Sonku’ydu. 1950 yılında kendi film şirketini bile kurmuştu. Türk Sineması’nın öncü kadınlarının başında geliyordu.

İlk kadın radyo spikerimiz Emel Gazimihal’di. İkinci Dünya Savaşı haberlerini Türkiye onun sesiyle takip etmişti.

İlk kadın seramik sanatçımız Füreya Koral’dı. İlk kadın arkeolog ve olimpiyatlara katılan ilk kadın sporcumuz ise Halet Çambel

İlk kadın mimar Leman Cevdet Tomsu, ilk kadın astronom Nüzhet Gökdoğan, ilk kadın kimyager Remziye Hisar, ilk kadın heykeltraş Sabiha Ziya Bengütaş, ilk kadın veteriner hekim Sabire Aydemir, ilk kadın doktor Safiye Ali, ilk kadın köylü vekil ve ilk kadın muhtar Satı Çırpan, ilk kadın karikatürist Selma Emiroğlu, ilk kadın opera sanatçısı Semiha Berksoy, ilk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu ve çok daha fazlası ‘İlham Veren Cumhuriyet Kahramanları - Öncü Kadınlar’ kitabında… Bu kitap çocuk ve gençler için hazırlanmış, ama bence her yaştan insan okumalı.

Haberin Devamı

Çocuk ve gençler için öncü kadınlar

KÜÇÜK PRENS’İN ORİJİNAL ÇİZİMLERİ İSTANBUL’DA

Dünyanın ilk prestijli kalem festivali PenFest İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti. Türkiye’den ve dünyadan pek çok konuğun katıldığı festival oldukça sıra dışı kalem örneklerine ev sahipliği yaptı. Çocukların ve benim en çok ilgimi çeken köşe ise MontBlanc’ın “Küçük Prens” köşesi oldu. Bu köşede Antoine de Saint-Exupéry’nin hem yazıp hem resimlediği dünyaca ünlü romanın gerçek çizimlerine yer verilmiş. Yediden yetmiş yediye herkesin okuduğu ve resimleriyle de hafızalara kazınan bu kitabın gerçek çizimlerini görmek gerçekten çok güzel bir deneyimdi. Festivalin ikincisi gelecek yıl düzenlenecek. Umarız çocuklar için daha çok alana ve ürüne yer verilir.

Haberin Devamı

Çocuk ve gençler için öncü kadınlar

ÇOCUKLARA İMECE KÜLTÜRÜ NASIL KAZANDIRILIR?

İmece yöntemi tarihimizin en eski ve en güzel yöntemlerinden biri… Peki, temeli iyilik olan bu kültürü çocuklara nasıl kazandıracağız? Drama Eğitmeni İbrahim Zeki Karabulut açıklıyor…

Yazarın Tüm Yazıları