5 Akıllı Şehir Çözümü

Bir şehir düşünün tüm dijital teknolojileri kullanarak şehirde yaşayanların hayat kalitesini muhteşem bir şekilde artırmış olsun. Bu şehrin yöneticilerinin aklı fikri bu şehirde yaşayanların yaşam kalitesini yükseltmek olsun. Ve bunun için teknolojiye sarılsınlar. Mesela şehrin tarım ürünlerini hemen bu şehrin yakınında bulunan aileler bütünsel bir şeffaflık ve güvenlik içinde üretsinler. Aracılar falan olmasın! Her detay sağlam bir teknoloji altyapısına kaydedilsin. Üretim için herhangi bir kişiye veya gruba yakın aileler seçilmesin. İşini en doğru ve iyi yapanlar şeffaflık içinde seçilsin.

Haberin Devamı

Hatta örneğin, bu ürünlerin şehrin hangi noktalarında satılacağı belirlendikten sonra, o satış noktalarında hangi satıcıların yer alacağına belediyeden birinin kent halkı için karar vermesi yerine, o bölgenin aktif yurttaşları kendileri karar versin. Veya şehirde gerçekleşecek bazı önemli projelerde şehir yönetimleri yerel seçimden yerel seçime değil, sürekli olarak yurttaşların nabzını tutabilsin.

Enerji ve su dağıtımlarında yaşanan kayıpların önüne geçilsin. Tüm kayıtlar güvenli bir şekilde tutulabilsin.

Bu ütopik bir dünya değil.  

Bu teknolojiler var.  

Kore’nin başkenti Seul büyük şehir belediye başkanlığı blokzinciri altyapı çözümlerine 1 Milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı geçen hafta. Durup dururken değil, Koreli bir platform projesi ile yaptığı uzun dönemli pilot sonrasında bu kararı aldılar.

Haberin Devamı

Akıllı şehir konseptinin altyapısını blokzinciri, IoT ve 5G gibi teknolojiler oluşturuyor. Bugün sizlerle blokzinciri teknolojisinin akıllı şehir konseptiyle günlük yaşamımızı kolaylaştırabileceği beş temel kullanım alanını paylaşmak istiyorum.

Bu arada üzülerek izliyoruz ki, yaklaşan seçimler arifesinde akıllı şehir konseptini pek duymadık. Bu konsept ve getireceği dönüşüm, kent halkının hayat kalitesinde çok büyük bir artış yaratacak.  Bu bakımdan ben bu eksikliğe üzülüyorum doğrusu. Keşke dijital teknolojilerle yaratabilecekleri dönüşüm adayların ana gündeminde olabilse!

Umuyoruz bu konu daha da gecikmeden yerel yönetimlerin gündeminde önemli bir yer almaya başlar.

Eğer seçim arifesinde bazı vizyoner adaylar akıllı şehir konusuna değinmek isteselerdi, en azından aşağıdaki beş blokzinciri kullanım alanını ve muhtemel seçim mesajlarını duyuyor olurduk.

Tüm aracıları kaldırıyoruz!

(Yerel ticaretin güvenli ve şeffaf olarak gerçekleştirilmesi)

Bugün tecrübe ettiğimiz tarım ürünleri sıkıntısı, kentlerin yakınında bu ürünlerin yetiştirilmesi ve bu sürecin blokzinciri teknoloji altyapısıyla yönetilmesi ile kolaylıkla çözülebilir.

Kentteki her tüketicinin yerel üretici ile şeffaf bir şekilde bağlanması sadece tüm aracıları ortadan kaldırmakla kalmayarak, tüketicinin ürünlerin tercih ettiği koşullarda, örneğin doğal veya organik olarak üretilip üretilmediğini kontrol etmesine imkân sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Biz kayıplardan kaynak yaratacağız!

(Enerji su ve atık yönetimi)

Enerji, su ve atık yönetiminin blokzinciri altyapısı ile takip ediliyor olması ve bu alanlardaki kötü ve eksik bilgilendirmeden kaynaklanan kayıpların ortadan kalkması ile sağlanan avantajlar yeni gelirler sağlayabilir kent yönetimlerine.

5 yıl içinde ülkenin en dijital şehrini birlikte yaratacağız!

(Şehirdeki tüm dijital teknolojilerin bir arada çalışabilmesi)

Kanıtlanmış birçok teknolojinin bir demet halinde blokzinciri ve 5G teknoloji altyapısı ile akıllı şehirleri hayatımıza getireceğini biliyoruz. O halde bu teknolojilerin bir arada çalışabilmesi blokzinciri ile gerçekleşecek.

Burada bütünsel bir yaklaşımla var olan çözümleri aşmaya çalışmak gerekiyor. Blokzinciri veya IoT gibi teknolojilerin tek başlarına çözüm değil, çözümün birer parçası olacağından yola çıkarak projeler üretmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Dijital çağda hepimizin güvenliği bizim en büyük önceliğimiz!

(Şehirdeki tüm dijital teknolojilerin güvenliğinin sağlanması)

Kullanılan dijital teknolojiler birer veri kaynağı olacaktır. Bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması yine kent yönetimlerinin en büyük desteği vereceği alandır. Blokzinciri altyapısı, verilerin güvenli bir şekilde saklanmasında da kilit rol oynayacaktır.

Şeffaf bir yönetim. Huzurlu bir kent.

(Bilgi şeffaflığı)

Kent yönetimlerinin çalışmalarının veya açtığı desteklerin veya teşviklerin sadece yönetime yakın gruplarca değil, tüm kent halkına şeffaf bir şekilde duyurulması ile daha şeffaf ve mutlu bir kent yaratılabilir.

Ayrıca Moskova gibi şehirlerde denenmeye başlandığı gibi şehir yönetimlerinin kent halkına daha sık ulaşıp, sürekli olarak bağlantıda kalması da blokzinciri altyapısı ile mümkün olabilecektir.

 

Yazarın Tüm Yazıları