Ankara Film Festivali’nden notlar

Yazmak için gezmek beni zenginleştiriyor. Geçen hafta da Ankara’daydım, 34. Ankara Film Festivali’nin film ara boşluklarını daha çok “Orta Dünya” adlı mekanda geçirdim çünkü burası Cihangir’deki Kaktüs gibi...

Haberin Devamı

Orta Dünya’da birçok ünlüye rastlayabiliyorsunuz. Nitekim de öyle oldu.
Nebil Özgentürk’le karşılaştık, festivalde gösterilen belgeseli “Madelet”ten bahsetti. Daha sonra belgeseli izleme fırsatım oldu.
Kadın Paraşüt Milli Takımı’nda Türkiye’yi temsil etmiş Madelet Grabbe Başusta’nın hayatı başarılarla dolu.
Fırsatını bulunca mutlaka izleyin çünkü sahici bir hikaye... Unutmadan Ezgi Koman’ın “Dal Değdi Gözüme”, Ahmet Karanfil’in “Dinamo Mesken” adlı belgesellerine de listenize alın, bir döneme tanıklık ediyorlar.

Ankara Film Festivali’nden notlar

Serkan Çellik’in seçkisi

Ankara Film Festivali’nde genç pırıltılı bir sinema yazarına rastladım: Serkan Çellik. Serkan’a festivalde izleyip beğendiği filmleri sordum. İşte yazarın dikkatini çeken filmler...

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali’nden notlar

Beyaz Plastik Gökyüzü (Müanyag égbolt): 

Günümüzden 100 sene sonrasını anlatan animasyon, toprağın öldüğü distopik bir gelecek tasvir ediyor. İnsanlara 50 yıl yaşama hakkı tanınan ve sonrasında vücutlarının bitkisel bir besine dönüştürülerek kalanlara yedirildiği bu karamsar dünyada bile aşkın hâlâ çok güçlü bir duygu olduğunu görmek etkileyici.

Je’vida:

Laponya’da, doğayla bütünleşik bir hayat yaşayan nevi şahsına münhasır bir ailenin asimile edilmesinin yarattığı acıları işliyor.

Küçük Je’vida’nın ismini, toplumsal kimliğini ve sevdiği her şeyi yavaş yavaş kaybedişi, hayat kadar gerçekçi anlatılmış.

Bu arada Laponya Finlandiya’nın bölgelerinden biridir.

Ankara Film Festivali’nden notlar

3-2-1 Kayıt!

Hemen her platformda yetişkinler için sunulan film tavsiyelerine oldukça alışığız.
Peki ya çocuklara yönelik film tavsiyeleri için de aynı şeyi söyleyebilir miyiz?
Senarist-yazar Haktan Kaan İçel, bu eksikliği fark edip bir çalışmaya imza atmış. Eğlenceli Bilgi Yayınları’ndan çıkan “3-2-1 Kayıt-Bugün Ne İzlesem?” adlı kitapta 9-12 yaş arası çocukların severek izleyeceği hemen her türde 26 film hikayeleriyle birlikte anlatılıyor.
Çocuklar bir sinema rehberi olabilecek bu kitapla spor, aile, hayvan sevgisi, empati, doğa sevgisi, müzik, dostluk, teknoloji temalı filmler üzerinden sinemaya dair birçok unsurla ilgili kaliteli bilgiler de edinebilecek.
Kitaptaki filmlerden bazıları şunlar; “Oz Büyücüsü”, “Neşeli Günler”, “Dalgın Profesör”, “Kalbini Dinle”...

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali’nden notlar

Bülent Ecevit’in yayımlanmamış mektupları

Yazar Alper Çeker’in yayına hazırladığı, eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit’in bugüne kadar hiçbir yerde yayımlanmamış mektupları Timaş Yayınları tarafından “Hayat Dalgalar Gibi Üstümüzden Geçecek” adıyla kitaplaştırıldı. Kitap, Bülent Ecevit’in 1944’te Robert Kolej’den mezun olduktan sonra döndüğü Ankara’dan, İstanbul’da yaşayan arkadaşı Tunç Yalman’a birkaç yıl boyunca yoğun bir biçimde yazdığı mektuplardan oluşurken Türkiye’nin en önemli siyasi figürlerinden birinin de gençlik yılları hakkında birçok bilinmeyeni öğrenmiş oluyoruz.
Şair kimliğiyle de bilinen Bülent Ecevit’in kitabın adını da aldığı mektuplardan birinde dediği gibi: “Velhasılı böyle. Artık anladım ki hayat dalgalar gibi üstümüzden geçecek. Dalgalar ki yükseldikçe saadet, alçaldıkça kederdir. Ve dalgalar ki bir yükselip bir alçalır.”

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali’nden notlar

Kelimelerin Hayalcisi ve Sanoc

Yazar Hayati Sır’ın kaleme aldığı “Kelimelerin Hayalcisi”, çocukların dijitalleşmeden uzak, hayal kurmalarını sağlayacak macera dolu bir hikaye. Yapay ve dijitalden uzak çocukların sağlıklı ve mutlu büyümelerinin mümkün olduğunu didaktik olmayan bir dille kaleme alıyor. Klinik Psikolog Mehmet Teber’in yazdığı Sanoc yani sanal oyun canavarı da çocuklar sanal oyun bağımlılığından nasıl kurtarabilir bunun üzerinden eğlenceli bir dille ilerliyor hikâye. Hayy Kitap- Çok Çocuk Kitap’ın diğer kitaplarını da merakla bekliyorum.

Kim ne okuyor?

◊ Mine Söğüt, Frederic Gros’un “Yürümenin Felsefesi” adlı kitabını okuyor.
◊ Murat Kılıç, Ahmet Turan Köksal’ın “Camtaşı-Yatağından Kalkmaz Uyurgezerin Maceraları” adlı kitabı okuyor.
◊ Murat Erşahin, Georges Perec’in “Şeyler” adlı kitabını okuyor.
◊ Ceren Kumbasar, Sinem Sal’ın “Behice’nin Yarım Kalan İşleri” adlı kitabını okuyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları