Gaziantep’teki çocuk kütüphanesi

Geçen hafta, Hürriyet ekibiyle birlikte Gaziantep’i yeniden keşfettik.

Haberin Devamı

Gaziantep’teki çocuk kütüphanesi

Tarihi, turistik ve kültürel içerikli düzenlenen 3 günlük program iyi vakit geçirmemizi sağladı. Gaziantep’te hem çok lezzetli yemekler yedik hem de birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı bulduk.
Bu ay içinde, gazetemiz gezimizle ilgili bir ek çıkaracak.
Ziyaret ettiğimiz Gaziantep Çocuk Kütüphanesi’nden çok etkilendim. Tamamen çocuklar düşünülerek tasarlanmış bir kütüphane.
Çocukların rahat edebilecekleri ve verimli zaman geçirecekleri bir mekâna dönüştürülmüş. Çocuklarla birlikte zaman geçirmek iyi geldi. Yaşamak için okumak da gerekiyor ne de olsa.

Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek

İlber Ortaylı’nın Kronik Kitap’tan yayınlanan “Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek” başlıklı son çalışması, Osmanlı İmparatorluğu’nu idareden kanunlarına, sanatından kültürüne ve mimarisine kadar her yönüyle değerlendiriyor.
Ortaylı, kitabıyla geçmişten geleceğe tarihi gelişmelere ışık tutarken aynı zamanda tarihin bıraktığı izleri irdeliyor. Okuru Osmanlı’yı, padişahları, sarayları, yönetim şeklini, semtleri ve eserleri, İstanbul’u kısacası kendine özgü kimliğiyle Devlet-i Aliyye’yi yeniden keşfetmeye davet ediyor.
Almanca, Fransızca, Arapça ve Yunancanın da içinde bulunduğu 10’dan fazla dile çevrilen “Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek”, tarihle tanışmak isteyip de nereden başlayacağına karar veremeyenler için ideal bir giriş kitabı!

Haberin Devamı

Rothschild Hanedanı

Gaziantep’teki çocuk kütüphanesi

Avrupa’nın köklü bankacı ailesi Rothschild’lerin tarihi, ünlü tarihçi Niall Ferguson’ın kaleminden Kronik Kitap’tan çıktı.
İlk kez kullanılan arşiv belgeleriyle kaleme alınan “Rothschild Hanedanı”, ailenin bankacı ve tüccar olarak sivrilmesinden başlayarak Avrupa ticaret ve siyasetinde nasıl söz sahibi olduklarını ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.
Müzikten edebiyata, karikatürlerden siyasi ve ticari anlaşmalarla kadar Avrupa kültürü ve yaşantısını şekillendiren unsurlarla iyi ilişkiler kuran Rothschild’lerin hikayesi mektuplar, günlükler, tablolar üzerinden yeni baştan inşa ediliyor.
Kitap, ailenin etrafındaki bilinmezlik perdesini kaldırıyor. Yayınlandığı yıl birçok ödül alan “Rothschild Hanedanı” sadece finansçı bir ailenin değil aynı zamanda yakın dönem Avrupa siyasi ve kültürel hayatına dair nitelikli bir okuma sunuyor.

Haberin Devamı

Bir başkadır benim memleketim

Gaziantep’teki çocuk kütüphanesi

“100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası”nın son cildi, 1980-2023 arasının izlerini sürüyor. 12 Eylül sonrası oluşan toplumsal dinamikleri popüler kültürün abecesiyle işleyerek yakın geçmişin hafızasını tazeliyor. Derya Bengi ile Erdir Zat’ın kaleme aldığı kitap, adını Yeni Türkü’nün “Dönmek” şarkısından, Murathan Mungan’ın “Yollar bize memleket” dizesinden ödünç alıyor.
Burada artık bambaşka “Bir başkadır benim memleketim” şarkısı söyleniyor. Bu kitap Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

Dikkatimi çekti

T. J. Newman’ın ilk romanı “Uçuş 416”, Los Angeles’tan New York’a giden bir uçakta geçen hikâyesiyle nefes kesiyor.
416 numaralı uçak kilometrelerce yükseklikte seyrederken pilot, bir teröristin ailesini kaçırdığını ve uçağı düşürmediği takdirde onları öldürmeyi planladığını öğrenir.
Yüzlerce yolcunun hayatı onlara bağlı olan pilot ve uçuş ekibi, kendilerini içinden çıkılması imkânsız görünen bir durumun içinde bulurlar.

Haberin Devamı

“Harf’ten ve Nota’dan Dinleti” dizisi

Gaziantep’teki çocuk kütüphanesi

5 yıldır yapılan “Harf’ten ve Nota’dan Dinleti” dizisinin sanatçıları, “Orada bir musıki var uzakta” isimli 5 bölümden oluşan bir klasik Türk/Osmanlı müziği dinleti dizisi hazırladı.
Adını Cem Behar’ın bir kitabından alan “Orada bir musıki var uzakta” dizisinde, klasik Türk/Osmanlı müziğinin hayat hikâyesi her ay farklı bir tema altında anlatılacak ve seçili eserler yorumlanacak. Dinletinin ilki “Kökler”, 21 Ocak Cumartesi günü Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da yapılacak.

Kim Ne Okuyor?

◊ Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kemal Sayar’ın “Merhamet” adlı eserini okuyor.
◊ Yazar Abdulkadir Selvi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Politikada 45 Yıl” adlı eserini okuyor.
◊ Avukat Aslı Kazan, Michel Foucault’un “Bir Aile Cinayeti” adlı kitabını okuyor.
◊ Yazar Oya Armutçu, Tolstoy’un “Anna Karenina” adlı eserini yeniden okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları