İstanbul’un yeni sanat durağı

Geçen hafta Eyüpsultan’ da yeni bir sanat galerisi açıldı. Tarihi yapılarda oluşturulan galerileri severim, insana geçmişi de hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Galeri Eyüpsultan, Feshane’nin hemen karşısında, ulaşıma çok kolay.

İlk sergisi ‘Bilenlere Selam Olsun’ ise etkileyici. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabri Berkel, Fahrelnissa Zeid, Dervim Erbil, Burhan Doğançay, Adnan Çoker... Türk resim sanatının seçkin isimlerini bu sergide görmek, sergiyi anlamlı kıldı.

İstanbul’un yeni sanat durağı

Fahrelnissa Zeid ve Denis Brown eserleri de zenginlik katmış.

Ziyaret edenler zamanını geniş tutmalı. Galeriyi hayata geçiren Eyüpsultan Belediyesi, restore ettiği bu tarihi binanın bahçesine de yeni bir ek yapmış, alanı genişletmiş.

Bu ek galerinin dışında yani bahçede ise Garip Ay’ın keyifli bir video art çalışması yer alıyor.

Haberin Devamı

Sensörlü bir eser, karşısına geçip eseri incelerken sizi de içine alıyor, esere dahil oluyorsunuz.

Bu tarz interaktif eserler günümüzde çok seviliyor, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ve ekibini kutluyorum.

Bu kadar seçkin ismi ve eseri buluşturmak büyük başarı.

İstanbul Kitap Fuarı’nın önemi

40. İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl da dünyanın dört bir yanından yayıncıları ağırladı. Teda projesi kapsamında ülkemize davet edilen yayınevleri fuarın ilk dört günü yayıncılarla buluştu, telif alışverişi yaptı.

Polonya, Hindistan, Pakistan, Almanya, Kuzey Makedonya, Çin, Romanya ve daha pek çok farklı coğrafyadan yayıncılar uluslararası salonda pek çok etkinlik, söyleşi ve foruma da katıldı. Fuarın profesyonel yönünü çok önemsiyorum ve fuarın yayıncılığımız için önemli bir vitrin olduğuna inanıyorum.

Bakalım görüşmeler sonucu farklı dillerde hangi yazarlarımızı göreceğiz.

Sırlarla örülü bir roman

April Yayıncılık dünyanın dört bir yanından özel yazarların ses getiren romanlarını Türkçeye kazandırmaya devam ediyor.
Farklı coğrafyalardan dikkat çeken isimleri ve eserleri bir araya getiren April Yayıncılık, edebiyat ödüllerini de yakından takip ediyor. Uluslararası Booker ödüllü yazar Han Kang, finalist Tibor Fischer ve Kiley Reid’in yayıncısından şimdi sırada Avni Doshi var. 2020 Booker finalisti “Yanık Şeker” okurlarının karşısında. Anne kız ilişkisi üzerinden sarsıcı bir hikayeye imza atan Avni Doshi’in ismini önümüzdeki senelerde daha çok duyacağız, şimdiden not edelim.
Yayınlandığı günden bugüne çeviri hakları 26 dile satıldı, beyazperdeye uyarlanıyor. “Yanık Şeker”, iki kadını birbirine bağladıkça birbirinden ayıran sırlarla örülü unutulmaz bir roman.

Haberin Devamı

İstanbul’un yeni sanat durağı

İşçilerin hikayelerine yolculuk

Gazeteci-yazar Gülşen İşeri, işçilerin yaşamlarına dokunmak için sahaya indi ve tanık olduklarını kaleme aldı.
İşçi ölümlerinin yalnızca sayısal verilerden ibaret olmadığını ortaya koyan “Büyük İnsanlık”, İnkılâp Kitabevi imzasıyla çıktı.
Kitap; maden işçileri, tersane işçileri, inşaat işçileri, mevsimlik işçiler, geri dönüşüm işçileri ve kot taşlama işçileriyle yapılan söyleşilerle işçilerin hikayelerine yolculuk yaptırıyor.

Fotoğrafları Gürcan Öztürk’ün çektiği “Büyük İnsanlık”ta, Zonguldak kömür madeninden Tuzla tersanesine, Ordu’daki fındık tarlalarından Diyarbakır sokaklarına, geri dönüşümden inşaata etkileyici fotoğraflar da yer alıyor. Gülşen İşeri, “Büyük İnsanlık”ı hatırlatmak için çıktığı yolda, okura insanlığı sorgulatıyor.

Haberin Devamı

İstanbul’un yeni sanat durağı

Aklımda kalanlar

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı, kadın yazarların ilk gençlik edebiyatı türündeki üretimlerine destek olmak ve edebiyat dünyasında fırsat eşitliğine katkıda bulunmak amacıyla bu yıl ilk kez Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödül Programı’nı başlattı. Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Nejat Eczacıbaşı’nın eşi Beyhan Eczacıbaşı’nın, çocuklarına anlattığı masallardan ilham alarak kaleme aldığı ‘Kar Masalları’ adlı kitabına ithafen düzenlenen ödül programının kazananı, ‘Nasıl Dedektif Oldum’ adlı kitabıyla yazar Gamze Pat oldu.

İstanbul’un yeni sanat durağı

Ege mutfağı sen ne güzelsin

Geçenlerde sevgili dostum Ayça Sarc’dan güzel bir haber geldi. “Feyza’nın Mutfağı”, 18. Boston Türk filmleri Festivali’nde finale kalan iki belgeselden biri oldu. Belgeseli izleme fırsatım oldu, izlerken çok duygulandım. Bu belgesel, bizi doğal olana daha çok yaklaştırıyor.
Gastronomi mutfağının özel tarafları da anlatılıyor, bu belgeselde. Pandemi bize tarımın önemini bir kez daha hatırlatmıştı.
Toprağa saygı, bizi katkısız yemeklerle tanıştırıyor. Doğal ve iyi insanlar bu dünyayı daha da güzelleştiriyor.
Filmde zeytin ve limon üreticisi Nuri Avcı ile ailesini görünce çok heyecanlandım. Ege’nin incisi Çeşme’de, etrafı enginar tarlasıyla çevrili bir bağ evi ve içindeki Ova Sofra Lokantası’nı unutmam mümkün mü? Yönetmen Jale İncekol’a ve emeği geçenleri kutluyorum.

Haberin Devamı

İstanbul’un yeni sanat durağı

Kim ne okuyor?

◊ Kürşat Başar, Abdülhak Şinasi Hisar “Fahim Bey ve Biz” adlı eserini okuyor.
◊ Murat Şeker, Leonardo da Vinci’nin “Yazılar-Masallar, Kehanetler, Nükteler ve Diğerleri” adlı eserini okuyor.
◊ Ayşegül Sönmez, Jon Fosse’nin “Melankoli” adlı eserini okuyor.
◊ Deniz Köken, Kate Raworth’un “Simit Ekonomisi: 21.Yüzyıl İktisatçısı Gibi Düşünmenin Yedi Yolu” adlı eserini okuyor.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları