Elmalı tatlılar yapalım

Kış aylarında en çok elimizin gittiği meyvelerden elma, tatlılara çok yakışıyor. Tarçınla uyumu bir yana, fırından çıkardığımızda evi saran kokusuyla da bizi mest ediyor. Misafirlere sunmalık iki tarifim var...

Haberin Devamı

ELMALI TART (8 KİŞİLİK)

Elmalı tatlılar yapalım

NE LAZIM?

125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

2 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı toz şeker

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

12 yemek kaşığı un

Üzeri için

4 elma

4 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

2 yemek kaşığı badem (kıyılmış)

NASIL YAPARIM?

Tereyağı, yoğurt, şeker ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Kabartma tozu ve unu ayrı bir yerde karıştırıp içine ilave edin. Kulakmemesi kıvamına gelene kadar yoğurup üstünü örtün ve 20 dakika dinlendirin.

Elmaları rendeleyip ufak bir tencereye koyun. Üstüne şekeri ekleyip 10 dakika pişirin. Bir kenarda soğutun.

Tart kalıbını yağlayın. Hamurdan yumurta kadar bir parça ayırıp kalanını kalıbın tabanına yayın. Elmalı harcı içine döküp eşit şekilde dağıtın. Bademleri üzerine serpiştirin. Ayırdığınız hamuru soğutup tartın üzerine rendeleyin.

Haberin Devamı

180 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Dilerseniz dondurmayla servis edin. 

 

ELMALI EKMEK KEKİ (8-10 KİŞİLİK)

Elmalı tatlılar yapalım

NE LAZIM?

8-10 dilim ekşi mayalı ekmek

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Sos için

6 yumurta

1 litre süt

2 paket vanilya

2 tatlı kaşığı toz tarçın

1 paket kabartma tozu

3 yemek kaşığı toz şeker (veya esmer şeker)

1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

Elmalı karamel sos için

5 tatlı elma

150 gr tereyağı

2 çay bardağı pekmez

1/2 su bardağı esmer şeker

NASIL YAPARIM?

Tercihen 40x20 santim bir fırın kabının altını ve kenarlarını sıvıyağla yağlayın.

Ekmekleri küp küp doğrayın.

Sos için yumurtaları bir kaba kırın. Tel çırpıcıyla çırparken sütü, vanilyayı, tarçını, kabartma tozunu, şekeri ilave edin. İyice çırptığınız karışımın içine ekmekleri katın. Ceviz içini de ekleyip spatula yardımıyla iyice karıştırın. Ekmekler sosu iyice çekene kadar kenarda 15 dakika bekletin. Ardından yağladığınız kalıba aktarıp üzerini düzeltin.

Haberin Devamı

Karamel sos için derin bir tavaya tereyağı, esmer şeker, pekmezin 1 bardağını ve tarçını koyun. Orta ısılı ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak sosu kaynatın. 

Elmaları soyup dilimleyin ve küp küp doğrayın. Kaynayan sosun içine aktarın. Karıştırarak 5 dakika daha pişirdiğiniz sosu, ekmeklerin üzerini kapatacak şekilde dökün. 

200 dereceye ısıttığınız fırında 1 saat pişirin. Kek kabarıp üzeri iyice kızaracaktır. Fırından çıkardığınızda sıcakken 1 bardak pekmezi üzerine gezdirin. Ilınınca kaşıkla pay edip dondurmayla servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları