Bir nefeslenme durağı

Edebiyatseverlerin çok iyi bildiği Penguen Kitabevi, benim de en çok ziyaret ettiğim mekânlardan... Raflarındaki yeni çıkan kitapları gayet iyi seçiyorlar.

Haberin Devamı

Birkaç gün önce, yeni açılan Suadiye Penguen’e gittim.
7 katlı yeni bir kitabevini caddede görmek keyifli. Bunun yanında kitabevi, yapacağı söyleşi etkinliklerini de planlamaya başlamış.
Kitapçılar bize yaşamak istediğimiz bir hayatı hediye ediyorlar. Kitapları sakince inceleyip keşfettirecek adreslerinden biri olmuş Penguen Suadiye. Okuru bol olsun...

Erkeksiz bir dünya mümkün mü?

İngiliz Angela Chadwick dünya çapında tanınan bir yazar ve şöhretini “XX” adlı romanına borçlu. The Guardian’ın yılın kitabı seçtiği “XX” müthiş bir soru soruyor: “Erkek kromozomları olmadan, yalnızca kadınlardan olan ve yalnızca kız çocukların dünyaya geldiği bir deney başarıya ulaşsa ne olurdu?”
Feminist distopya türündeki roman kurgusunu gerçek tıbbi çalışmalardan alıyor. Soluk soluğa bir macera arayan, başka türlü bir dünyayı hayal etmek isteyen okurlara hararetle tavsiye!

Haberin Devamı

Edebiyattan sahneye

Geçen hafta yazar Fadime Uslu’ya edebiyattan tiyatroya uyarlanmış en sevdiği oyunu sordum.
Uslu’nun cevabı şöyle oldu:
“Latife Tekin’in ‘Sevgili Arsız Ölüm’ romanını, Murathan Mungan’ın ‘Yedi Kapılı Kırk Oda’ kitabındaki Dumrul ile Azrail hikâyesini okumak ve her iki eseri tiyatroda izlemek olağanüstü bir deneyim.
Okurken sözcüklerle oluşan benzersiz auranın içine giriyorsunuz. Seyirciyken sahnedeki ışıkla, sesle, bedenle hikâyenin somutlaşıp yeni bir dil kazanmasına, bu dildeki coşkunluğa dahil oluyorsunuz. ‘İnsan nedir’ sorusunun karşılığını buluyorsunuz sonra...”

“Şehir Söner Biz Yanarız”

Pavyon, kadınlara “yasaklı” bir mekân, tabii orada çalışan kadınlar hariç. Pavyon aynı zamanda bir eğlence dükkanı, eğlenenler de her zaman için erkekler.
Süreyya Köle, bir grup kadın yazar arkadaşıyla eğlenmek üzere pavyonun kapısına dayanmış.
Yedikleri içtikleri onlara kalmış ama sonuçta eğlenmenin ötesinde pavyon öyküleri yazmaya karar vermişler.
23 kadın yazarın katılımıyla bir pavyon öyküleri kitabı “Şehir Söner Biz Yanarız” ortaya çıkmış.

Kim ne okuyor?

◊ Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan, İbrahim Kalın’ın “Açık Ufuk-İyi Doğru ve Güzel Düşünmek Üzerine” adlı kitabını okuyor.
◊ Şair Bejan Matur, Philip Glass’ın “Müziksiz Sözler” adlı kitabını okuyor.
◊ Yazar Eddi Anter, Fred Alan Wolf’un “Kuantum Bilmecesi” adlı kitabını okuyor.
◊ Yazar Ece Gamze Atıcı, Elena Ferrante’nin “Yetişkinlerin Yalan Hayatı” adlı romanını okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları