‘Emeğin Sineması: Karanlıkta UyananlaR BELGEsELİ

Filmleri sinemada izlemekten yanayım. Adana Altın Koza Film Festivali pandemiye rağmen büyük bir boşluğu doldurmayı başardı.

Haberin Devamı


Beyazperdede çok iyi filmler izledim. Ebru Özyurt’un doktora tezi kapsamında çektiği “Emeğin Sineması: Karanlıkta Uyananlar Belgeseli” festivalde izlediğim en özgün belgesellerden oldu.
Vedat Türkali ve Ertem Göreç işbirliğinin ürünü olan “Karanlıkta Uyananlar” yapım ve üretim süreçleri ile geleneklerin tamamen dışında bir örnek.
Ertem Göreç, genç yaşta sinema endüstrisi içinde çalışmaya başlamış bir emekçi olarak aynı zamanda Türk sinemasındaki ilk sendikalaşma girişimlerine de öncülük etmiş. Filmin çekimleri devam ederken ekibin dayanışmasını, sendikalar arası dayanışmayı, sinema emekçilerinin hem filmde hem de gerçek hayatta sendikalaşmasını izliyoruz.
Sine -İş sendikasının kuruluş hikayesi, filmin yapım süreci ile sonrasında yaşananlar, film ekibinin kolektif çalışma tarzı irdelenmiş ve 1960’lı yıllarda yaşanan toplumsal değişimin Türk sinemasındaki yansımalarının izi sürülmüş. Belgeselin seslendirmesini Ebru Özyurt’un televizyoncu kardeşi Ahu Özyurt yapmış. Umarım bu özgün belgesel televizyonda da gösterilir.

Haberin Devamı

‘Emeğin Sineması: Karanlıkta UyananlaR BELGEsELİ

Adana’da beni kalbimden vuran filmler

Sen Ben Lenin, Yönetmen: Tufan Taştan
Zin ve Ali’nin Hikayesi, Yönetmen: Mehmet Ali Konar
A Hero/Kahraman, Yönetmen: Asghar Farhadi
Prayer for The Stolen/Yangın Gecesi, Yönetmen: Tatiana Huezo
Dermansız, Yönetmen: Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu

Genç sinemacılara duyuru

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Sinema Topluluğu tarafından organize edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen İnönü Üniversitesi Uluslararası Kısa Film Festivali’nin başlamasına kısa bir zaman kaldı.
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek olan festival, 26-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Genç sinemacıları desteklemeyi ve sinema kültürüne katkı sunmayı amaçlayan festivalde ulusal ve uluslararası belgesel ile kurmaca film dallarında düzenlenecek yarışmalarda toplam 20 bin TL para ödülü dağıtılacak.
19 Ağustos 2021’de aramızdan ayrılan İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali kurucularından Prof. Dr. Kadir Beycioğlu anısına da “Kadir Beycioğlu Özel Ödülü” verilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteklediği festivale katılmak isteyenler 15 Ekim 2021 tarihine kadar başvuru yapabilecek. Festivalle ilgili detaylı bilgiye ve başvuru formuna www.inonu.edu.tr/festival adresinde.

Haberin Devamı

‘Emeğin Sineması: Karanlıkta UyananlaR BELGEsELİ

YENİ ÇIKANLAR

Dokuzdan Küpe Çiçeği/ Elif Erdoğan/ Yapı Kredi Yayınları

Elif Erdoğan’ın kırılganlığın içinden gelen direnişle çevrili öykülerinin her köşesinden ümit taşıyor. Çenesi titreyen korkakların büyük cesareti, kumru yuvasına yer açma nezaketi, bir yaprağa, bir karıncaya duyulan aşkın deliliği... İyileşen, üzülen, neşelenenlerle dolu “Dokuzdan Küpe Çiçeği” yazarın ilk öykü kitabı.

‘Emeğin Sineması: Karanlıkta UyananlaR BELGEsELİ

Kayıp Sancak/ Mehmet Uluğtürkan/ İnkılap Kitabevi

Çok satanlar listesine giren “Madalyasız”ın yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın yeni romanı “Kayıp Sancak”, İnkılap Kitabevi’nden çıktı. Gerçek olaylar, kişiler ve belgelerle yazılan tarihi roman, Milli Mücadele’nin Güney Cephesi’nde yaşananları anlatıyor. Roman, okurunu Fransız Binbaşı Mesnil’le Kuvvacı Komutan Tekelioğlu Sinan’ın akıl oyunlarına ortak ediyor.

Haberin Devamı

‘Emeğin Sineması: Karanlıkta UyananlaR BELGEsELİ

Arabayla Anadolu/ Melih Uslu/ Mona Kitap

Seyahat yazarı Melih Uslu, Türkiye’nin batısındaki en iyi 22 rotayı edebi bir tatta anlatmakla kalmıyor, yolda olmanın felsefesini yapıyor. Uslu, bize büyüleyici yol hikayeleri anlatırken kimi zaman edebiyattan ilham alıyor kimi zaman da şair Birhan Keskin’e memleketi Kırklareli’ni soruyor. Kitabın finaline eklediği püf noktalarıyla Türkiye’de karavan kampçılığının en iyi adresleri bölümüyle de yol dostlarının kalbini çalmayı başarıyor.

‘Emeğin Sineması: Karanlıkta UyananlaR BELGEsELİ

Kim ne okuyor?

∆ Oyuncu Müfit Can Saçıntı, Kemal Tahir’in “Rahmet Yolları Kesti” adlı kitabını okuyor.
∆ Oyuncu Yılmaz Gruda, Dostoyevski’den “Suç ve Ceza”yı okuyor.
∆ Gazeteci Talip Bayram, Burak Eldem’in “Tılsımlar Korur” adlı romanını okuyor.
∆ İletişimci Ayten Güvenkaya, William Golding’in “Sineklerin Tanrısı” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları