Şiir Turgut Uyar’la daha güzel

Turgut Uyar’ın “Kayayı Delen İncir” adlı kitabı herhangi bir değişiklik olmadan yeni basım hali çıktı.

Haberin Devamı

Ayrıca şairin kitap dosyasını hazırlarken yaptığı karton kapak da bu baskının kapak görseli oldu.

“Öldüğü gün hepimizi işten attılar” demişti Cemal Süreya, Turgut Uyar için.

Büyük şair Turgut Uyar’ın unutamadığım bir dizesi de şiirimize soluk getirmişti “Bir bozuk saattir yüreğim hep sende durur”.

Şiir Turgut Uyar’la daha güzel

Üstüne daha ne söylenebilir ki.  “Kayayı Delen İncir12 Eylül öncesi ve sonrası öne çıkan sorunlar ve duyarlıklar gereği, şairin önceki hiçbir kitabında rastlanmayacak ölçüde yüklü bir toplumsal içeriğe sahiptir.

Ancak dönemin şairlerinden farklı olarak Turgut Uyar bunu şiir dilinden, estetik yaklaşımından ödün vermeden, yani şiirini slogan söyleyişe alet etmeden gerçekleştirmiştir.

Haberin Devamı

“Savaşçı” 25 yaşında

Kitapları sürekli ilgi gören bir akademisyen psikolog yazar Doğan Cüceloğlu’yu 16 Şubat 2021 günü kaybetmiştik.
Onun çok satışlı “Anlamlı ve Coşkulu Bir Yaşam İçin Savaşçı” adlı eserini, çıkışının 25. yılında Remzi Kitabevi yeniden özel bir basımla yayımlıyor.

Şiir Turgut Uyar’la daha güzel

Söyleşileriyle, imza günleriyle, TV konuşmalarıyla ilgi toplayan Cüceloğlu’nun kitaptaki karakteri Arif Bey’le olan diyaloglarını içeren bu yapıtı, geçen yıllar içinde yüz binlerce okura ulaştı. Gelecek hafta piyasaya çıkacak olan bu özel basımın da aynı ilgiyi göreceğini söyleyebilirim.

Çarpık kentleşmenin etkisi

Çocuk edebiyatının sevilen yazarı Burcu Aktaş, Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan “Çarpık Ev” adlı romanıyla okurlarını macera ve mizah dolu bir kurguyla kent yaşamı üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Şiir Turgut Uyar’la daha güzel

Kitap, gördüklerimiz üzerinde düşünmeye ve farklılıklarımızı kabullenmeye dair macera dolu bir pencere açıyor.
“Çarpık Ev” adlı roman, çarpık kentleşmenin insanlar arası ilişkiler üzerindeki etkisi, ötekileştirme, önyargılar ve farklılıklara saygı konularını odağına alıyor. Çizer Burak Akbay’ın resimlediği, 9 yaş ve üstü okurlara hitap eden bu macera dolu keşif öyküsü, keyifli bir okuma deneyimi sunuyor.

Haberin Devamı

Hayallerim, Aşkım ve Sen

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle bu yıl da Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını sinemamıza kazandırmaya devam ediyor.

Şiir Turgut Uyar’la daha güzel

Sinemaseverler bu yıl, Atıf Yılmaz’ın Ümit Ünal’ın senaryosundan sinemaya aktardığı, başrollerini Türkan Şoray ile Oğuz Tunç’un üstlendiği, 1987 yapımı “Hayallerim, Aşkım ve Sen”i Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek. Film, nahif bir senaristin ünlü bir yıldıza aşkının hikâyesi paralelinde Yeşilçam sistem ve ortamını anlatır. Bu film, 17-28 Nisan tarihlerinde yapılacak 43. İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek. Merakla yeniden izlemeyi bekliyorum.

Haberin Devamı

Aydan Üstkanat’tan enginar tarihi

Aydan Üst-kanat’ın yeni kitabı “Enginar Tarihi/Tarifi” raflardaki yerini aldı. Enginarın hayatında önemli bir yer tuttuğunu belirten Üstkanat, “Çocukken göz hizama denk gelen pazar tezgâhlarındaki enginarları ve kokularını şu an bile aynı canlılıkla hatırlıyorum. O günlerde enginarla kurduğum bağ da her gördüğümde farklı bir tarif yapma tutkum da değişmedi. Size bir sır vereyim mi? Enginar yolculuğum bu kitapla bitmedi, bitmeyecek” diyerek ikinci bir enginar kitabının kısa bir arayla geleceğinin de müjdesini verdi.

Şiir Turgut Uyar’la daha güzel

Yazar, yeni kitabında yemek kültürümüzün mihenk taşlarından olan enginarla yapılan tarifleri, enginarın tarihiyle birlikte okura sunuyor. Yemek kitapları yarışmalarının Oscar’ı olarak bilinen Gourmand’da kitap kategorisinde ödül alan Aydan Üstkanat’ın çalışmaları ilginizi çekebilir.

Haberin Devamı

Dikkatimi çekti

Oyuncu ve yönetmen Aydın Orak’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı “Ölü Arının İğnesi” öykü kitabı yayınlandı. Uzun yıllardır tiyatro sahnesinde ve sinema perdesinde öyküler anlatan Aydın Orak, bu sefer hayatı boyunca biriktirip yaşadıklarından damıtarak kaleme aldığı öykülerini edebi dille anlatıyor. “Ters dönmüş ölü bir arı. Hiç hareket etmiyor. Yukarı doğru dimdik uzanan iğnesi tehlikeli görünüyor. Bir süre öylece kaldıktan sonra iğnesini belli belirsiz kıpırdatıyor. Yusuf birden rüyasından uyanıyor.” Okuma listenize ek yapabileceğiniz bir öykü kitabı. İyi yönetmenler gerçek ile kurgu arasındaki zamanı çok iyi bilirler...

Şiir Turgut Uyar’la daha güzel

Kim ne okuyor?

Haberin Devamı

◊ Cezmi Ersöz, Ayfer Tunç’un “Dünya Ağrısı” adlı eserini okuyor.
◊ Rıza Sönmez, Murathan Mungan’ın “Mutfak” adlı eserini okuyor.
◊ Nedim Saban, Ayşe Erbulak’ın “Dokuz Oda Cinayetleri” adlı eserini okuyor.
◊ Zeynep Atakan, Başar Başarır’ın “Dünyanın Bütün Fıstıkları” adlı eserini okuyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları