23 NİSAN GELİYOR

Nisan ayında genellikle yayıncılar çocuk kitaplarına yoğunlaşır. Bu yıl 96’ncı yaşını kutlayan Remzi Kitabevi’nden güzel bir haber geldi.

Haberin Devamı

23 NİSAN GELİYOR

Yayınevi 7-9 yaş çocuk klasiklerini sürdürme kararı alarak yeni bir biçimde yayınlamaya başladı.
Kitap kapaklarının illüstratörü ise Halim Yalçın... Bu ay iki yeni kitap raflarda. Nazire Ersöz’ün kısaltarak çevirdiği “Monte Cristo Kontu”, Türk klasiklerinden “Ömer Seyfettin’den Seçmeler”... Daha önce çıkan dört kitap ise şöyle:
“Robinson Crusoe”, “Üç Silahşörler”, “80 Günde Dünya Turu” ve “Pollyanna”.

23 NİSAN GELİYOR

Dışişleri’nde bir düellocu: Ahmet Rüstem Bey

Osmanlı Devleti’nin son dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarına yakından şahit olmuş bir diplomat ve aydın olan Ahmet Rüstem Bey’in biyografisi “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Sıra Dışı Bir Diplomat”, Türk edebiyat ve akademik literatürüne VBKY tarafından kazandırıldı.
Eser, yazdığı makaleler ve kitaplar kadar polemikleri ve düellolarıyla da dikkat çekici bir tarihsel figür olan; Milli Mücadele’ye katılarak Meclis-i Mebusan ile TBMM’de milletvekili olarak bulunarak zamanında Osmanlı Devleti’nin ilk Washington Büyükelçisi olarak görev yapan Ahmet Rüstem Bey’in, yaşam hikâyesine ve faaliyetlerine odaklanıyor.

Haberin Devamı

Yinon Muallem ve İstanbul konseri

Size besteci, udi, yazar Yinon Muallem’in ‘İstanbul-Tel Aviv’ başlıklı konserinden bahsetmek istiyorum. Uzun yıllar Türkiye’de yaşayan geçtiğimiz yıl İsveç’e yerleşen müzisyene bu konserinde konuk sanatçı olarak Ladino şarkıcısı ve söz yazarı Mor Karbasi (İsrail) eşlik edecek. Konserin bir başka konuk şarkıcısı da Türkiye’den ChanCé (Şansın Tüzün). Konser 8 Nisan Cumartesi saat 21.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda.

23 NİSAN GELİYOR

Aklımda kalanlar

Elif Demirel, “Geceden Beri”yle “2022 Everest Yayınları İlk Roman Yarışması”nı kazandı. Yarışmanın jürisinde Asuman Kafaoğlu-Büke, Bahriye Çeri, Gülfem Pamuk, Irmak Zileli ve Zekiye Antakyalıoğlu yer aldı.

Haberin Devamı

23 NİSAN GELİYOR

Nisanda Timaş Yayınları

William Alexander-“Dünyayı Değiştiren On Domates”

The New York Times çok satan yazarı William Alexander’ın kısa sürede Japonya, Kore, Çin ve İtalya gibi ülkelerde de okurla buluşan yeni kitabı “Dünyayı Değiştiren On Domates”, mutfak kültürü üzerinden geniş bir uygarlık tarihi anlatısı vadediyor. Domatesin Yeni Dünya’dan Avrupa’ya göçüyle başlayan bu hikâye, Rönesans inanışlarından Amerikan İç Savaşı’na kadar domates hakkında ilginç bilgilerle daha da eğlenceli hale geliyor. Alexander ayrıca günümüzün en büyük sorunlarından genetiği değiştirilmiş gıda ve sera etkisi gibi konulara da değinerek okura bir solukta okunacak bir kültür tarihi/popüler bilim kitabı sunuyor.

Haberin Devamı

23 NİSAN GELİYOR

Danny Dorling-“Yavaşlamak”

Oxford Üniversitesi’nde sosyal coğrafya profesörü olan Danny Dorling’in kaleme aldığı “Yavaşlamak”, her gün daha da hızlandığı düşünülen dünyamızın aslında 1970’lerden beri hem toplumsal hem de teknolojik açıdan yavaşladığını ortaya koyuyor ve “daha yavaş ilerleme”nin neden dünyamızın yararına olduğunu açıklıyor.

23 NİSAN GELİYOR

İklim, kredi, veri, demografi, jeopolitik gibi tematik başlıklar üzerinden ilerleyen ve grafiklerle zenginleştirilen kitap, “insanlık tarihini ve toplumsal değişimi görsel olarak anlamak için yeni bir standart” olarak görülüyor.

Varlık dergisinin dosya konusu, “Deprem”

Varlık dergisinin Nisan 2023 sayısının dosya konusu, “Deprem”. Derginin yayın yönetmeni Mehmet Erte, bakın ne diyor: “Bu sözcük tek başına çok şey anlatıyor, yanına başka bir şey eklemek gereği duymadık; dosyamıza katkıda bulunan Emre Zeytinoğlu, Zeynep Direk, Muharrem Ersin Kuşdil, Merve Çavuşoğlu, Ersun Çıplak, Selçuk Orhan ve Sercan Ünsal merkezinde depremin yer aldığı farklı meselelere yoğunlaşıyorlar.” İyi okumalar.

Haberin Devamı

23 NİSAN GELİYOR

Kim ne okuyor?

◊ Ressam Yalçın Gökçebağ, Prof. Dr Cahit Bilim’in “Eski Çağda Ege Bölgesi” adlı eserini okuyor.
◊ Oral Çalışlar, Necip Fazıl Kısakürek’in “İlim Beldesinin Kapısı Hazreti Ali” kitabını okuyor.
◊ Yazar Erdoğan Aydın, Fatmagül Berktay’ın “Tarihin Cinsiyeti” adlı eserini okuyor.
◊ Gazeteci, çevirmen, yazar Cemal Ener, Per Petterson “Reddediyorum” adlı kitabı okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları