Kesik patiler hakkında korkunç senaryolar

Sakarya’daki patileri kesik yavru köpek, insanları isyan noktasına getirdi. Adriana Lima’dan Devlet Bahçeli’ye herkes olaya müdahil.Bir kepçe operatörü tutuklandı. Ama bölgeden tuhaf haberler gelmeye devam ediyor. Sakarya Üniversitesi’nde beslenen beş yavru köpek ölü bulundu, bir başka yavru köpeğin de patisi asitle eritildi. İşte Sakarya’da olup bitenlerle ilgili akla gelen ve hiç gelmemesi gerekenler...

Haberin Devamı

◊ Yavru köpeğin o halde su içmeye çalışması gözümün önünden bir türlü gitmiyor. İnternette, sosyal medyada neye denk gelsem izliyor, ne görsem okuyorum. Hayvan severlerle konuşuyorum.
Bir kere şunu baştan söyleyelim: Olup bitenleri bütün Sakarya halkına ya da Suriyelilere mâl eden çok fazla yoruma denk geldim sağda solda. Bu, ırkçılık ve ayrımcılıktan başka bir şey değil.
Her şeyden evvel canla başla çalışan Sakaryalı hayvan severlere haksızlık.
◊ Olayla ilgili olarak bir kepçe operatörü tutuklu durumda.
Ama nasıl olur da koca kepçe yavru köpeğin başka yerine zarar vermeden dört bacağını da aynı ayda kopartır, akıl almıyor.
Üstelik aynı hizadan.
Diyelim ki tesadüf...
Peki kuyruk da kesik, o ne olacak?
Zaten operatör de suçlamaları reddediyormuş.
◊ Tek bir yavru olsa yine anlaşılır. Operatör tutuklu ama daha kesik patinin şokunu atlatamadan yine Sakarya’dan bu kez asitle eritilmiş pati görüntüleri dağladı yürekleri. Yavrunun dili yok ki anlatsın, nasıl oldu, kim/kimler yaptı...
Sakarya Üniversitesi’nin bahçesinde de beş yavru ölü bulundu.
En kötü senaryolardan biri de asıl caninin hâlâ dışarıda olduğu ve hayvanları öldürmeye devam ettiği. Yani “seri köpek katili” ihtimali.
◊ En vahim senaryoysa yine bazı hayvan severler tarafından dile getiriliyor.
Bunu yazıp yazmamak konusunda çok tereddüt ettim, çünkü ne kimseyi töhmet altında bırakmak ne de sokak hayvanlarına yardım gönderenleri caydırmak isterim.
Belki bu olayla bir alakası yok ama yine de yazılı olarak kayıt altına almış olalım: Hayvan sever görünümlü bazı canilerin bu hayvanları para kazanmak için kullandığı iddiası.
Hayvanlar üzerinden ajitasyon yaratılıp hayvan severlerden yardım toplandığı iddiaları çok yaygın.

Haberin Devamı

Biz ne yapabiliriz?

◊ Hazır kesik patili yavru böyle bir farkındalık yaratmışken bu hassasiyeti, tweet’lerimiz, dilekçelerimiz, mektuplarımız ve change.org gibi sitelerde başlatılan kampanyalara imzalarımızla canlı tutmalıyız.
Hayvan haklarıyla ilgili eksik yasaların bir an önce tamamlanmasını sağlayın.
◊ Satın almak yerine hayvan sahiplenin. Bir tanesini bile sokaktan kurtarsak kâr. Ama dikkat: Bazen acıyıp iki günlüğüne diye alıyorsunuz, sonra kedilerden çok hoşlanmadığınız halde kendinizi kedi sahibi buluyorsunuz. Misal; kedim Yazık’la benim hikâyemiz...
◊ Hayvanseverler kozmopolit bir camia. Kiminle konuşsanız, kafanız bir kat daha karışıyor, her kafadan ayrı ses çıkıyor.
Birbirini hırsızlıkla veya başka şeylerle suçlayan o kadar çok ki. O yüzden yardımlarımızı geliri-gideri belgeli, düzgün çalışan, muteber kuruluşlara yapın.

Yazarın Tüm Yazıları